Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Kies je filters

Eureka! oktober 2015

Samenwerking essentieel voor Data Science

‘De uitdagingen waar de Data Science voor staat zijn groot en vereisen expertise en samenwerking buiten de traditionele disciplines om’, aldus  Marcel Worring, hoogleraar Data Science for Business Analytics, tijdens zijn oratie op 15 oktober 2015. De wereld van Big Data omvat immers brede onderzoeksvragen over onder meer privacy en veiligheid, opslag en verwerking en het analyseren en modelleren van data.

Deze thematische Eureka is dan ook een coproductie met de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Vier hoogleraren uit verschillende disciplines vertellen over de kansen en uitdagingen van Big Data en Data Science.

Tot slot: speciaal voor dit nummer schreef Marc Salomon een essay. De Dean van de Amsterdam Business School voorziet een grote toekomst voor Big Data en raadt zijn dochter van vier vooral aan om Data Science te studeren.

Resultaten: 1 - 5 van 5
Resultaten: 1 - 5 van 5
 • dhr. prof. dr. Marc Salomon, medewerker FEB, hoogleraar Management en Organisatie van de Professionele en Zakelijke Dienstverlening
  Advies aan mijn dochter: ga Big Data studeren!

  Ik werd door Big Data gegrepen door een aantal fantastische toepassingen. Een ervan is Watson. Watson is een computer van IBM die natuurlijke taal zoals wetenschappelijke artikelen niet alleen leest, maar ook begrijpt.

 • mw. prof. dr. Willemijn (WM) van Dolen, hoogleraar FEB Marketing
  Sociale Media zorgen voor aardverschuiving op marketinggebied

  De groei van sociale media heeft het werkveld van marketeers radicaal veranderd. Bedrijven bepalen al lang niet meer wat de consument aan content creëert en andersom bieden gegevens over consumenten bedrijven nieuwe mogelijkheden.

 • Peter Boswijk
  Meer data helpen om beursrisico’s beter in te kunnen schatten

  Hoogleraar Financiële Econometrie Peter Boswijk doet onder meer onderzoek naar de risico’s van effectenportefeuilles. Daarbij maakt hij dankbaar gebruik van de beschikbaarheid steeds meer verfijnde data.

 • Maarten de Rijke
  Onderzoek sociale tekststromen biedt steeds scherper zicht op de toekomst

  Tellen, tellen en nog eens tellen, daar komt het uiteindelijk op neer voor wie informatie van sociale media slim in wil zetten. Zeer nuttig in de ‘economie van de aandacht’, aldus hoogleraar Information Retrieval Maarten de Rijke.

 • dhr. prof. dr. Max Welling, medewerker FNWI, hoogleraar Machine learning
  Zelflerende modellen als belangrijk gereedschap om Big Data te analyseren

  Big Data leiden volgens hoogleraar Machine Learning Max Welling tot een automatiseringsgolf die tot een hogere welvaart leidt. De mogelijkheden van Big Data kunnen de mens in onder meer de gezondheidszorg en de commercie van dienst zijn.