Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Peter Coveney bij Vice

Het onderzoek van Peter Coveney (UvA-IvI), waarin hij en andere experts stellen dat computers door de manier waarop zij met reele getallen werken niet goed zijn in het rekenen aan modellen van chaotische systemen, heeft de website Vice gehaald.

27 september, Vice

Christian Schaffner bij BNR Nieuwsradio

Google beweert een doorbraak te hebben bereikt in software voor quantumcomputers, en daarmee quantum supremacy te hebben bereikt. Critici betwijfelen dit. BNR Nieuwsradio spreekt over de kwestie net quantumsoftware-deskundige Christan Scheffer (UvA-ILLC).

25 september, BNR Nieuwsradio

StationsLab bij NH nieuws

Regionaal dagblad NH Nieuws heeft een artikel over het StationsLab, waarbij UvA studenten psychobiologie onder leiding van Tonny Mulder onderzoek doen onder treinreizigers.

25 september, NH Nieuws

Aandacht voor onderzoek David Dubbeldam en Jurn Heinen

Het onderzoek van scheikundigen David Dubbeldam en Jurn Heinen (UvA-HIMS) rond negatieve thermische expansie in metal-organic frameworks is opgepakt door de wetenschapssites phys.org en LongRoom news.

25 september, Phys.org

28 september, LongRoom news

Cees Snoek in Het Financieele Dagblad

Het Financieele Dagblad heeft een achtergrondartikel over hoe de strenge Europese regelgeving rond privacy ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie tegenhoudt. Dit zet onder meer een rem op de ontwikkeling van nieuwe medische technieken, en dreigt Nederlands op een achterstandspositie te brengen ten opzichte van de VS. Cees Snoek (UvA-IvI) is een van de experts die aan het woord komt.

23 september, FD

Titus Rombouts in Noordhollands Dagblad

Het Noord-Hollands dagblad heeft een kort artikel over schoolkindren uit heel Europa die op excursie waren bij het Markermeer. Zij leerden daar van bioloog Titus Rombouts (UvA-IBED) over het gevaar van plastic zwerfvuil voor de natuur.

21 september, Noordhollands dagblad (via LexisNexis)

Jan van Maarseveen in C2W

Het tijdschrift voor chemici C2W besteedt aandacht aan het verschijnsel van kunstmatige intelligentie in syntheserobots en de vraag of synthetisch organisch chemici daardoor uiteindelijk overbodig worden. Zij legden deze vraag voor aan enkele experts, waaronder hoogleraar Jan van Maarseveen (UvA-HIMS).

18 september, C2W

Anna Watts en Jason Hessels in KIJK

Anna Watts en Jason Hessels (beiden UvA-API) geven in KIJK commentaar op de ontdekking van een neutronenster met een record-massa.

17 september, KIJK

Valérie Chamberland bij BNR Radio

Biologe Valérie Chamberland (UvA-IBED) zit in de uitzending van Wetenschap Vandaag op BNR Nieuwsradio. Ze vertelt er over haar onderzoek op Curaçao naar overlevingstrucs van koraal.

16 september, BNR Radio

Portret van Carolina MacGillavry in NRC

NRC Handelsblad heeft een serie portretten van vrouwen die belangrijk waren voor de wetenschap, maar toch altijd in de schaduw bleven. Deze aflevering gaat over het leven en werk van UvA-kristallograaf Carolina MacGillavry.

13 september, NRC Handelsblad

Annemarie van Wezel in Trouw

Hoe veilig is de drinkwatervoorziening in Nederland? Trouw besprak deze kwestie met enkele experts, waaronder Annemarie van Wezel (UvA-IBED).

12 september, Trouw

Theo Gevers in Trouw

Dagblad Trouw heeft een achtergrondartikel over Deep Fakes. Aan het woord komt Theo Gevers (UvA-IvI).

12 september, Trouw

Mark Koenis en Wybren Jan Buma in C2W

Chemie-magazine C2W bericht over het onderzoek van onder meer Mark Koenis en Wybren Jan Buma (beide UvA-HIMS) rondom een nieuwe techniek om de chiraliteit van moleculen nog nauwkeuriger te kunnen bepalen.

11 september, C2W

Gert-Jan Gruter bij Radio Swammerdam

Radio Swammerdam had deze zondag een uitzending rond het thema ‘Duurzaam met grondstoffen’. In de uitzending komt onder meer Gert-Jan Gruter (UvA-HIMS) aan het woord (vanaf minuut 25).

8 september, Radio Swammerdam

Annemarie van Wezel in het AD

Annemarie van Wezel (UvA-IBED) duidt in het Algemeen Dagblad het nieuws dat er ‘chemische vervuiling’ is aangetroffen in drinkwater van waterbedrijf Vitens.

8 september, Algemeen Dagblad

Theo Gevers bij NOS

De NOS heeft op de website een achtergrondartikel over het verschijnsel Deep Fake Video. Aan het woord komt onder meer Theo Gevers (UvA-IvI). Hij zit ook in het bijbehorende nieuwsitem uit het NOS journaal, dat online is terug te zien.

7 september, NOS (website)

7 september, NOS Journaal

Nederlands Dagblad over schimmellokkende planten

Het Nederlands Dagblad bericht over onderzoek van onder meer Harro Bouwmeester (UvA-SILS) naar hoe planten schimmels lokken die hen van voedingsstoffen helpen voorzien.

7 september, Nederlands Dagblad

SusPhos in The Guardian

The Guardian heeft een uitgebreid artikel over de fosfaatcrisis. In het deel waarin mogelijke oplossingen voor de fosfaattekorten worden behandeld komt UvA spinoff SusPhos voorbij. SusPhos is mede opgericht door Chris Slootweg (HIMS), die er nu ook de wetenschappelijk adviseur is.

6 september, The Guardian

Bachelor student Tim Leunissen  in het FD

Het Financieel Dagblad heeft een nieuwsbericht over het slimme betaal-polsbandje van Tim Leunissen, student Kunstmatige Intelligentie. De polsband, genaamd Tactile, is tijdens de afgelopen introductieweken voor het eerst met succes ingezet.

6 september, FD