Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Kies je filters

EB in de media

Zoeken op

Berichten voor deze pagina?

Mail ze naar redactie-feb@uva.nl. Let op: alleen content die online is te raadplegen. Geen gescande artikelen.

Resultaten: 1 - 30 van 94
Resultaten: 1 - 30 van 94
 • Heuvel, Jaap van den Heuvel, hoogleraar FEB, Healthcare Management
  Menzis: nog hogere medicijnprijzen drijven ziekenhuizen in het nauw

  Meer dan de helft van de ziekenhuiskosten gaat naar het personeel. Jaap van den Heuvel, bijzonder hoogleraar healthcare management, zegt dat het personeel terecht om meer loon vraagt. NRC, 11 september 2019.

 • Maarten Pieter Schinkel
  In de postsector zijn nu alle ogen gericht op Mona Keijzer

  Stemt staatsecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in met de fusie van PostNL en Sandd? Maarten Pieter Schinkel, hoogleraar economie, geeft aan het een moedig en tegelijkertijd ook een goed besluit te vinden van ACM om de ...

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Economenpanel over Duitse auto-industrie

  De auto-industrie in Duitsland verkeert in een recessie, maar de groei van de dienstensector dendert door. Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie, praat mee in het BNR economenpanel. BNR, 2 september 2019.

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Plan Wopke Hoekstra voor investeringsfonds komt neer op Latijns-Amerikaans boekhouden

  Opiniestuk geschreven door Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie, over de plannen van de minister van Financiën om een fonds van €50 miljard op te zetten. FD, 31 augustus 2019 (registreren verplicht).

 • dhr. prof. dr. Ed Peelen, hoogleraar FMG, Content Marketing
  Data gedreven ondernemerschap en privacy: twee vijanden of een gedwongen huwelijk?

  Een artikel geschreven door Ed Peelen, bijzonder hoogleraar Content Marketing, over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wet in combinatie met data gedreven ondernemerschap. Privacyweb, 29 augustus 2019.

 • Verbeeten, Frank, hoogleraar FEB, Accounting
  UvA viert negentig jarig bestaan accountantsopleiding

  De accountantsopleiding bestaat negentig jaar. Hoogleraar accounting Frank Verbeeten blikt terug en kijkt vooruit. Folia, 29 augustus 2019.

 • Henriëtte Maassen van den Brink
  ‘Geneesmiddelen zijn meestal te goedkoop’

  In het artikel vraagt onder andere Henriette Maassen van den Brink, hoogleraar economie, aandacht voor de prijs van generieke geneesmiddelen. Die zijn te goedkoop. Zorgvisie, 27 augustus 2019.

 • Bas ter Weel, hoogleraar FEB, Economisch Onderzoek en Beleid
  Robot neemt en geeft werk

  De opmars van robots en automatisering op de werkvloer zal vooral de middenklasse raken, denken experts. Baanverlies is volgens Bas ter Weel, hoogleraar economie, dan ook een tijdelijk fenomeen. Telegraaf, 27 augustus 2019 (registreren verplicht).

 • Roel Beetsma
  Hervormingen gaan voorbij aan de waan van de dag

  Opiniestuk geschreven door Roel Beetsma, hoogleraar Pension Economics , en Raymond Gradus (VU) over de groei van de Nederlandse economie. ‘De voorspelling van het CPB zou weleens aan de hoge kant kunnen zijn.’ FD, 25 augustus 2019.

 • Henriëtte Maassen van den Brink
  Het lerarentekort is een 'nationale ramp'

  Henriette Maassen van den Brink, hoogleraar onderwijs- en arbeidseconomie, in het artikel over de aanpak van het lerarentekort. ‘Het kabinet in zijn geheel doet eigenlijk niets.’ NRC, 22 augustus 2019 (registreren verplicht).

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Kabinet wil miljardenfonds om groei te stimuleren

  Het kabinet wil een miljardenfonds oprichten om de economische groei op peil te houden. Het geld moet worden geïnvesteerd in infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek. ‘Een boekhoudtruc’, zegt hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen. BNR, 22 ...

 • Barbara Baarsma
  Jongeren hebben de toekomst, geef hen meer te zeggen dan ouderen

  Jongeren hebben de langste toekomst, maar die bepalen vooral ouderen in de politiek. Dat moet anders, betoogt hoogleraar toegepaste economie Barbara Baarsma. De Volkskrant, 20 augustus 2019.

 • Maarten Pieter Schinkel
  De rente daalt, maar banken blijven wel verdienen

  De lage rente holt het verdienmodel van banken niet uit: door de hypotheken lopen ze nog steeds binnen. Uit onderzoek van hoogleraar mededingingseconomie Maarten Pieter Schinkel blijkt dat banken die werden gered al jaren een te hoge ...

 • Jan Bouwens (FEB-hoogleraar)
  Betere controle door accountants vereist sterkere commissarissen

  Een opiniestuk in geschreven door Jan Bouwens, hoogleraar accounting, over een betere controle van jaarrekeningen. FD, 2 mei 2019 (registreren verplicht).

 • Jan Bouwens (FEB-hoogleraar)
  Werknemers accepteren het topinkomen van hun baas

  Jan Bouwens, hoogleraar accounting, schrijft in een opiniestuk dat over het inkomen van topmanagers. Uit onderzoek blijkt dat ceo’s hun invloed niet alleen gebruiken om alleen hun eigen salarissen te verhogen, maar ook die van hun ...

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Minder orders voor Nederlandse industrie

  De Nederlandse economie stevent af op een krimp. Uit de inkoopmanagersindex bleek dat de Nederlandse industrie voor het eerst in zes jaarminder nieuwe orders binnenkrijgt. Hoogleraar economie, Sweder van Wijnbergen, ziet de krimp niet als een ...

 • Volberda, Henk, hoogleraar FEB, Management & Innovation
  Bedrijfsleven: Liever nu een harde Brexit dan onzekerheid

  Een derde van de Nederlandse bedrijven zien liever nu een harde brexit dan dat er nog wordt doorgemodderd. Dat blijkt uit de Innovatie Monitor, samengesteld door hoogleraar Strategisch Management Henk Volberda. BNR, 26 juni 2019.

 • Shaul Shalvi
  ‘I’ll work on it over the weekend’: high workload and other pressures faced by early-career researchers

  Dr Shaul Shalvi (ASE, Microeconomics) heeft in samenwerking met anderen een opiniestuk geschreven over de Young Academy of Europe enquete-resultaten. Nature, 17 juni 2019.

 • Martijn Dröes
  De winst en verliesrekening van windenergie

  Duurzame energie levert een positieve bijdrage aan het milieu, maar heeft een nadelig effect op de woningwaarde. UvA onderzoeker in Real Estate Finance, Martijn Droës, is voor een radio-uitzending van VPRO-radio over dit onderwerp geïnterviewd. ...

 • Johan Conijn
  Stimuleren tijdelijke huurwoningen boven reguliere huurwoningen is armoedig beleid

  Emeritus hoogleraar woningmarkt Johan Conijn in een opiniestuk over het stijgende woningtekort. FD, 3 juni 2019.

 • Foto Willemijn van Dolen
  Dr. Kelder en Co

  Hoogleraar marketing, Willemijn van Dolen, heeft het in een radio-uitzending van DR Kelder en Co over het inzetten van influencers. NPOradio1, 1 juni 2019.

 • dhr. prof. dr. Jan van de Streek, hoogleraar FdR Belastingheffing van concerns, i.h.b. reorganisaties
  Multinationals hebben alweer een ander lek om belasting mee te ontlopen

  Hoogleraar fiscaal concernrecht Jan van der Streek onderschrijft in het nieuwsbericht de ontwijkingsmogelijkheden die naar voren komen in het onderzoek van Oxfam Novib naar belastingontwijking. FD, 29 mei 2019 (registreren verplicht).

 • dhr. prof. dr. Jan van de Streek, hoogleraar FdR Belastingheffing van concerns, i.h.b. reorganisaties
  Shell betaalt geen winstbelasting in Nederland

  Hoogleraar fiscaal concernrecht Jan van der Streek in een NOS Radio 1 interview over Shell die geen winstbelasting betaalt in Nederland. NPOradio1, 22 mei 2019

 • Belasting betalen gaat ook over moraal

  Fiscaal-econoom Christiaan Vos is geïnterviewd voor een artikel over belasting als moreel fenomeen. ‘Fiscale wetgeving is zo ingewikkeld dat de burger zijn rechten pas kan krijgen als hij goed wordt geadviseerd.’ Nrc, 10 mei 2019 (registreren ...

 • Ans Kolk
  Digital platforms for food waste recover

  Hoogleraar Ans Kolk en post-doc Francesca Ciulli hebben een artikel geschreven over digitale platformen tegen voedselverspilling. Springer Nature Grand Challenges, 9 mei 2019.

 • Johan Conijn
  Stabilisatie koopprijzen en stagnatie nieuwbouw tonen dat woningmarkt nog hapert

  Emeritus hoogleraar woningmarkt, Johan Conijn, schrijft in een opiniestuk over de huizenprijzen. Volgens Conijn stabiliseert de koopwoningmarkt, maar zijn de koopprijzen nog een onzekere factor. FD, 6 mei 2019 (registreren verplicht).

 • Foto Sweder van Wijnbergen
  Pensioenen korten? Maar we bulken van het geld!

  De vier grote pensioenfondsen slaan alarm, omdat een korting op de pensioenen onvermijdelijk lijkt. Maar hoe zit dat eigenlijk? Er zat toch nog nooit zoveel geld in de pot? Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen legt uit hoe het zit. AD, 4 mei ...

 • Niccolo Pisani
  Soft, Hard, or no Brexit: The Damage is Done

  Schade aan het VK is al toegebracht, ongeacht de uiteindelijke Brexit-uitkomst. Universitair docent Niccolò Pisani keek naar specifieke gebieden waar het effect duidelijk zichtbaar is. The European Financial Review, 24 april 2019.

 • Foto Willemijn van Dolen
  Het meest waardevol is de mening van vrienden

  Hoe oprecht zijn de influencers via Facebook of Instagram nog? Volgens hoogleraar marketing, Willemijn van Dolen, vinden we het prettig om expert te zijn. “Het werkt status verhogend.” Nrc, 3 mei 2019 (registreren verplicht).

 • Wout Buitelaar
  Rust op het werk is hard nodig

  Opiniestuk geschreven door Wout Buitelaar, hoogleraar bedrijfsorganisatie en arbeidsverhoudingen, over emotionele uitputting veroorzaakt door werk. De Volkskrant, 15 april 2019.