
De discipline gaat in op de wijze waarop de verschillende delen van de wereld in politiek, economisch en cultureel opzicht met elkaar betrokken zijn en de lokale impact van mondialisering. Maar ook op de toegang tot en verdeling van natuurlijke hulpbronnen (land, water, energiebronnen, voedsel, grondstoffen voor industriële productie), milieuvraagstukken, klimaatverandering, conflicten die hiermee samenhangen en hoe politieke en economische actoren daarmee omgaan.
Onderzoek
Onderzoek is georganiseerd in vier onderzoeksgroepen (die onderdeel zijn van het Amsterdam Institute for Social Science Research):
- Stedelijke geografieën: over de diverse en complexe wederzijdige relaties tussen de ontwikkeling van stedelijke gebieden, tijd-ruimte gedrag, individuele levenslopen en levensverwachtingen.
- Stedelijke planning: over de verbondenheid van sociale, ruimtelijke en duurzame dimensies van stedelijke processen, en manieren om hier een betekenisvolle en positieve impact op te hebben.
- Bestuur en inclusieve ontwikkeling: hoe veranderende geopolitieke processen invloed hebben op de capaciteiten van actoren op verschillende administratieve niveaus en hoe deze actoren die processen beïnvloeden.
- Politieke en economische geografieën: onderzoek naar patronen en processen van globalisatie, met aandacht voor de relatie tussen sociaal-economische, culturele en politieke processen enerzijds en ruimtelijke en milieu contexten anderzijds.
Onderwijs
De Universiteit van Amsterdam biedt diverse bachelors en masters in Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies aan. Ook organiseert de UvA een aantal open en zomerprogramma's in deze discipline.
Bacheloropleidingen
Masteropleidingen
- Economic Geography (Human Geography)
- Spatial Sustainability Studies
- Political Geography (Human Geography)
- Urban Geography (Human Geography)
- International Development Studies
- Urban and Regional Planning
Research masteropleidingen
Zomerprogramma's
Daarnaast worden er korte en intensieve Engelstalige zomer en winterprogramma's rond specifieke thema's aangeboden waaraan de discipline ook haar bijdrage levert. Bijvoorbeeld rond thema's als Seksualiteit, Verslaving en De Alledaagse Stad.
Open UvA colleges
Contact
Roeterseilandcampus
Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam
Telefoon: +31 20 525 4062 / 4063
E-mail: gpio-fmg@uva.nl

Ruimte Locatie
Nieuwe Achtergracht 1661018 WV Amsterdam