Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Energieneutraal en circulair LAB42 geopend op Amsterdam Science Park

Benthem Crouwel Architects heeft een nieuw faculteitsgebouw ontworpen voor de snel groeiende Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA. Het nieuwe multifunctionele gebouw van ca. 14.000 m2 staat op het Amsterdam Science Park en zal het Instituut voor Informatica (IvI), het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) en het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) huisvesten. Het nieuwe gebouw is een plek voor onderzoek, vernieuwing en co-creatie, midden op de campus en midden in de maatschappij. Het biedt een optimale werk- en leeromgeving voor de studenten, wetenschappers en het bedrijfsleven.

Een open gebouw

Voor de FNWI, en met name voor de gebruikers van LAB42, is samenwerking met het bedrijfsleven steeds belangrijker. Dit vraagt om een gebouw dat zich opent naar de maatschappij en de omgeving en de creativiteit en grensverleggende ontwikkelingen op het gebied van Informatica en Artificial Intelligence (AI) duidelijk zichtbaar maakt. Het gebouw oogt open en toegankelijk door de modulaire grid-structuur die heel divers wordt opgevuld met keramiek, glas, en PV panelen. In de transparante plint zijn de Visualisatie-, Robo- en Game-labs voor iedereen te zien. LAB42 ligt centraal op de campus en is makkelijk bereikbaar vanaf de huidige FNWI-faculteit.

Binnen loopt een hoog en licht atrium als een diagonaal door het hele gebouw en zorgen speelse vides, een verbindende vloer als brug en gevarieerde werklandschappen voor een structuur die helder en overzichtelijk is maar ook dynamisch en inspirerend.

De indeling bestaat uit verschillende zones met wisselende functionaliteiten, van delen waar je rustig kunt zitten om geconcentreerd te werken tot plekken die uitnodigen tot ontmoeting en ontdekking. Op de eerste en tweede verdieping zijn onderwijsruimtes en collegezalen. De overige verdiepingen zijn voorzien van vergaderruimtes, overlegplekken, ontmoetingsplekken en AI-labs van het ICAI , dat zich richt op de gezamenlijke ontwikkeling van AI-technologie door middel van onderzoek labs met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen – alles om de co-creatie te stimuleren.

Door indeling en lichtinval heeft het gebouw een open karakter. Het is makkelijk even naar elkaar toe te lopen en kennis te maken.

Duurzaam en circulair

LAB42 is circulair, energieneutraal en duurzaam. Het frame van het gebouw bestaat uit een stalen skelet dat volledig demontabel is, net zoals de vloerdelen, scheidingswanden en de gevel. Alles is zo ontworpen dat het complete gebouw in de toekomst hergebruikt kan worden. Daarnaast is er een opvang van regenwater voor het doorspoelen van de toiletten aanwezig en zijn er PV installaties op het dak, in de daklichten én in de gevel opgenomen voor energieneutraliteit. Veel groen binnen in het gebouw, een logische routing en natuurlijke ventilatie maken het gebouw, behalve zeer duurzaam, ook een gezonde faculteit met een aangenaam binnenklimaat voor alle gebruikers.

Meer feiten over het gebouw

  • 95% van het wapeningstaal en 70% van het aluminium in de gevel is gerecycled.
  • Vilt van gerecyclede PET-flessen is verwerkt in de akoestische panelen.
  • De staalconstructie en trap zijn volledig gebout.
  • Afhankelijk van de vloerbelasting zijn de vloeren van losmaakbare betonnen kanaalplaten of van hout.
  • Het gebouw heeft een demontabele computervloer.
  • De staalconstructie, gevelelementen, kozijnen, plafonds, computer- en kanaalplaatvloeren zijn losmaakbaar en te hergebruiken of zijn van reeds gebruikt materiaal.
  • Het bouwafval is voor 90% gerecycled.
  • LAB42 is aangesloten op het WKO-netwerk van het Science Park.