Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Onderzoek aan de UvA

Sta-penning

Door de Universiteit van Amsterdam wordt de Sta-penning uitgereikt aan een persoon die zich al dan niet in dienstverband bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de universiteit, zo ook op maatschappelijk en bestuurlijk vlak. Er worden Grote en Middelgrote Sta-penningen uitgereikt.

Grote Sta-penning

Deze penning wordt uitgereikt aan een persoon die zich al dan niet in dienstverband bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de universiteit, zo ook op maatschappelijk en bestuurlijk vlak. Verlening geschiedt door de voorzitter van het College van Bestuur met instemming van het voltallig College.

Toekenningen Grote Sta-penning Universiteit van Amsterdam

Middelgrote Sta-penning

Deze penning wordt uitgereikt aan een persoon die zich al dan niet in dienstverband bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de universiteit. Verlening geschiedt door de voorzitter van het College van Bestuur met instemming van het voltallig College. Deze penning is in het verleden onder andere uitgereikt aan rectoren en presidenten van buitenlandse universiteiten, eredoctores, hoogleraren en de burgemeester van Amsterdam (bij afscheid).

Toekenningen Middelgrote Sta-penning Universiteit van Amsterdam

Uitvoering van de Sta-penning

De Sta-penningen worden in brons uitgevoerd. De voorzijde bevat het beeldmerk van de universiteit, alsmede de Latijnse benaming van de universiteit, Universitas Amstelodamensis. De krans rondom de penning is, sinds 2001, samengesteld uit 7 boeken die de 7 faculteiten van de UvA symboliseren. Aan de keerzijde is om de verwevenheid van de universiteit en stad weer te geven, het beeldmerk van de gemeente Amsterdam afgebeeld met op de achtergrond het silhouet van een Amsterdams grachtenpand. Tevens is de oorspronkelijke naam van de universiteit, Athenaeum Illustre, opgenomen.