Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Lerarenopleiding Aardrijkskunde

Opleidingstrajecten

Master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs

Naast het reguliere traject van één jaar zijn er verschillende andere opleidingstrajecten mogelijk, afhankelijk van je vooropleiding en onderwijservaring.

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende opleidingstrajecten.

 • Eerder-Verworven-Competenties (EVC) traject

  Criteria voor EVC-traject

  Ben je in het bezit van een voor het betreffende schoolvak relevant doctoraal- of masterdiploma en voldoe je aan de volgende criteria:

  • je hebt minimaal drie jaar gemiddeld 8 lesuren per week gegeven op een Nederlandse school voor VO;
  • deze werkervaring is niet langer dan 3 jaar geleden opgedaan.

  dan kom je in aanmerking voor de EVC-procedure.

  Intake & assessment

  Na inschrijving wordt tijdens de intake bekeken of je beschikt over zogenaamde Eerder Verworven Competenties die voldoen aan de hierboven beschreven criteria. Als je voldoet aan de criteria, word je uitgenodigd deel te nemen aan de EVC-procedure. Dit kan uitmonden in een - zo mogelijk versneld - aangepast opleidingstraject.
  Een assessment (maken van een portfolio, uitvoeren van een praktijkopdracht en een gesprek met de assessoren) is onderdeel van de EVC-procedure. Aan deze procedure zijn kosten verbonden: € 750 voor het assessment en het schrijven van het adviesrapport voor de examencommissie.

  Inschrijving

  Om het opleidingstraject vóór de start van de opleiding vast te kunnen stellen is tijdige inschrijving noodzakelijk. Neem voor meer informatie contact op met Noortje Gerritsen via het digitale contactformulier van de Onderwijsbalie.

 • Zij-instromer-in-beroep (ZIB) traject

  Als je na een aantal jaren werkervaring buiten het onderwijs aan de slag wilt als docent in het voorgezet onderwijs dan kan je gebruik maken van de zij-instroom-in-beroep regeling. Voorwaarde is dat de school je aanstelt als zij-instromer en in overleg met jou besluit om gebruik te maken van zij-instroom regeling.

  Toelatingseisen

  Op het moment van inschrijving moet je beschikken over:

  1. een afgeronde universitaire bachelor- en masteropleiding/ doctoraalopleiding die aansluit bij het schoolvak;
  2. een baan in het voorgezet onderwijs in het schoolvak waarvoor je de opleiding wilt volgen.

  Assessment

  Voor de start met de opleiding neem je deel aan een Geschiktheidsonderzoek. Dit bestaat uit het samenstellen van een portfolio en een assessment. Bij een positieve uitkomst resulteert het assessment in een rapportage en een geschiktheidsverklaring.

  Contractonderwijs

  Als zij-instromer schrijf je je niet in als student bij de universiteit en je betaalt geen collegegeld. Je volgt de opleiding via contractonderwijs. De school krijgt een rekening voor de kosten van het opleidingstraject.

  Certificaat

  Aan het eind van het traject ontvangt de zij-instromer een certificaat, waarin wordt verklaard dat de zij-instromer bekwaam is les te geven als docent VHO in het betreffende schoolvak. De zij-instromer krijgt dus geen masterdiploma en bijbehorende titel.

  Inschrijving

  Dit verloopt via het digitale contactformulier van de Onderwijsbalie. Gezien de tijd die het kost om de gehele assessmentprocedure te doorlopen, dien je je vóór 1 mei in te schrijven bij de start per september en vóór 1 november bij de start per februari.

 • Een tweede eerstegraads lesbevoegdheid

  Als je recent een eerstegraadsbevoegdheid hebt behaald en een tweede eerstegraadsbevoegdheid in een ander vak wilt halen, kom je - mits je aan de toelatingseisen voldoet – mogelijk in aanmerking voor een verkort opleidingstraject.

  Inschrijving

  Je schrijft je in voor de master via Studielink. Meer informatie hierover vind je onder Toelating en inschrijving.

  Na je inschrijving ontvang je een formulier waarop je eerder behaalde bevoegdheden kunt invullen. Op basis hiervan zal de examencommissie een aangepast opleidingstraject opstellen.

 • Een eerstegraads lesbevoegdheid na een tweedegraads lesbevoegdheid

  Als je in het bezit bent van tweedegraadsbevoegdheid en je wilt in dat vak een eerstegraadsbevoegdheid behalen aan de universiteit, dan is een voor het betreffende schoolvak relevant doctoraal- of masterdiploma een vereiste om toegelaten te worden.

  Indien je aan deze vereisten voldoet, kom je op grond van je tweedegraadsbevoegdheid in aanmerking voor een verkort opleidingstraject.

  Inschrijving

  Je schrijft je in voor de master via Studielink. Meer informatie hierover vind je onder Toelating en inschrijving.

  Na je inschrijving ontvang je een formulier waarop je eerder behaalde bevoegdheden kunt invullen. Op basis hiervan zal de examencommissie een aangepast opleidingstraject opstellen.