Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Studieprogramma

Twee specialisaties

Binnen het duale programma Journalistiek en media kies je een van twee specialisaties:

 • Journalistiek
 • Research en redactie voor audiovisuele media  

Beide specialisaties hebben gezamenlijke theoretische vakken, waarin onderwerpen aan bod komen als: de journalistiek in het maatschappelijk krachtenveld, journalistiek en publieke sfeer, de veranderingen in het medialandschap en de betekenis van de journalistieke ethiek. Ook is er aandacht voor maatschappelijke instituties, politiek, staatsrecht en juridische kaders.  In de keuzevakken kunnen studenten zich begeven op het terrein van radio en multimedia.

Specialisatie: Journalistiek

(geschreven pers en multimedia)

In de specialisatie Journalistiek komen vrijwel alle aspecten van de journalistieke praktijk aan bod, van het schrijven en redigeren van beknopte nieuwsberichten tot het doen van onderzoek en het schrijven van achtergrondverhalen. Tijdens je stage op de redactie van een dagblad, een persbureau, radioprogramma of website breng je de opgedane vaardigheden en inzichten in praktijk.

Opbouw 

De specialisatie Journalistiek heeft een studielast van 90 EC:

 • 12 EC Media en maatschappij
 • 42 EC Journalistieke praktijk
 • 18 EC stage journalistiek
 • 18 EC scriptieseminar en scriptie

Specialisatie: Research en redactie voor audiovisuele media

(televisie, multimedia, documentaire)

 • Research en redactie is gericht op onderzoek en redactie voor bijvoorbeeld documentaires, actualiteiten- en achtergrondprogramma's voor radio en televisie, journalistieke producties en educatief materiaal.
 • Aan bod komen aspecten van het productieproces, zoals het inhoudelijk researchen en voorbereiden van het programma, het vertalen van ideeën in beeldtaal en formats, het bedenken  van scenario's en het samenstellen van het programma.
 • De opleiding werkt samen met het Instituut voor Beeld en Geluid en redacties van informatieve televisie- of radioprogramma's. Tijdens de stage op de redactie van een informatief programma breng je de opgedane vaardigheden en inzichten in praktijk.

Opbouw

De specialisatie Research en redactie heeft een studielast van 90 EC:

 • 42 EC Research(praktijk) en AV Journalistiek
 • 12 EC Media en maatschappij
 • 18 EC stage Research en redactie
 • 18 EC scriptieseminar en scriptie

Stage

Een belangrijk onderdeel van het programma is de praktijkstage. Je werkt dan drie maanden fulltime als redacteur bij een dag- of weekblad, persbureau, televisiejournaal, actualiteitenrubriek (radio en televisie), achtergrondprogramma, documentaireproducent, of een website.  Je wordt ter plekke door een ervaren redacteur of programmamaker begeleid en heeft daarnaast een begeleider vanuit de opleiding.

Aanvullende stagevergoeding

Studenten van een duale master kunnen in aanmerking komen voor een aanvullende stagevergoeding.

UvA Studiegids

Voor een studieschema en een uitgebreide beschrijving van alle vakken, zie:

UvA Studiegids: Journalistiek en Media

Masterscriptie

De masterscriptie is een wetenschappelijk onderzoeksverslag van circa 15.000 woorden. Als voorbereiding hierop neem je deel aan een scriptieseminar. In de UvA Studiegids (zie hierboven) vind je meer informatie over de scriptie.