Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Bachelor

Universiteit of hbo?

Als vwo-er lijkt het vaak vanzelfsprekend dat je aan de universiteit gaat studeren, je hebt immers niet voor niets je vwo-diploma gehaald. Toch is het belangrijk om uit te zoeken of de universiteit bij je past, of dat je misschien beter kunt kiezen voor hbo. Wat is het verschil tussen universiteit en hbo?

Ongeveer vijftien procent van de vwo-ers gaat uiteindelijk een hbo-opleiding doen. Wat zijn nu de verschillen tussen hbo en universiteit?

Praktisch - theoretisch 

  • Op het hbo krijg je op de praktijk gerichte theorie en kijk je vooral naar hoe iets in de praktijk werkt. Met groepjes studenten werk je aan projecten over de beroepspraktijk. Je hebt daarnaast meerdere verplichte stages, terwijl bij de meeste universitaire studies een stage niet verplicht is.
  • Op  de universiteit leer je theorieën doorgronden en kritisch te kijken naar je vakgebied. Je eindigt de bachelor vaak met een scriptie over een zelfgekozen onderwerp binnen het vakgebied. Hierin leer je zelf een onderzoeksvraag op te zetten en tot conclusies te komen.

Beroep - onderzoek

  • In het hbo word je opgeleid voor een specifiek beroep en verwerf je de competenties om dit beroep te kunnen uitoefenen.
  • De focus bij universitaire studies ligt op onderzoek doen en onderzoeksvaardigheden. Je leert analytisch en kritisch denken. Dit is toepasbaar bij verschillende beroepen binnen en buiten het bestudeerde vakgebied.

Onderwijsgericht - onderzoeksgericht

Een hogeschool is een onderwijsinstelling: de onderwijstaak is het belangrijkste. De universiteit heeft, naast haar onderwijstaak, een onderzoekstaak. Deze taken zijn voor de universiteit even belangrijk. Als ouderejaarsstudent krijg je onderwijs waarin onderzoekresultaten en het doen van onderzoek verweven zijn. Nieuwe kennis is collegestof en het proces van wetenschappelijk onderzoek komt vanzelfsprekend aan de orde, omdat de docenten vaak zelf onderzoek doen. 

Begeleiding - zelfstudie 

  • Op het hbo heb je gemiddeld 25 uur per week les en krijg je meer structuur aangeboden bij projecten en het maken van opdrachten. In totaal besteed je ongeveer 15 uur per week aan zelfstudie.
  • Op de universiteit volg je gemiddeld 12 uur per week hoorcolleges en werkgroepen. De andere 28 uur studeer je zelf, lees je (Engelstalige) boeken en schrijf je papers. Het zelf kunnen plannen en organiseren van je studie is daarom heel belangrijk. 

Tempo 

Op universiteiten wordt er van je verwacht dat je onderwerpen snel in je kunt opnemen en dat je de stof vlot begrijpt. Het tempo waarmee de universiteit het onderwijs aanbiedt, ligt dan ook hoger dan bij hogescholen. Daar wordt langer bij een onderwerp stilgestaan.