Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Nieuws

Kijk de UvA April 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Petra Brouwer

De straten van Amsterdam - Oudemanhuispoort

De geschiedenis van de Oudemanhuispoort draait, anders dan de naam misschien doet vermoeden, niet alleen om (oude) mannen. Petra Brouwer, universitair docent in de Oudemanhuispoort, vertelt over de historie van deze plek. Want wat doet die vrouw bovenop de poort?

Markoff, Sera, hoogleraar FNWI, Theoretical High-Energy Astrophysics

How to take a picture of a black hole?

Sera Markoff sits on the Science Council of the Event Horizon Telescope, which made world news recently by taking a picture of a black hole. She is also professor of Theoretical High Energy Astrophysics at the Anton Pannekoek Institute for Astronomy and GRAPPA at the UvA.

Stols-Witlox, Maartje, FGw, Conservering en restauratie

De techniek achter restauratie 

Bij de restauratie van schilderijen komt behoorlijk wat innovatieve techniek kijken. BNR gaat onder meer langs bij Maartje Stols-Witlox van de UvA om te kijken wat zij allemaal aan slim apparatuur inzet bij het restaureren en onderzoeken van schilderijen. 

‘Het boeiendste deel van de Notre-Dame is verwoest’

De verwoestende brand in de Notre-Dame heeft volgens UvA-bouwhistoricus Gerrit Vermeer onherstelbare schade aangericht. De kap is weg en dat is volgens Vermeer een groot verlies.

Roland Pierik

'De politiek moet stappen nemen om de vaccinatiegraad te verhogen'

In Nederland gaat de discussie er vooral over of kinderdagverblijven wel of niet kinderen mogen weigeren, en niet zozeer over een vaccinatieplicht. "Je wilt altijd het liefst dat de ouders hun kind zonder plicht vaccineren", zegt Roland Pierik, hoofddocent Rechtsfilosofie aan de UvA en lid van de vaccinatiecommissie.

Luisa Steur

Indiase verkiezingen

Deze week beginnen in India, de grootste democratie ter wereld, de verkiezingen. Wie zijn de belangrijkste kanshebbers en waar gaan de verkiezingen over? Onder meer te gast bij Spijkers met Koppen is Indiakenner Luisa Steur.

Antonia Mazel

Hoe de havermelk-elite de wereld verbetert

Vroeger was eten een noodzaak. Tegenwoordig is voedsel een publiek, politiek thema. Je bent wat je eet. Het geldt in toenemende mate, constateert promovendus Antonia Mazel. Voedsel is een leefstijl geworden waarmee mensen zich identificeren, net zoals ze dat doen met mode en muziek. Met je boodschappenmand kun je laten zien dat je verantwoorde keuzes maakt en maatschappelijk bewust bent. Zo mijden veganisten dierlijke producten uit duurzaamheidsoverwegingen en werd (mede dankzij tv-kok Jamie Oliver) in Groot-Brittanië een suikertaks ingevoerd mede dankzij tv-kok Jamie Oliver. Voedsel wordt daardoor steeds meer een politiek middel, volgens Mazel.

Sanne Frequin

Wat kun je leren van Game of Thrones?

Wat kun je leren van Game of Thrones? Sanne Frequin, kunsthistoricus aan de UvA, vertelt in 2 afleveringen overeenkomsten tussen de middeleeuwen en Game of Thrones.

dhr. prof.dr. J.T. Leerssen

Gevaar links- en rechtsextremisme neemt toe

De AIVD vraagt in haar jaarverslag voornamelijk aandacht voor de ontwikkeling van links- en rechtsextremisme, zegt de nieuwe AIVD-baas Dick Schoof. 'Het onderscheid tussen links en rechts wordt ingewikkelder. Bovendien hebben we zorgen dat activisme kan overslaan in extremisme.' De AIVD bedoelt daarmee mensen die bereid zijn om geweld te gebruiken. Volgens Joep Leerssen, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, gaat de dreiging vooral uit van extreemrechts geweld. 'Natuurlijk is het in het buitenland erger. Als je kijkt naar groeperingen in Italië, dan is dat veel feller dan hier. Echte moordpartijen zoals in Noorwegen of Nieuw-Zeeland zijn we van verschoond gebleven,' zegt Leerssen.

 

Jakob van den Eijnden

Kunnen sterren elkaar opeten? Weer iets geleerd

Jakob van den Eijden sterrenkundige van de UvA geeft antwoord op de vraag of sterren elkaar op kunnen eten.

John Kleinen

Tientallen Vietnamese kinderen verdwenen uit beschermde opvang

Zeker zestig Vietnamese kinderen zijn verdwenen na aankomst in Nederland. Ze waren de afgelopen vijf jaar geplaatst in beschermde opvangcentra voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die een groot risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel. Aan het woord onder andere UvA-wetenschapper en Antropoloog John Kleinen.

-

Hoe multicultureel zijn we, of zijn we geweest?

Al sinds de jaren negentig vindt in Nederland een rituele dans plaats waarbij het multiculturalisme steeds opnieuw bekritiseerd, afgewezen en (vanaf nu echt!) in de ban gedaan wordt. Maar wel beschouwd heeft Nederland nooit een sterk multicultureel beleid voor migranten gekend. Tamar de Waal is universitair docent algemene rechtsleer aan de Amsterdam Law School (UvA).

Bonussen ASR

Als het aan de commissarissen van ASR ligt, zijn bonussen en grote salarisverhogingen voor de top voortaan uit den boze. Dat bleek eerder deze week uit de agenda voor de aankomende aandeelhoudersvergadering eind mei. Dit wordt onder meer besproken met Harm-Jan de Kluiver (deeltijdhoogleraar Ondernemingsrecht UvA), Gerard van Vliet (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) en Rob van Eijbergen (VU).