Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Rechten op universiteit of hbo?

Als je graag een rechtenstudie wilt doen, dan heb je meerdere mogelijkheden. Om te beginnen heb je de keuze tussen een universitaire opleiding of een hbo-opleiding.

Foto: Sake Rijpkema

Een universitaire opleiding vraagt van je dat je juridische vraagstukken zowel praktisch als theoretisch uitdiept. Je studeert veel zelf en moet dan ook erg zelfstandig kunnen werken. Je bestudeert (wet)boeken, jurisprudentie en werkt aan wetenschappelijke theorieën. Bij een hbo-opleiding is het praktische deel groter en ontwikkel je beroepsvaardigheden.

Verschillend beroepsperspectief

Juristen op universitair niveau én op hbo-niveau zijn nodig op vele plekken in de samenleving. Een universitaire studie of een hbo-bachelor hebben een verschillend beroepsperspectief.

  • Na een hbo-bachelor ga je meestal aan het werk. Na een universitaire bachelor kiezen studenten er vaak voor om aansluitend een master te volgen.
  • Om advocaat of rechter te worden heb je een universitaire masteropleiding nodig; een (hbo-)bachelordiploma leidt daar namelijk niet voor op. Slechts een deel van de studenten belandt uiteindelijk overigens in een togaberoep (zoals advocaat, rechter).

Bij de beschrijvingen van de verschillende opleidingen vind je meer beroepsmogelijkheden.

Welke rechtenopleidingen zijn er?

Je kunt kiezen tussen brede juridische opleidingen en opleidingen met een juridische component.

Brede juridische opleidingen:

Opleidingen met een juridische component:

Toelatingsvoorwaarden

Voor een universitaire opleiding heb je een vwo-diploma nodig; in het hbo ben je toelaatbaar met een mbo-4, havo- of vwo-diploma.

Kijk bij de opleidingen zelf voor de specifieke vooropleidingseisen.