Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

HoofdZaken is een filmserie over de Onderzoekszwaartepunten van de UvA.

Video wordt geladen..
-

Invloed van communicatie

De afgelopen eeuwen zijn weinig zaken zó veranderd als communicatie. Maar wat voor invloed heeft dat op ons en onze samenleving? Kopen we andere dingen, verandert onze opinie, stemmen we anders? Dit wordt onderzocht bij Communicatiewetenschap.

Amsterdam School of Communication Research

Video wordt geladen..
-

Hoe gaan we om met de datamaatschappij?

Het is een van de grote vraagstukken van deze tijd: hoe gaan we om met de datasamenleving? Vooral dankzij social media worden we de hele dag bestookt met data. Hoogleraar politieke communicatie Claes de Vreese legt uit hoe onderzocht wordt wat de invloed van social media op ons dagelijks leven is.

Video wordt geladen..

Quantum computing

We staan aan de vooravond van een ICT-revolutie: quantum computing. In deze aflevering van Hoofdzaken meer over dit onderzoekszwaartepunt aan de UvA.

Video wordt geladen..

Quantum computing

In bovenstaande aflevering van HoofdZaken vertelt UvA-hoogleraar Harry Burhman over de onvoorstelbare rekencapaciteit van quantum computers en de ontwikkeling van quantum software aan de UvA.

Lees meer over QuSoft

De mond als ecosysteem

De mond is misschien wel een van de meest persoonlijke lichaamsdelen die we bezitten: we praten, ademen, eten en zoenen er mee. Tegelijkertijd is de mond ook een van de meest complexe organen. In feite is de mond een ecosysteem. We krijgen niet alleen ons voedsel binnen via de mond, ook bacteriën - zowel goede als slechte - vinden hun weg via de mond naar ons darmkanaal of andere delen van ons lichaam. Onze mond wordt daarom niet voor niets in verband gebracht met hart- en vaatziekten en diabetes. Met andere woorden: de mond is niet een op zichzelf staand orgaan. Een gezonde mond is van groot belang voor een goede gezondheid van het hele lichaam. 

Bekijk de video

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam

Wat is identiteit? 

Hoe construeren we onze identiteit? Deze vraag wordt beantwoord in deze aflevering van Hoofdzaken over het onderzoekszwaartepunt Cultural Heritage and Identity. Binnen dit zwaartepunt wordt onderzoek gedaan naar de effecten van cultural heritage op de processen van identiteitsvorming, en andersom.

Bekijk de film

Amsterdam Centre for Cultural Heritage and Identity

Wat betekent de creatieve sector voor een stad?

De stad beïnvloedt haar bewoners en omgekeerd. Bij het Onderzoekszwaartepunt Urban Studies wordt onderzoek gedaan naar de dynamieken van een stad. In deze aflevering van HoofdZaken over Urban Studies staat de ontwikkeling van steden centraal, in het bijzonder de rol van de creatieve sector in Amsterdam.

Bekijk de film

Centre for Urban Studies

Wat is het belang van internationaal recht?

In de derde aflevering van HoofdZaken staat het internationaal recht centraal. Wetenschappers van het zwaartepunt International Law maken duidelijk waarom het zo belangrijk is om afspraken te maken bij aangelegenheden tussen internationale spelers.

Bekijk de film

Amsterdam Center for International Law

Wat weten we van zwarte gaten?

In de tweede aflevering van HoofdZaken is het onderwerp zwarte gaten en zwaartekracht. Wetenschappers van het zwaartepunt GRAPPA vertellen over de mystiek achter deze fenomenen.

Bekijk de film

Website GRAPPA

Hoe maakt ons brein de juiste keuze?

In de eerste aflevering van HoofdZaken, een nieuwe filmserie over de Onderzoekszwaartepunten van de UvA, gaan we dieper het brein in. Wetenschappers van het zwaartepunt Brain and Cognitive Sciences vertellen over het onderzoek naar het maken van beslissingen. Hoe maakt ons brein de juiste keuzes?

Bekijk de film