De UvA in Amsterdam

‘De stad en de universiteit versterken elkaar’

Een universiteit en een stad hebben een symbiotische relatie. Ze hebben elkaar nodig en versterken elkaar. In ons geval is het een symbiose die startte toen het stadsbestuur in de 17de eeuw instemde met de komst van het Athenaeum lllustre. Middenin een bloeiperiode waar handel centraal stond, werd geïnvesteerd in kennis en kunde. Het getuigde van een vooruitziende blik, van lef en durf.

Inmiddels kunnen we niet meer zonder elkaar. De universiteit trekt talent aan, studenten bepalen mede de sfeer in de stad, de UvA is een van de grootste werkgevers in Amsterdam. Onderzoekers zorgen ervoor dat wij inzicht krijgen in en oplossingen bedenken voor de (groot)stedelijke uitdagingen waar Amsterdam voor staat: onderwijs, sociale inclusiviteit, duurzaamheid, woningbouw, vervoer. De voorbeelden illustreren dat. UvA-wetenschappers, altijd bereid zich te mengen in het maatschappelijk debat, hebben impact.

Ik ben trots op de relatie tussen Amsterdam en de UvA. De vrijheid die zo typerend is voor Amsterdam, kenmerkt ook de (academische) vrijheid van de universiteit. We hebben veel samenwerkingen, zoals de recent gelanceerde Artificial lntelligence-hotspot die op het Science Park zal komen. Ik hoop dat het een voorbode is van nog meer succesvolle samenwerkingen die de komende jaren op stapel staan.

Femke Halsema is burgemeester van Amsterdam

Ik ben trots op de relatie tussen Amsterdam en de UvA