EN

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Jeroen van Dongen in Trouw

Trouw heeft een uitgebreid artikel over hoe de zonsverduistering van 29 mei 1919 de beroemde algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein bevestigde. Aan het woord komt Jeroen van Dongen, hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschappen (UvA-IoP).

26 mei, Trouw

NRC Handelsblad over het ‘theepoteffect’

NRC Handelsblad bericht over het recente onderzoek van onder meer natuurkundigen Daniel Bonn en Etienne Jambon-Puillet (beide UvA-IoP) rond het verschijnsel dat er altijd een druppel langs de tuit van de theepot loopt bij het inschenken van thee.

24 mei, NRC Handelsblad

Theo Gevers bij Kelder & Klöpping en in NRC Handelsblad

Aflevering 5 van het televisieprogramma Kelder & Klöpping staat in het teken van de vervagende grens tussen echt en onecht in onder meer video’s. Theo Gevers (UvA-IvI), expert op het gebied van AI toepassingen om beeld te manipuleren, komt als deskundige aan het woord. Een dag later heeft NRC Handelsblad een groot artikel over het nieuws dat een enkele afbeelding – bijvoorbeeld de Mona Lisa – nu al genoeg is om via AI vrij realistische videobeelden te maken. Ook zij spraken met Theo Gevers.

23 mei, NRC Handelsblad

22 mei, Kelder & Klöpping

Aandacht voor onderzoek naar zwartrot

Biologen van het UvA Swammerdam Institute for Life Sciences, geleid door Harrold van den Burg, krijgen samen met groenteveredelingsbedrijven Bejo Zaden en Rijk Zwaan subsidie van Topsector TU om te zoeken naar de genetische basis van de kwetsbaarheid van koolgewassen voor zwartrot. Dit nieuws is opgepikt door verschillende vakbladen, waaronder AgriHolland.

22 mei, AgriHolland

Lucas Ellerbroek in KIJK

Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API) geeft in KIJK commentaar op de ontdekking dat een isolerende laag van gas voorkomt dat de ondergrondse oceaan van dwergplaneet Pluto bevriest.

22 mei, KIJK

Serge Wich in KIJK

Bonobo-moeders helpen hun zoons actief een partner te vinden, volgens primatologen van het Max Planck-instituut voor Evolutionaire Antropologie. Serge Wich (UvA-IBED) geeft in KIJK commentaar op deze ontdekking.

21 mei, KIJK

Annemarie van Wezel over kraanwater filteren in Trouw

Annemarie van Wezel, hoogleraar environmental ecology en directeur van UvA-IBED, reageert in Trouw op het nut van het thuis filteren van kraanwater.

21 mei, Trouw

Jacco Vink in KIJK

Kunnen neutrino’s door een zwart gat heen vliegen? Sterrenkundige Jacco Vink beantwoordt deze lezersvraag voor KIJK.

20 mei, KIJK

Jan Pieter van der Schaar in New Scientist

Theoretisch natuurkundige Jan Pieter van der Schaar vertelt in maandblad New Scientist over zijn Eureka-moment.

18 mei, New Scientist

Ruy Kortbeek bij Metro over communicerende planten

Promovendus Ruy Kortbeek (UvA-SILS) vertelt in een video van Metro’s rubriek “Weer iets geleerd” over hoe planten met elkaar en met andere wezens kunnen communiceren.

15 mei, Metro

Patrick Decowski in KIJK

Hoeveel weegt de straling in ons heelal? Natuurkundige Patrick Decowski (UvA-IoP en Nikhef) beantwoordt deze lezersvraag in maandblad KIJK.

13 mei, KIJK

Sander Klous in Trouw

Algoritmes zijn overal, maar wat zijn het precies? Dagblad Trouw spreekt er uitgebreid over met Sander Klous, hoogleraar aan het UvA Instituut voor Informatica.

12 mei, Trouw

Thijs de Goede bij Makkelijk Praten

Promovendus Thijs de Goede (UvA-IoP) vertelt in deze aflevering van de podcast Makkelijk Praten over zijn fascinatie voor druppeldynamica. Hoe kun je bijvoorbeeld uit druppels bloed iets afleiden over een moord die is gepleegd?

8 mei, Makkelijk Praten

Eric Opdam in Podcast ‘de Fascinatievolger’

Judith Lengkeek interviewt Eric Opdam  (KdvI)) over onder andere het Langlands-programma en zijn lezing op de Abelconferentie in Minneapolis, quantumcomputers, diversiteit in de wetenschap en symmetrie.

6 mei 2019

Jaap Kaandorp in Het Parool over zwermrobots

Het Parool heeft een interview met computationeel bioloog Jaap Kaandorp van het Instituut voor Informatica over zijn onderzoek aan zwermen minirobots.

4 mei, Het Parool (via LexisNexis)

Raf Bocklandt bij Universiteit van Nederland

Wiskundige Raf Bocklandt over hoe je een gat in een onzichtbare ruimte vindt.

3 mei, Universiteit van Nederland

Hittebestendig plastic uit elkaar geklikt voor recycling

Gert-Jan Gruter, hoogleraar Industrial Sustainable Chemistryin Kennislink over Amerikaans onderzoek naar thermoharders.

2 mei, Kennislink