Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies

Stedelijke vraagstukken, vraagstukken van mondialisering en ‘environmental justice’
Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies

Onderzoek en onderwijs richten zich vooral op ruimtelijk-maatschappelijke betrekkingen (zowel binnen als tussen Noord en Zuid), op stedelijke aspecten en op de maatschappelijke, economische en milieutechnische aspecten van ontwikkeling en duurzaamheid.

Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies

De discipline gaat in op de wijze waarop de verschillende delen van de wereld in politiek, economisch en cultureel opzicht met elkaar betrokken zijn en de lokale impact van mondialisering. Maar ook op de toegang tot en verdeling van natuurlijke hulpbronnen (land, water, energiebronnen, voedsel, grondstoffen voor industriële productie), milieuvraagstukken, klimaatverandering, conflicten die hiermee samenhangen en hoe politieke en economische actoren daarmee omgaan.  

Onderzoek

Onderzoek is georganiseerd in vier onderzoeksgroepen (die onderdeel zijn van het Amsterdam Institute for Social Science Research):

  1. Stedelijke geografieën: over de diverse en complexe wederzijdige relaties tussen de ontwikkeling van stedelijke gebieden, tijd-ruimte gedrag, individuele levenslopen en levensverwachtingen. 
  2. Stedelijke planning: over de verbondenheid van sociale, ruimtelijke en duurzame dimensies van stedelijke processen, en manieren om hier een betekenisvolle en positieve impact op te hebben. 
  3. Bestuur en inclusieve ontwikkeling: hoe veranderende geopolitieke processen invloed hebben op de capaciteiten van actoren op verschillende administratieve niveaus en hoe deze actoren die processen beïnvloeden.
  4. Politieke en economische geografieën: onderzoek naar patronen en processen van globalisatie, met aandacht voor de relatie tussen sociaal-economische, culturele en politieke processen enerzijds en ruimtelijke en milieu contexten anderzijds.

Onderwijs

De Universiteit van Amsterdam biedt diverse bachelors en masters in Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies aan. Ook organiseert de UvA een aantal open en zomerprogramma's in deze discipline.

Bacheloropleidingen

Masteropleidingen

Research masteropleidingen

Zomerprogramma's

Daarnaast worden er korte en intensieve Engelstalige zomer en winterprogramma's rond specifieke thema's aangeboden waaraan de discipline ook haar bijdrage levert. Bijvoorbeeld rond thema's als Seksualiteit, Verslaving en De Alledaagse Stad. 

Open UvA colleges

Contact

Roeterseilandcampus 
Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam
Telefoon: +31 20 525 4062 / 4063
E-mail: gpio-fmg@uva.nl

Dr. J. (Jochem) de Vries

Afdelingsvoorzitter

Roeterseilandcampus - gebouw B/C/D (ingang B/C)

Ruimte Locatie

Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam

Wetenschappelijke staf