Amsterdamlezingen 2013

De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de samenwerking met de Wibautstoel. De Wibautstoel is ingesteld om de problematiek in de grote steden te onderzoeken, in het bijzonder met betrekking tot Amsterdam. De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel, die optreedt als gastheer van de Amsterdamlezingen.

De lezingen, met als thema ‘Amsterdam Kennisstad’, richtten zich op de wetenschapsterreinen waar Amsterdam wereldwijd in uitblinkt. UvA-hoogleraren vertelden over hun vakgebied en over de rol die de stad daarin speelt.

Programma in 2013

• 4 februari - Kennis
    Over kennis voor de stad Amsterdam.
    Door dr. Louise Gunning-Schepers, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam
  • 11 februari - Planten
    Over planten, zaadveredeling, biologie en Amsterdam Science Park.
    Door prof. dr. Willem Stiekema, directeur van het Swammerdam Instituut voor Levenswetenschappen en hoogleraar Bioinformatica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
  • 25 februari - Gezondheid
    Over urbanisatie, etniciteit en gezondheid: het Amsterdamse HELIUS-onderzoek.
    Door prof. dr. Ron Peters, hoogleraar Klinische cardiologie aan de Faculteit der Geneeskunde (AMC).
  • 4 maart - Humanities
    Over de creatieve industrie, de stad en de waarde van de humanities.
    Door prof. dr. Rens Bod, hoogleraar Computationele en digitale geesteswetenschappen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
  • 11 maart - Stad
    Over complexiteit, modellenbouw en de toepassing ervan op Amsterdam.
    Door prof. dr. Peter Sloot, hoogleraar Computational science aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
  • 18 maart - Water
    Over Jacob van Lennep, de negentiende eeuw en het drinkwaterleidingsysteem van Amsterdam
    Door prof. dr. Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.