Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Openresearch.amsterdam

Amsterdam ziet vele uitdagingen op zich af komen. Klimaatadaptatie, armoede, georganiseerde misdaad, een grote behoefte aan woningen, prangende vragen over bereikbaarheid en vele meer. Grote dynamieken in het complexe systeem van de stad maken het voor de gemeente steeds belangrijker om haar beleid in alle fasen met onderzoek te onderbouwen. Tegelijk neemt aan de universiteit de vraag om maatschappelijke relevantie en implementatie van resultaten toe. De roep om samenwerking tussen wetenschap en samenleving klinkt steeds luider en in alle toonaarden.

In Amsterdam werken de Universiteit van Amsterdam en de Gemeente Amsterdam al jaren, zelfs al eeuwen, samen. De Gemeente Amsterdam stond aan de wieg van de Universiteit van Amsterdam. Tot op de dag van vandaag draagt de universiteit bij aan de kwaliteit van leven in de stad en zijn er talloze onderzoeken gaande waarin de stad bijdraagt aan onderzoek van de universiteit.

Zo zijn er 10 hoogleraren van de UvA óók werkzaam bij de gemeente Amsterdam. Zij werken vaak met goede datasets die door de gemeente worden verzameld. De wetenschappelijke scherpzinnige methoden en technieken verruimen vervolgens de blik en verhogen de kwaliteit van het gemeentebeleid. Een voorbeeld is de continue dataverzameling over Amsterdamse kinderen door de GGD en vele verschillende verpleegkundigen. Professor Arnoud Verhoeff, leerstoel Grootstedelijke Gezondheidszorg, kan vervolgens samen met collega’s van de GGD en de AISSR, en ook samen met VU, het AMC en het VUMC, deze data anonimiseren en gebruiken voor onderzoek. Een ander voorbeeld is de archeologie van de Noord/Zuidlijn. Professor Jerzy Gawronski, leerstoel Maritieme en Urbane archeologie en Hoofd archeologie van de gemeente Amsterdam, heeft gedurende 15 jaar met zijn team onderzoek kunnen doen in de bouwputten van de Noord/Zuid lijn. Wetenschappelijk resultaat is een nieuw ordeningsprincipe voor urbane archeologie en nieuw begrip van de ontstaansgeschiedenis van Amsterdam. Voor de stad zijn er in metrostation Rokin en op www.belowthesurface.amsterdam duizenden vondsten te zien en wordt de Amsterdamse identiteit en geschiedenis voor alle Amsterdammers en voor vele mensen in het buitenland op een nieuwe manier toegankelijk.

‘De wetenschappelijke scherpzinnige methoden verhogen de kwaliteit van het gemeentebeleid’

Sinds 2017 heeft de gemeente Amsterdam een CSO (Chief Science Officer) benoemd. Vanuit deze positie verzamel ik samen met collega’s de vele onderzoeken die door de gemeente Amsterdam worden gedaan. Daarnaast regisseren we samenwerking tussen specifieke ambtenaren en onderzoekers op basis van de vragen waar zij aan werken. Hier blijkt grote behoefte aan te zijn. Mede daarom heeft de gemeente besloten dat structureel 16 ambtenaren in de gelegenheid worden gesteld om te gaan promoveren in strategische opgaven van de stad. Om de samenwerking tussen stad en universiteit te ondersteunen bouwen we nu met alle kennisinstellingen in de MRA aan een duurzame kennisinfrastructuur via www.openresearch.amsterdam. Dit online platform is in het voorjaar van 2020 gelanceerd.

Caroline Nevejan is Chief Science Officer van de gemeente Amsterdam en bijzonder hoogleraar Designing Urban Experience.

Caroline Nevejan
Caroline Nevejan (foto: Dirk Gillissen)

YouTube filmpje 'Boren naar het verleden'