In februari en maart 2014 vond weer een reeks Amsterdamlezingen plaats. De lezingen, met als thema ‘Amsterdam Kennisstad’, richtten zich op de wetenschapsterreinen waar Amsterdam wereldwijd in uitblinkt. De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de samenwerking met de Wibautstoel. In 2015 volgt een nieuwe serie Amsterdamlezingen.
De Wibautstoel is ingesteld om de problematiek in de grote steden te onderzoeken, in het bijzonder met betrekking tot Amsterdam. De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel (sinds januari 2012), die optreedt als gastheer van de Amsterdamlezingen. Lees ook het blog van Zef Hemel: www.zefhemel.nl
Tijdens de Amsterdamlezingen vertelden hoogleraren over hun vakgebied en over de rol die de stad daarin speelt. In 2014 niet alleen UvA-hoogleraren aan het woord maar ook hoogleraren van de Vrije Universiteit (VU). Iedere spreker hield een lezing van maximaal een half uur. Daarna kon het publiek vragen stellen over het onderwerp.
Hebt u de lezing van Ernst Hirsch Ballin gemist of wilt u de lezing terugkijken? Dit kan via onderstaande link.
Ernst Hirsch Ballin is hoogleraar Rechten van de mens aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam.
Bekijk de Amsterdamlezing van Ernst Hirsch Ballin
Hebt u de lezing van Barbara Baarsma gemist of wilt u de lezing terugkijken? Dit kan via onderstaande link.
Barbara Baarsma is algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek, bijzonder hoogleraar Toegepast economisch onderzoek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam en Kroonlid bij de SER.
Bekijk de Amsterdamlezing van Barbara Baarsma
In 2015 volgt een nieuwe reeks Amsterdamlezingen.
Over gebruik van ruimtelijke kennis tegen armoede en ongelijkheid in lokale bestuursnetwerken in Indiase en Zuid-Amerikaanse steden.
Door prof. dr. Isa Baud, hoogleraar Internationale ontwikkelingsstudies aan de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.
Lees meer over deze lezing op het blog van Zef Hemel.
Over de geheimen van het brein en de zoektocht naar de remedie tegen deze volksziekte.
Door prof. dr. Philip Scheltens, hoogleraar Cognitieve neurologie, VU medisch centrum, aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en directeur van het Alzheimercentrum VUmc.
Over de arbeidsmarkt, de woningmarkt en het voorzieningenniveau in Amsterdam en de rest van Nederland vanuit macro-economisch perspectief.
Door prof. dr. Barbara Baarsma, algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek, bijzonder hoogleraar Toegepast economisch onderzoek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam en Kroonlid bij de SER.
Lees meer over deze lezing op het blog van Zef Hemel.
Over het belang van fluoride voor een gezond gebit, de rol van bacteriën in de mond, de relatie tussen mond- en algemene gezondheid.
Door prof. dr. Bob ten Cate, hoogleraar Experimentele preventieve tandheelkunde bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), UvA/VU, en Akademiehoogleraar bij de KNAW.
Lees meer over deze lezing op het blog van Zef Hemel.
Zie ook het verslag op Foliaweb van deze lezing.
Over de invloed van cultuur op de werking van de hersenen, meisjes- en jongensgedrag en de rol van het onderwijs.
Door prof. dr. Lydia Krabbendam, hoogleraar Onderwijsneuropsychologie aan de Faculteit Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit.
Lees meer over deze lezing op het blog van Zef Hemel.
Over Amsterdam als kennisstad van het recht: van confrontatie met achterstelling naar inspiratie voor vreedzaam samenleven.
Door prof. dr. Ernst Hirsch Ballin, hoogleraar Rechten van de mens aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam.
Lees meer over deze lezing op het blog van Zef Hemel.
De locatie was CREA.
Tijd lezingen: 20.00 uur tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Het bijwonen van de lezingen is gratis. Aanmelden is noodzakelijk vanwege het beperkt aantal plaatsen.