Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Antropologie

Een stevige fundering in sociale en culturele theorie

Antropologie

Antropologie aan de UvA is het meest prominente onderzoek- en onderwijsprogramma in zijn soort in Nederland, in termen van internationale zichtbaarheid, onderzoek, productiviteit, omvang wetenschappelijke staf, en het succes in aantrekken en behouden van studenten op alle niveaus.

Antropologie beeldmerk

Antropologie wordt gekarakteriseerd door een stevige fundering in sociale en culturele theorie, een focus op zowel globale als lokale processen en een centrale rol voor empirisch onderzoek en analyse. De wetenschappelijke staf richt zich op een scala aan onderwerpen in het hart van theoretische debatten in de hedendaagse discipline. 

Onderzoek

Onderzoek is georganiseerd in 3 Antropologie programmagroepen (die onderdeel zijn van het Amsterdam Institute for Social Science Research):

  1. Cultuur in een globaliserende wereld: hoe beleven mensen de condities waarmee globalisering komt, welke bijdrage hebben mensen zelf hieraan, hoe worden zij er door beinvloed en hoe gaan zij met globalisering om in het alledaagse leven. 
  2. Gezondheid, zorg en het lichaam: over veranderingen in ervaringen van gezondheid en welzijn, gezondheidspraktijken en biomedische macht en medische regimes
  3. De (internationale) mobiliteit van mensen, goederen, macht en ideeën: wat zijn de sociale gevolgen van de groeiende mobiliteit van mensen en goederen en de veranderende netwerken van solidariteit , kennis en macht.

Onderwijs

De afdeling Antropologie geeft onderwijs in Godsdienst en Maatschappij, Sociale en Culturele Antropologie, Medische Antropologie, Antropologie, Sociologie en Geschiedenis van Azië:

Bacheloropleidingen

Masteropleidingen

Research masteropleidingen

Zomer en Winterprogramma's

Daarnaast worden er korte en intensieve Engelstalige zomer en winterprogramma's rond specifieke thema's aangeboden waaraan de discipline Antropologie ook haar bijdrage levert. Bijvoorbeeld rond thema's als Seksualiteit, Verslaving, De Stad,  Cultuur en Psychiatrie en Geneeskunde en mensenrechten. 

Contact

Roeterseiland Campus
Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam
Email: secr-antr-fmg@uva.nl
Telefoon: +31 20 5252504 

Dr. O.G.A. (Oskar) Verkaaik

Afdelingsvoorzitter

Roeterseilandcampus - gebouw B/C/D (ingang B/C)

Ruimte Locatie afdeling Antropologie

Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam

Wetenschappelijke staf