Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Bachelor

FAQ Proefstuderen

Veelgestelde vragen over proefstuderen

 • Wat is Proefstuderen?

  Proefstuderen is een verdiepende activiteit vooral bedoeld voor 5 & 6 vwo scholieren. Tijdens deze week bieden diverse opleidingen een proefcollege aan. Je krijgt tijdens Proefstuderen bij de meeste opleidingen geen informatie over toelatingseisen, maar een proef hoor- en of werkcollege. Opleidingsinformatie vind je op de opleidingspagina. Ook vind je daar informatie over het studieprogramma.

 • Wat is het verschil tussen Proefstuderen en Student voor een dag?

  Dit verschilt per opleiding, maar meestal is het zo dat je bij Proefstuderen een speciaal ontwikkeld college volgt samen met andere scholieren. Dit college is speciaal voor scholieren ontwikkeld en geeft je een algemeen beeld van de studie van je interesse. Er zijn enkele studenten aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Bij ‘Student voor een dag’ loop je (in een groepje) mee bij een regulier college dat ook door huidige UvA-studenten wordt gevolgd. Je volgt het college dat op dat moment beschikbaar is. Het geeft dus geen algemeen beeld van de hele studie, maar wel een goed idee van de sfeer op de UvA en de studie.

 • Wat is het verschil tussen Proefstuderen en Matching?

  Proefstuderen is een studiekeuze-activiteit die je helpt bij het maken van je studiekeuze. Proefstuderen doe je in 5 of 6 vwo, nadat je een Bachelordag hebt bezocht. Proefstuderen geeft je een goed beeld van de inhoud van de studie. UvA Matching vindt plaats na je studiekeuze en je inschrijving voor een opleiding. De matching helpt je je keuze te testen.

 • Wanneer vindt Proefstuderen plaats?

  Proefstuderen vindt twee keer per collegejaar plaats, in het voor- en najaar. De eerstvolgende proefstudeerweek:

  • 2 tot en met 13 december 2019
  • 3 tot en met 17 april 2020
 • De opleiding van mijn interesse staat er niet bij.

  Op de aanmeldpagina van Proefstuderen vind je de opleidingen die deelnemen. Staat de opleiding van jouw interesse hier niet bij, kijk dan op de site bij Student voor een dag. Als de opleiding van je interesse daar ook niet genoemd wordt, kijk dan op de opleidingspagina welke activiteiten de opleiding wel aanbiedt.

 • Hoe ziet het programma van Proefstuderen eruit?

  Dat verschilt per studie. Bij sommige opleidingen volg je een bestaand college en zit je tussen de studenten. Bij andere opleidingen volg je een hoorcollege en/ of een werkcollege met een groep andere aankomende studenten. Ook verschilt het per opleiding of ze jou huiswerk of nog een uitgebreider programma (naast wat je op de site vindt) toesturen.

 • In mijn bevestigingsmail ontbreekt een ronde waar ik me voor had aangemeld. Kan ik toch naar die ronde toe gaan?

  Als er een ronde ontbreekt in je bevestigingsmail, dan was die ronde waarschijnlijk al volgeboekt op het moment dat je je wilde aanmelden (dit staat dan vermeld bij de ronde op het aanmeldformulier). Controleer op het aanmeldformulier of er (toch) nog plekken beschikbaar zijn bij de betreffende ronde. Zo ja, dan kun je je alsnog aanmelden door opnieuw het formulier in te vullen. Als er geen plekken beschikbaar meer zijn, dan is het helaas niet mogelijk de ronde te bezoeken.