Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Lucas Ellerbroek bij NOS over het einde van ruimtetelescoop Kepler

Lucas Ellerbroek van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrekunde geeft op de website van de NOS commentaar op het 'met pensioen gaan' van de beroemde NASA ruimtetelescoop Kepler. Dankzij Kepler, die in 2009 werd gelanceerd, weten we nu dat het in het heelal wemelt van de exoplaneten. 

 

31 oktober, NOS

Veel media-aandacht voor de quantumklok van Florian Schreck

Natuurkundige Florian Schreck en zijn collega’s krijgen 10 miljoen euro van de Europese Unie om een super accurate klok te bouwen en op de markt te brengen. Onder meer Trouw en Tweakers berichten over deze op quantumtechnologie gebaseerde klok, genaamd de iqClock. De Volkskant heeft ook een uitgebreid interview met Schreck.

29 oktober, De Volkskrant

29 oktober, Trouw

29 oktober, Tweakers

Cees Snoek bij De Volkskrant over een 'schilderend' algoritme

Cees Snoek, hoogleraar intelligente sensorische informatiesystemen bij het IvI, reageert in De Volkskrant op een door een algoritme ontworpen schilderij dat bij de veilig 375.000 euro opleverde.

26 oktober, De Volkskrant

Astronoom Jason Hessels in KIJK

Johan Hessels van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde vertelt in het blad KIJK over de sloomste pulsar die tot nu toe is waargenomen.

23 oktober, KIJK

Kies onthult wat reuzenhert at

Paleo-ecoloog Bas van Geel van het IBED vertelt in NRC hoe zijn team uit de kies van een reuzenhert heeft kunnen afleiden wat dit uitgestorven dier at.

23 oktober, NRC Handelsblad

Wim Sinke over de toepassing en opbrengst van zonnepanelen

Sinke komt in een NOS-artikel over de opbrengst van zonnepanelen in 2018 - een "droomjaar voor zonnepaneel-eigenaren" uitgebreid aan het woord om zijn expertise op dit gebied te delen.

21 oktober, NOS

Pionieren op de Marker Wadden

Het project Marker Wadden Restoration richt zich op het herstel van een van de grootste zoetwatermeren in West-Europa en biedt geweldige mogelijkheden voor ecologisch onderzoek. IBED-onderzoekers Harm van der Geest en Arie Vonk vertellen in Bionieuws over hun wekelijkse veldwerk om de relatie tussen waterkwaliteit, algengroei en de rest van het voedselweb te bestuderen.

20 oktober, bionieuws

Proefschrift Amanda Burton over fysioplankton onder de aandacht

Burton onderzocht of de verschuiving in de nutriëntenbelasting van invloed is op het fytoplankton in de Noordzee. Vooral de effecten van de afname in stikstof- en fosfaatbelasting op het fytoplankton in kustwater hadden daarbij haar aandacht. Burton promoveerde op 17 oktober aan de Universiteit van Amsterdam. In Groene Ruimte aandacht voor haar onderzoek.

17 oktober, Groene Ruimte

Katrien Keune in De Wereld Draait Door over de restauratie van de Nachtwacht

Rembrandt's beroemdste schilderij, De Nachtwacht, wordt grondig gerestaureerd. Dit zal 'live' gebeuren: het schilderij blijft publiekelijk in het Rijskmuseum hangen. Katrien Keune, onderzoeker aan het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences en lid van het onderzoeks- en restauratieteam, vertelt in De Wereld Draait Door over deze bijzondere op handen zijnde restauratie.

16 oktober, De Wereld Draait Door

Licht omzetten naar elektriciteit met kristallen

Chris de Weerd, verbonden aan de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica onderzocht samen met een team van internationale collega wetenschappers, onder andere van de Universiteit van Osaka, hoe met perovskieten (kristallen) licht omgezet kan worden naar elektriciteit. Dit artikel besteedt aandacht aan het onderzoek.

16 oktober, LexisNexis

Nieuwe inzichten in immuunreactie bij openhartchirurgie

Een onderzoeksteam onder leiding van Peter Sloot, hoogleraar Complexe Adaptieve Systemen aan de UvA, heeft met behulp van een computermodel de mechanismen ontrafeld achter immuunreacties bij openhartchirurgie. Ondanks dat het een lange, moeilijke weg was, noemt Sloot het nieuwe computationele model 'een uiterst zorgvuldige eerste aanzet tot werkelijk diep begrip van de onderliggende processen'. Op E-Totaal meer informatie over de bevindingen van het team.

14 oktober, E-Totaal

Nobelprijswinnaar Nordhaus vergroot het probleem van de opwarming van de aarde

Winnaar van de 2018 Nobelprijs voor de economie, William Nordhaus, verklaart dat de voordelen van het klimaatbeleid zelden opwegen tegen de kosten. Nordhaus maakt zich sterk voor een wereldwijde CO2-belasting. Marc Davidson, onderzoeker bij IBED, stelt in een opiniestuk in NRC dat het uitvoeren van het 'optimale plan' van Nordhaus de temperatuur op aarde met 3 graden zal doen stijgen.

11 oktober, NRC

Het Robotlab in kinderprogramma De Proefkeuken

In het robotlab van het Instituut voor Informatica kregen de presentatoren van het kinderprogramma De Proefkeuken hulp bij het maken van een brein voor een butler-robot.

7 oktober, De Proefkeuken

Supergeleiding waar we dachten dat het niet kan

Onderzoekers van het Institute of Physics ontdekten met collega’s van de Universiteit Twente dat het niet-supergeleidende metaal bismuth tóch weerstandsloos stroom kan geleiden. Vakmedia Link Magazine, E Totaal en Engineers Online schreven hierover.

3 oktober, Engineers Online

3 oktober, Link Magazine

Max Welling over kunstmatige intelligentie in het bedrijfsleven

Max Welling, hoogleraar Machine Learning, betoogt bij RTL Z dat het Nederlandse bedrijfsleven zich niet te snel op de borst moeten kloppen over de licht voorlopende rol wat betreft het toepassen van kunstmatige intelligentie.

2 oktober, RTL Z

Lucia Klarmann over de ‘geroosterde aarde’

Klarmann en haar collega’s aan het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde bedachten een nieuwe verklaring voor het uitzonderlijk koolstofarm zijn van onze aarde. De populair-wetenschappelijke nieuwsite Scientias pikte dit op.

2 oktober, Scientias

Studenten psychobiologie krijgen veel aandacht voor hun Stationslab

Onder leiding van docent, Tonny Mulder, onderzochten de studenten vier dagen lang hoe reizigers zich oriënteren op Station Utrecht Centraal.  Het ANP-bericht over dit Sationslab werd door veel media opgepikt. Ook waren er korte interviews op Radio 1 en BNR Radio, maakte het AD een video en verscheen op de Facebookpagina van Station Utrecht Centraal een podcast met onder meer Mulder over het onderwerp ‘de weg vinden’.

5 oktober, podcast op Facebookpagina Station Utrecht Centraal

4 oktober, Algemeen Dagblad