Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Antropologie

Een stevige fundering in sociale en culturele theorie
Antropologie

Antropologie aan de UvA is het meest prominente onderzoek- en onderwijsprogramma in zijn soort in Nederland, in termen van internationale zichtbaarheid, onderzoek, productiviteit, omvang wetenschappelijke staf, en het succes in aantrekken en behouden van studenten op alle niveaus.

Antropologie beeldmerk

Antropologie wordt gekarakteriseerd door een stevige fundering in sociale en culturele theorie, een focus op zowel globale als lokale processen en een centrale rol voor empirisch onderzoek en analyse. De wetenschappelijke staf richt zich op een scala aan onderwerpen in het hart van theoretische debatten in de hedendaagse discipline. 

Onderzoek

Onderzoek is georganiseerd in 3 Antropologie programmagroepen (die onderdeel zijn van het Amsterdam Institute for Social Science Research):

  1. Verkennen van diversiteit: hoe ervaren mensen de omstandigheden waarin ze leven in een geglobaliseerde wereld? Hoe nemen ze deel aan de productie hiervan en hoe worden ze erdoor beïnvloed? Hoe bedenken mensen strategieën om zich aan te passen aan of en te redden in de structuren van het dagelijks bestaan, of hoe verzetten ze zich hier tegen? 
  2. Gezondheid, zorg en het lichaam: over veranderingen in ervaringen van gezondheid en welzijn, gezondheidspraktijken en biomedische macht en medische regimes 
  3. De (internationale) mobiliteit van mensen, goederen, macht en ideeën: wat zijn de sociale gevolgen van de groeiende mobiliteit van mensen en goederen en de veranderende netwerken van solidariteit , kennis en macht.

Onderwijs

De afdeling Antropologie geeft onderwijs in Godsdienst en Maatschappij, Sociale en Culturele Antropologie, Medische Antropologie, Antropologie, Sociologie en Geschiedenis van Azië:

Bacheloropleidingen

Masteropleidingen

Research masteropleidingen

Zomer en Winterprogramma's

Daarnaast worden er korte en intensieve Engelstalige zomer en winterprogramma's rond specifieke thema's aangeboden waaraan de discipline Antropologie ook haar bijdrage levert. Bijvoorbeeld rond thema's als Seksualiteit, Verslaving, De Stad,  Cultuur en Psychiatrie en Geneeskunde en mensenrechten. 

Contact

Roeterseiland Campus
Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam
Email: secr-antr-fmg@uva.nl
Telefoon: +31 20 5252504 

Prof. dr. E.M. (Eileen) Moyer

Afdelingsvoorzitter

Roeterseilandcampus - gebouw B/C/D (ingang B/C)

Ruimte Locatie afdeling Antropologie

Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam

Wetenschappelijke staf