Kijk de UvA Oktober 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Brommelstroet, Marco te, hoogleraar FMG

Fiets

Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Toekomsten van Stedelijke Mobiliteit aan de UvA, gebruikt de fiets om op een radicaal andere manier te kijken naar mobiliteit: richten we onze steden en nieuwe woonwijken eigenlijk rationeel in? Hoe brengt Te Brömmelstroet de ‘menselijke maat’ in het debat met verkeersdeskundigen, waarbij alleen kwantificeerbare doelen lijken mee te tellen?

Beluister het gesprek op BNR

Potret van Daan Roovers

'Aantal violisten op Binnenhof is minder intimiderend dan duizend trekkers'

Denker des Vaderlands Daan Roovers kijkt met enige verbazing naar alle aandacht die de boerenprotesten krijgen. 'Het hele land wordt voor ze platgelegd. Dat lukt klimaatactivisten nooit.' Roovers is docent Publieksfilosofie aan de UvA. Ze ziet de protesten als een teken van de tijd. 'De tijd van onverschilligheid is voorbij. Mensen hebben het gevoel dat ze zelf de regie moeten terugpakken. 'Als je het overlaat aan Den Haag, komt het niet goed', is het gevoel.'

Lees het artikel op NOS.nl

Maarten Reesink

Het succes van Arjen Lubach: 'Grappig zijn op autocue is niet makkelijk'

Met de Gouden Televizier-Ring (van 2017) op zak en wekelijks rond de miljoen kijkers, is het haast onvoorstelbaar dat Zondag met Lubach in het eerste seizoen niet meer dan 200- tot 300.000 paar ogen per aflevering wist te trekken. Maarten Reesink, televisiewetenschapper en docent aan de UvA, heeft twee verklaringen voor het verlate succes van het programma. 'Het is nieuws met een twist in een talkshow met veel humor. Het is echt een Amerikaans genre en daar had het Nederlandse publiek nooit veel mee', legt hij uit.

Lees het artikel op NU.nl

Jan Latten

Op zoek naar de ware? Hier moet je zijn

Wie een partner zoekt en op mannen valt, moet op het platteland zijn. Ben je op zoek naar een vrouw? Dan kun je het beste in de grotere steden rondkijken. Regionaal zijn er flinke verschillen in de verdeling van jonge vrouwen en mannen. Die onbalans kan leiden tot eenzaamheid en depressiviteit. De onbalans ontstaat volgens emeritus hoogleraar sociale demografie Jan Latten van de UvA door verstedelijking en feminisering. Jonge hoogopgeleide mensen, het merendeel vrouwen, trekken naar de stad voor werk en studie.

Lees het artikel op RTL Nieuws

Volberda, Henk, hoogleraar FEB, Management & Innovation

Nederland meest concurrerend, maar innovatie is achilleshiel

Nederland heeft de meest concurrerende economie van Europa. Dat blijkt uit de jaarlijkse concurrentie index van het World Economic Forum. Maar onze economie heeft ook een achilleshiel, zegt Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de UvA. Het voornaamste pijnpunt, vooral op de lange termijn, is het innovatievermogen. 'In de investeringen die we doen in onderzoek en ontwikkeling en ICT zien we dat Duitsland nummer 1 is en dat het gat steeds groter wordt. We pleiten dan ook voor investeringen in verdienvermogen voor de toekomst.'

Beluister het fragment op BNR

Erik Verlinde, Theoretical Physics

Op maandag 7 oktober werd de Christiaan Huygensprijs toegekend aan een bètawetenschapper die een vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de natuurkunde. Luister nu de vragen en de antwoorden terug. Over de quantumcomputer, snaartheorie, zwaartekrachtgolven en over de invloed van natuurkunde op onze mobieltjes, robots en andere technologie. Te gast zijn Erik Verlinde, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de UvA en Wim van Saarloos, hoogleraar Theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden president van de KNAW.

Beluister het fragment op BNR

Peeren, Esther, hoogleraar FGw, Cultural analysis

Na 30 jaar nog gek op Telekids: elke generatie z'n eigen nostalgie

Het is 30 jaar geleden dat Telekids voor het eerst op de buis verscheen. Een hele generatie groeide op met de mega Blubber Power Race en Pittige Tijden en het programma roept bij veel mensen dan ook nostalgische gevoelens op. Waarom is dat gevoel zo sterk bij deze periode? We kijken dus maar wat graag terug op die periode. Maar dat is niet alleen zo met de jaren 90, legt Esther Peeren, hoogleraar Cultural Analysis aan de UvA, uit. 'Deze nostalgie is niet per se iets voor deze generatie. Iedere generatie heeft zijn eigen nostalgie.'

Lees het artikel op RTL Nieuws

P.W.H. Aarts

'Kroonprins Bin Salman heeft een best wel open-minded visie'

Onlangs werden drie Nederlandse graffiti-artiesten naar Saoedi-Arabië gehaald. Ze hebben daar op uitnodiging een metershoge muurschildering van de controversiële kroonprins Mohammed bin Salman gemaakt. Hadden zij wel mee moeten werken aan dit verzoek van een land waar mensenrechten regelmatig geschonden worden Communicatieadviseur Tristan Lotten haalde de graffitikunstenaars naar Riyad. Hij gaat in gesprek met Paul Aarts, docent internationale betrekkingen aan de UvA en Saoedi-Arabië expert.

Beluister het fragment op NPO Radio 1