Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Leren sociaal investeren

In de afgelopen 4 jaar hebben studenten hebben zo’n 3000 uur vrijwilligerswerk verzet binnen de honours-module Social Entrepeneurship.

‘Studenten zien de universiteit vaak als ivoren toren en vragen regelmatig om meer aansluiting bij de praktijk,’ vertelt universitair docent Stefan Mol over de motivatie om met collega Machiel Keestra de honours-module Social Entrepeneurship op te zetten. Daarin komt niet alleen theoretische kennis aan bod, maar verlenen studenten ook Community Service, ze lopen mee in sociale ondernemingen als anti-verspillingsinitiatief Taste before you Waste of vrijwilligersplatform Deedmob. Dat brengt ze in contact met de doelgroepen voor sociale ondernemingen; mensen of maatschappelijke kwesties die ondersteuning nodig hebben. ‘Die praktijkervaring biedt hopelijk inspiratie voor een eigen sociale onderneming,’ vertelt Mol. ‘Bovendien kan het bijdragen aan burgerschapsvorming. Omgang met minder fortuinlijke mensen maakt studenten bewust van de gepriviligieerde positie waarin ze verkeren en dat die niet vanzelfsprekend is.’ 

Rosanne Noumon (26) volgde de module Social Entrepeneurship in 2014

‘Hoewel het al even geleden is, staat mijn Community Service me nog levendig voor de geest. Ik liep mee bij Stichting Prisma, die zich inzet voor maatschappelijke deelname door Amsterdammers met een verstandelijke beperking. Daar runde ik Soep op Zaterdag, waarbij vrijwilligers, mensen met een verstandelijke beperking en andere buurtbewoners op zaterdagmiddag samen soep maken en eten en na de maaltijd verder kletsen of spelletjes doen. In het begin liep het moeizaam, maar na een paar edities hadden we een vaste groep bezoekers en dat was echt de mengeling van mensen mét en zonder verstandelijke beperking waar we op hoopten. Toen we hoorden dat die elkaar ook op andere momenten ontmoetten, om bijvoorbeeld samen naar de markt te gaan, wisten we dat we echt iets teweeg brachten, die gezamenlijke uitjes zijn waardevol voor mensen met een verstandelijke beperking, die vaak moeilijk zelfstandig op pad kunnen.

Stichting Prisma, gezellig sjoelen
Sjoelen bij Stichting Prisma (foto: Stichting Prisma)

Community service heeft mijn kijk op de wereld en de rol die ik daarin wil spelen echt veranderd

Het klinkt cheesy, maar de community service heeft mijn kijk op de wereld en de rol die ik daarin wil spelen echt veranderd. Ik had me nooit gerealiseerd dat er zo veel mensen met een licht verstandelijke beperking in de stad wonen. En ik ontdekte dat iets wat voor mij gewoon een van mijn talloze bezigheden is; zo’n soepzaterdag bijwonen, voor anderen echt het hoogtepunt van de week kan zijn. Dat ik dus met relatief weinig tijdsinvestering veel voor een ander kan betekenen.

Rosanne Noumon (foto: overnieuw.nl)
Rosanne Noumon (foto: over/nieuw)

Ik wilde altijd psycholoog worden, mensen een op een helpen, maar dat is veranderd. Nu zie ik mijn toekomst in sociaal ondernemerschap, het liefst als coach én investeerder. Binnen een goede sociale onderneming kun je veel meer mensen bereiken en dus meer verschil maken, kijk bijvoorbeeld hoe Tesla Motors de transitie naar het duurzaam opwekken, opslaan en consumeren van energie aanzwengelt. Bovendien garandeert de business-case de duurzaamheid van die constructie. Als er geld mee te verdienen is, kan het zichzelf in stand houden en is de sociale impact minder afhankelijk van een subsidie of bepaalde vrijwilligers.’