Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De Staat van de Europese Literatuur

Op 31 mei 2023 spreekt Fatma Aydemir om 20.00 uur de vierde Staat van de Europese Literatuur uit. De Staat van de Europese Literatuur is een jaarlijkse lezing door een vooraanstaande auteur of dichter van internationale faam, over de staat van de literatuur en van Europa vanuit het perspectief van de literatuur.

Fatma Aydemir (foto: Sybille Fendt)
Fatma Aydemir (foto: Sybille Fendt)

Fatma Aydemir (Karlsruhe, 1986) is een belangrijke stem in de Duitse literatuur, sinds haar debuutroman Ellbogen (2017) en vooral sinds haar tweede roman Dschinns (2022). Aydemirs grootouders kwamen als gastarbeiders naar Duitsland toen haar ouders tieners waren. Ze studeerde Duits en Amerikanistiek in Frankfurt am Main. Sinds 2012 woont Aydemir in Berlijn en werkt ze als redacteur voor het dagblad taz, waar ze zich bezighoudt met popcultuur, literatuur en Turkije.

Ellbogen vertelt een verhaal over escalerend geweld in een metrostation, en over levens in en tussen Duitsland en Turkije. Dschinss, op de shortlist van de Deutscher Buchpreis, is een ambitieuze familieroman waarin de stemmen van ouders en kinderen, man en vrouw, ouder en kind volledig tot hun recht komen. Het bevestigt Aydemirs naam als een van Europa's belangrijkste literaire stemmen en als chroniqueur van diasporelevens; van Duitsland als een conflictueus, soms vijandig en tegelijkertijd inspirerend land, en Turkije als een weerbarstig en bewogen vaderland.

Na de lezing zal Fatma Aydemir in gesprek gaan met schrijver Simone Atangana Bekono, honorary fellow 2022-23 aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Margot Dijkgraaf, schrijver en literatuurcriticus, zal het gesprek leiden.

De Staat van de Europese Literatuur

De Staat van de Europese Literatuur is een jaarlijkse lezing door een gerenommeerde auteur of dichter van internationale faam, over de staat van de literatuur en van Europa vanuit het perspectief van de literatuur.

Tegenwoordig worden er nog altijd verhalen in alle Europese talen geschreven en gelezen over het continent, de levens van zij bewoners, over de buurlanden en de steeds wisselende rol in heden, verleden en toekomst. Door politieke polarisatie en de onenigheid over de daadwerkelijke huidige toestand van het continent (of het nu geopolitieke aardverschuivingen betreft, transnationale erfenissen zoals kolonialisme, maar ook klimaatverandering, de verdeling van welvaart of de demografische toekomst) is er een hernieuwde drang naar de waarheid die literaire fictie biedt en de kracht en precisie van poëtische expressie. Of het nu gaat over de vermeende grenzen aan de literaire verbeelding in discussies over identiteit, emancipatie, gender, dekolonisatie, of op het gebied van omstreden herinneringen, of over het toenemende overwicht van het Engels als gemeenschappelijke Europese taal, de literatuur lijkt vandaag de dag nog even urgent als altijd. De Staat van de Europese Literatuur wil het besef vergroten over de sleutelrol die de kernwaarden van literatuur en cultuur spelen voor de huidige en toekomstige staat van Europa: nieuwsgierigheid, verbeelding, reflectie, kritiek, vertaling, zeggingskracht, traditie, uitvinding (niet noodzakelijk in die volgorde).

De Staat van de Europese Literatuur wordt georganiseerd door Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA en SPUI25, in samenwerking met ACES (het Amsterdam Centre of European Studies), ARTES (Amsterdam School for Regional, Transnational and European Studies), OSL (Onderzoeksschool Literatuurwetenschap) en DIA (het Duitsland Instituut Amsterdam).