Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Onderwijskwaliteit

Docent van het Jaar 2017

Goede docenten staan aan de basis van goed onderwijs. UvA-studenten plukken iedere dag de vruchten van enthousiaste, behulpzame en inspirerende docenten. De Centrale Studentenraad en ASVA Studentenunie organiseren daarom eens per jaar de Docent van het Jaar verkiezing. Hiermee vragen zij aandacht en waardering voor goed docentschap en goed onderwijs aan de UvA.

Docent van het Jaar 2016 - 2017

Antoinette Muntjewerff is vrijdag 19 mei verkozen tot UvA Docent van het Jaar 2016-2017. Muntjewerff werkt als docent algemene rechtsleer aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Bekijk hieronder het videoverslag dat Folia maakte van de bekendmaking.

 

 

Muntjewerff wordt door de jury geprezen omdat zij eerstejaars studenten direct het gevoel geeft dat zij onderdeel uitmaken van de UvA.

Het volledige juryrapport

Faculteitswinnaars

Vier van de zes faculteitswinnaars lezen voor wat studenten nou eigenlijk van ze vinden. Deze film was onderdeel van de opening van het academisch jaar 2017.

Kijk de opening van het academisch jaar 2017 terug

Interviews

Ook op de Hogeschool van Amsterdam wordt jaarlijks een docent verkozen tot Docent van het Jaar. Dit jaar werd dat Youssef El Bouhassani. Folia ging in gesprek met beide winnaars.

Dubbelinterview met Docent van het Jaar HvA

Eind maart maakte de jury de faculteitswinaars bekend, waaruit nu de UvA-brede Docent van het Jaar gekozen is. Voor de bekendmaking van de uiteindelijke winnaar interviewde Folia alle zes de faculteitswinnaars. Lees de interviews hieronder terug.

Interview met Antoinette Muntjewerff

Interview met Paul van Trotsenburg

Interview met Torsten Jochem

Interview met Mark Deuze

Interview met Hylke de Vries

Interview met Marco Swaen

Docent van het Jaar nieuwe stijl

De afgelopen jaren bleek dat de uiteindelijke verkiezing de aandacht weg nam van het oorspronkelijke doel, namelijk het onder de aandacht brengen van goed docentschap en goed onderwijs. Daarom wordt de Docent van het Jaar verkiezing vanaf dit jaar anders ingericht.

Studenten krijgen gedurende twee weken de kans hun favoriete docent te nomineren voor de titel Docent van het Jaar. De studenten wordt daarbij gevraagd een persoonlijke reden voor de nominatie toe te voegen. Deze persoonlijke boodschappen worden verzameld en aan de docenten gestuurd. Voor de verkiezing is een wegingsmechanisme ontwikkeld dat rekening houdt met factoren als het aantal studenten en docenten binnen de verschillende opleidingen aan de Universiteit van Amsterdam. Op basis daarvan komt er per faculteit een winnaar uit de bus.

De faculteitswinnaars worden vervolgens beoordeeld door een jury, bestaande uit studenten van alle faculteiten.  Gedurende het nieuwe academische jaar is de verkozen Docent van het Jaar de ambassadeur voor goed onderwijs en goed docentschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Vorige winnaars

Vorige winnaars waren Bas de Bruin, hoogleraar Bio-inspired sustainable catalysis (winnaar 2015), Joris Marée, wiskunde en statistiek (winnaar 2014) Mieke Mulder, klinische farmacologie (winnaar 2013), Jan van Maarseveen, scheikunde (winnaar 2012), Gerben Moerman, sociologie (2011), Sander Bais, beta/gamma (2010), Peter Starreveld, psychologie (2009), Mathieu de Bakker, Latijn (2008), Maria Bonaria Urban, Italiaanse taal- en cultuur (2007).

De verkiezing 'Docent van het Jaar' bestaat sinds 2007 in het huidige format. Voor die tijd bepaalde een jury, bestaande uit drie docenten en twee studenten, wie Docent van het Jaar werd.