Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Veel media-aandacht voor ontdekking rond foto Van Gogh

Van de NOS tot De Telegraaf, NRC Handelsblad en zelf de New York Times: binnen- en buitenlandse media brengen massaal het nieuws dat een foto waarvan werd gedacht dat Vincent van Gogh erop staat, een portert is van zijn broer Theo.  Zeno Geradts, bijzonder hoogleraar Forensische Data bij het Instituut voor Informatica speelde een belangrijke rol bij het bevestigen van welke Van Gogh voor de lens plaatsnam.

29 november, NOS

29 november, De Telegraaf

29 november, NRC Handelsblad

29 november, New York Times

Lucas Ellerbroek over aliens

Sterrenkundige Lucas Ellerbroek sprak uitgebreid met Kennislink over de vraag hoe aliens eruit zouden kunnen zien.

29 november, Kennislink

Vogelsterfte door windmolens bij Noord Holland Nieuws

De regionale nieuwsleverancier Noord Holland Nieuws besteedt aandacht aan de grote subsidie die Judy Shamoun-Baranesen en Willem Bouten krijgen voor hun onderzoek naar vogelgedrag en het beperken van vogelsterfte door windmolens.

28 november, NH Nieuws

Gadi Rothenberg over luchtvervuiling

Gadi Rothenberg, hoogleraar bij het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences, vertelt in Folia uitgebreid over zijn onderzoek naar luchtvervuiling. 

27 november, Folia

Mammoetonderzoek in Discover Magazine

Het Amerikaanse populair-wetenschappelijke blad Discover Magazine heeft een artikel over mammoets. Ook het onderzoek van paleo-ecoloog Bas van Geel naar de eetgewoonten van de uitgestorven dieren komt voorbij.

27 november, Discover Magazine

Henkjan Honing in Het Parool

Het Parool heeft een interview met Henkjan Honing, hoogleraar Muziekcognitie. De aanleiding is zijn boek Aap Slaat Maat, over gevoel voor melodie en ritme bij dieren.

27 november, Het Parool

Max Welling in special van New Scientist

Max Welling, hoogleraar Machine Learning, is een van de wetenschappers die aan het woord komt in de special van het blad New Scientist over Kunstmatige Intelligentie. De special ligt nu in de tijdschriftenwinkels, en is ook online te bestellen.

Thomas Mensink bij 3FM

Thomas Mensink, onderzoeker Artificial Intelligence aan de UvA en lid van de onderzoeksgroep computer vision van Theo Gevers, was te gast in het programma Tussenuur van 3FM. Er is een artikel en video beschikbaar over het item.

22 november, 3FM (artikel)

22 november, 3FM (video)

Aandacht voor promotieonderzoek Judith Westveer

Diverse vakmedia besteden aandacht aan het promotieonderzoek van Judith Westveer van het IBED. Zij toont aan dat kleine waterbeestjes niet in staat zijn om herstelde beken terug te vinden. Daardoor gaat het ecologische herstel van de beken zeer langzaam.

21 november, Groene Ruimte

21 november, H2O Waternetwerk

Theo Gevers in NRC Handelsblad

Kan AI de computer creatief maken? Dat is de vraag die professor Theo Gevers van het Instituut voor Informatica stelt in zijn opiniestuk dat hij schreef in aanloop naar de Tech Talks van NRC Live.

21 november, NRC Handelsblad

Neue Zürcher Zeitung over onze forensische begraafplaats

De Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung besteed uitgebreid aandacht aan onze forensische begraafplaats, de eerste van zijn soort in Europa. Roelof-Jan Oostra, hoogleraar Anatomie en Embryologie en coördinator van de dubbele bachelor Geneeskunde en Biomedische wetenschappen, sprak met de krant. Het artikel is alleen beschikbaar in het Duits.

19 november, Neue Zürcher Zeitung

Theo Gevers in Tegenlicht

Het televisieprogramma Tegenlicht ging 18 november over Deep Fake News. Aan het woord kwam onder meer Theo Gevers van het UvA Instituut voor Informatica.

18 november, Tegenlicht

De ontmaskeraar vs de ‘Florida Genius’

De Volkskrant brengt een uitgebreide reconstructie van een zaak waarin een kritisch blogger werd aangeklaagd voor smaad door iemand die hij pseudo-wetenschapper noemt. UvA natuurkundige Auke Pieter Colijn geeft commentaar op het werk van de kwade wetenschapper; volgens Colijn zijn diens ideeën inderdaad anti-wetenschappelijk.

17 november, De Volkskrant

Henkjan Honing over de oorsprong van ons gevoel voor muziek

Waar komt ons gevoel voor muziek vandaan? Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie, legt het uit in NRC Handelsblad.

16 november, NRC

Biomassa stoken is een ramp voor het klimaat

Dat betoogt een groep hoogleraren, waaronder UvA scheikundige Joost Reek, in NRC Handelsblad.

16 november, NRC

Komeet kan leven verspreiden door Melkweg

Carsten Dominik van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde geeft commentaar op het idee dat leven in de ruimte zou kunnen meeliften op het idee dat buitenaardse levensvormen mee zouden kunnen liften op kometen zoals de onlangs waargenomen ruimterots Oumuamua.

12 november, De Volkskrant

Massa aarde met neutrino’s bepaald

Met commentaar van fysicus Patrick Decowski.

7 november: KIJK

Michel Haring over genetische modificatie

In de rubriek 'Kwestie in Kaart' geeft het NRC Handelsblad meningen over prangende kwesties weer in een infographic. Zij namen in hun aflevering over genetische modificatie van landbouwgewassen een mening van Michel Haring van het Swammerdam Instituut for Life Sciences op, afkomstig uit zijn college voor de Universiteit van Nederland. 

3 november, NRC Handelsblad

Haring's college bij de Universiteit van Nederland (2014)

Neurowetenschapper Marten Smidt in KIJK

Het blad KIJK schrijft over een nieuwe beeldtechniek om een 'atlas' van het brein te maken; Marten Smidt van het Swammerdam Instituut for Life Sciences geeft commentaar op het in Science verschenen onderzoek.

2 november, KIJK

Sterrenkundige Selma de Mink in De Volkskrant

Selma de Mink van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde geeft in De Volkskrant commentaar op de ontdekking dat de buitenwijken van onze Melkweg ooit deel waren van een compleet ander sterrenstelsel.

1 november, De Volkskrant