Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Kies je filters

EB in de media

Zoeken op

Berichten voor deze pagina?

Mail ze naar redactie-feb@uva.nl. Let op: alleen content die online is te raadplegen. Geen gescande artikelen.

Resultaten: 1 - 30 van 81
Resultaten: 1 - 30 van 81
 • Jan Bouwens (FEB-hoogleraar)
  Betere controle door accountants vereist sterkere commissarissen

  Een opiniestuk in geschreven door Jan Bouwens, hoogleraar accounting, over een betere controle van jaarrekeningen. FD, 2 mei 2019 (registreren verplicht).

 • Jan Bouwens (FEB-hoogleraar)
  Werknemers accepteren het topinkomen van hun baas

  Jan Bouwens, hoogleraar accounting, schrijft in een opiniestuk dat over het inkomen van topmanagers. Uit onderzoek blijkt dat ceo’s hun invloed niet alleen gebruiken om alleen hun eigen salarissen te verhogen, maar ook die van hun ...

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Minder orders voor Nederlandse industrie

  De Nederlandse economie stevent af op een krimp. Uit de inkoopmanagersindex bleek dat de Nederlandse industrie voor het eerst in zes jaarminder nieuwe orders binnenkrijgt. Hoogleraar economie, Sweder van Wijnbergen, ziet de krimp niet als een ...

 • Volberda, Henk, hoogleraar FEB, Management & Innovation
  Bedrijfsleven: Liever nu een harde Brexit dan onzekerheid

  Een derde van de Nederlandse bedrijven zien liever nu een harde brexit dan dat er nog wordt doorgemodderd. Dat blijkt uit de Innovatie Monitor, samengesteld door hoogleraar Strategisch Management Henk Volberda. BNR, 26 juni 2019.

 • Shaul Shalvi
  ‘I’ll work on it over the weekend’: high workload and other pressures faced by early-career researchers

  Dr Shaul Shalvi (ASE, Microeconomics) heeft in samenwerking met anderen een opiniestuk geschreven over de Young Academy of Europe enquete-resultaten. Nature, 17 juni 2019.

 • Martijn Dröes
  De winst en verliesrekening van windenergie

  Duurzame energie levert een positieve bijdrage aan het milieu, maar heeft een nadelig effect op de woningwaarde. UvA onderzoeker in Real Estate Finance, Martijn Droës, is voor een radio-uitzending van VPRO-radio over dit onderwerp geïnterviewd. ...

 • Johan Conijn
  Stimuleren tijdelijke huurwoningen boven reguliere huurwoningen is armoedig beleid

  Emeritus hoogleraar woningmarkt Johan Conijn in een opiniestuk over het stijgende woningtekort. FD, 3 juni 2019.

 • Foto Willemijn van Dolen
  Dr. Kelder en Co

  Hoogleraar marketing, Willemijn van Dolen, heeft het in een radio-uitzending van DR Kelder en Co over het inzetten van influencers. NPOradio1, 1 juni 2019.

 • dhr. prof. dr. Jan van de Streek, hoogleraar FdR Belastingheffing van concerns, i.h.b. reorganisaties
  Multinationals hebben alweer een ander lek om belasting mee te ontlopen

  Hoogleraar fiscaal concernrecht Jan van der Streek onderschrijft in het nieuwsbericht de ontwijkingsmogelijkheden die naar voren komen in het onderzoek van Oxfam Novib naar belastingontwijking. FD, 29 mei 2019 (registreren verplicht).

 • dhr. prof. dr. Jan van de Streek, hoogleraar FdR Belastingheffing van concerns, i.h.b. reorganisaties
  Shell betaalt geen winstbelasting in Nederland

  Hoogleraar fiscaal concernrecht Jan van der Streek in een NOS Radio 1 interview over Shell die geen winstbelasting betaalt in Nederland. NPOradio1, 22 mei 2019

 • Belasting betalen gaat ook over moraal

  Fiscaal-econoom Christiaan Vos is geïnterviewd voor een artikel over belasting als moreel fenomeen. ‘Fiscale wetgeving is zo ingewikkeld dat de burger zijn rechten pas kan krijgen als hij goed wordt geadviseerd.’ Nrc, 10 mei 2019 (registreren ...

 • Ans Kolk
  Digital platforms for food waste recover

  Hoogleraar Ans Kolk en post-doc Francesca Ciulli hebben een artikel geschreven over digitale platformen tegen voedselverspilling. Springer Nature Grand Challenges, 9 mei 2019.

 • Johan Conijn
  Stabilisatie koopprijzen en stagnatie nieuwbouw tonen dat woningmarkt nog hapert

  Emeritus hoogleraar woningmarkt, Johan Conijn, schrijft in een opiniestuk over de huizenprijzen. Volgens Conijn stabiliseert de koopwoningmarkt, maar zijn de koopprijzen nog een onzekere factor. FD, 6 mei 2019 (registreren verplicht).

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Pensioenen korten? Maar we bulken van het geld!

  De vier grote pensioenfondsen slaan alarm, omdat een korting op de pensioenen onvermijdelijk lijkt. Maar hoe zit dat eigenlijk? Er zat toch nog nooit zoveel geld in de pot? Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen legt uit hoe het zit. AD, 4 mei ...

 • Niccolo Pisani
  Soft, Hard, or no Brexit: The Damage is Done

  Schade aan het VK is al toegebracht, ongeacht de uiteindelijke Brexit-uitkomst. Universitair docent Niccolò Pisani keek naar specifieke gebieden waar het effect duidelijk zichtbaar is. The European Financial Review, 24 april 2019.

 • Foto Willemijn van Dolen
  Het meest waardevol is de mening van vrienden

  Hoe oprecht zijn de influencers via Facebook of Instagram nog? Volgens hoogleraar marketing, Willemijn van Dolen, vinden we het prettig om expert te zijn. “Het werkt status verhogend.” Nrc, 3 mei 2019 (registreren verplicht).

 • Wout Buitelaar
  Rust op het werk is hard nodig

  Opiniestuk geschreven door Wout Buitelaar, hoogleraar bedrijfsorganisatie en arbeidsverhoudingen, over emotionele uitputting veroorzaakt door werk. De Volkskrant, 15 april 2019.

 • Arnoud Boot
  Marktmacht van big tech kost jou geld

  Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten, in de uitzending over de toenemende marktmacht van bedrijven. RTLZ, 11 april 2019.

 • MP Schinkel
  Voorkom een monopolie, de postzegel zal veel te duur worden

  Als PostNL Sandd overneemt, zijn consument en overheid de dupe volgens Sander Onderstal en Maarten Pieter Schinkel. NRC, 2 april 2019.

 • Foto Henk Langendijk
  'Na Enron is de accountancy op hol geslagen'

  Interview met Henk Langendijk, hoogleraar externe verslaggeving, over zijn carrière en emiraatsrede. Boekhoudschandalen, waar hij veel onderzoek naar deed, moeten zoveel mogelijk de wereld uit. FD, 29 maart 2019.

 • Arnoud Boot
  Economentpanel: Chinese investeringen in Europa

  Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten, in de economenpanel over Chinese investeringen in Europa. BNR, 25 maart 2019.

 • Ans Kolk
  Grote bedrijven veroveren deeleconomie

  Hoogleraar Ans Kolk en post-doc Francesca Ciulli brachten in kaart hoe ondernemingen als Ikea en BMW hun klassieke businessmodellen aanvulden. Hoe wisten de reuzen van deze wereld de deeleconomie te veroveren? P+, maart 2019.

 • Ans Kolk
  Pleidooi voor een mondiale CO2-taks

  Ans Kolk, hoogleraar sustainable management, over het Klimaatakkoord en de vraag waarom we niet gewoon een CO2-task invoeren. “De meeste CEO’s van grote bedrijven gedragen zich ook maar als gewone loonslaven.” De Groene, 6 maart 2019.

 • Johan Conijn
  Actueel panel: huurprijzen rijzen de pan uit

  De huurprijzen in het middensegment van de woningmarkt rijzen zo de pan uit dat minister Ollongren afgelopen maand een brandbrief naar de Tweede Kamer stuurde. Johan Conijn, emeritus hoogleraar bijzonder woningmarkt in de podcast over de ...

 • Maarten Pieter Schinkel
  Pak ‘Big Tech’ aan met oude regels voor mededinging

  Gebruikers betalen een hoge prijs voor het databeleid van Facebook, namelijk hun privacy. Maarten Pieter Schinkel en Nico van Eijk betogen dat mededingingsrecht de mogelijkheden biedt om dit te beteugelen. NRC, 5 maart 2019.

 • Arnoud Boot
  Trekt ridder Staat na KLM zijn zwaard straks ook voor ASML?

  Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering, over de zet van de Minister van Financiën om aandelen te kopen van Air France-KLM. “Het is machogedrag van Hoekstra.” FD, 2 maart 2019 (registreren verplicht).

 • Maarten Pieter Schinkel
  De troef van PostNL: kabinet kan oordeel ACM negeren

  Hoe groot is de kans dat toezichthouder de ACM toestemming gaat geven voor de overnamen van concurrent Sandd door PostNL? Volgens onze hoogleraar mededingingseconomie is het geen ‘zinloze exercitie’. FD, 26 februari 2019.

 • Maarten Pieter Schinkel
  'Postfusie hele dure manier om maatschappelijk belang veilig te stellen'

  Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar mededingingseconomie, in het artikel over het samengaan van PostNL met postbezorgingsconcurrent Sandd. Nrc.nl, 25 februari 2019.

 • Frank Verbeeten
  Professor Frank Verbeeten spreekt over financial van de toekomst

  Frank Verbeeten, hoogleraar accounting, in het artikel over de invloed van technologie op ondernemingen en de finance professional. Volgens Verbeeten is de rol van de cfo van groot belang.

 • Starters in het nauw: minister onderzoekt effect beleggers op woningmarkt

  Klaas Knot, hoogleraar monetaire stabiliteit, in het artikel over het onderzoek van minister Ollongren (BZK) om erachter te komen welk prijseffect de toenemende activiteit van particuliere beleggers heeft op de betaalbaarheid van het huuraanbod ...