Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Politicologie

Excellentie, pluralisme, maatschappelijke betrokkenheid
Politicologie

Politicologie aan de UvA is een van de leidende politicologie-afdelingen in Europa. De afdeling streeft ernaar alle belangrijke theoretische, inhoudelijke en methodologische tradities in de politicologie te behelzen.

Politicologie
Juan Guaidó, leider van de Venezolaanse oppositie, klimt over een hek bij het parlement in Caracas (foto: Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication)

Politicologie UvA omvat innovatieve onderzoeks- en onderwijsprogramma’s op het gebied van vergelijkende politicologie, internationale betrekkingen, Europese politiek, politieke theorie, politieke economie en bestuur en beleid, naast thematische programma’s over migratie, conflict, democratie en andere bestuursvormen, gender en diversiteit, en transnationale politiek. 

Onze wetenschappers maken onderzoeksbevindingen bekend die antwoorden geven op de meest urgente en lastige politieke vraagstukken van onze tijd. Daarmee vervullen we een dubbele taak om vanuit ons onderzoek en onderwijs bij te dragen aan de maatschappij als geheel en in gesprek te gaan met specifieke doelgroepen voor wie ons onderzoek in het bijzonder van belang is, op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Onderzoek

Het onderzoek Politicologie is georganiseerd in 3 programmagroepen (die onderdeel zijn van het Amsterdam Institute for Social Science Research): 

  1. De programmagroep Challenges to Democratic Representation doet onderzoek naar de voorwaarden waaronder fundamentele democratische principes zoals verantwoording, vertegenwoordiging en legitimiteit kunnen gedijen of worden bedreigd.
  2. De programmagroep Transnational Configurations, Conflict and Governance analyseert op kritische wijze transnationale processen waar een veelheid aan politieke actoren bij betrokken is.  
  3. De programmagroep Political Economy and Transnational Governance (PETGOV) bestudeert veranderingen in politiek-economische sturing van beleid binnen en voorbij staten.

Geinteresseerd in een PhD in politicologie?

Voor vragen over een promotietraject kun je terecht bij het onderzoeksinstituut: aissr@uva.nl. Of ga naar de AISSR website.

Onderwijs

De Universiteit van Amsterdam biedt diverse bachelors en masters in Politicologie aan, evenals zomerprogramma's gerelateerd aan Politicologie.

Bacheloropleidingen

Schakelprogramma

Het schakelprogramma Politicologie is speciaal ontwikkeld voor hbo‐ en wo-afgestudeerden van aan Politicologie verwante opleidingen en die de master Politicologie willen volgen.

Masteropleidingen

Research masteropleidingen

Zomerprogramma's

Daarnaast worden er korte en intensieve Engelstalige zomer en winterprogramma's rond specifieke thema's aangeboden waaraan de discipline ook haar bijdrage levert.

Contact

Roeterseilandcampus 
Nieuwe Achtergracht 166 
1018 WV Amsterdam
Telefoon: +31 20 5252169 
E-mail: sec-pol-fmg@uva.nl

Prof. dr. T.W.G. (Tom) van der Meer

Afdelingsvoorzitter

Roeterseilandcampus - gebouw B/C/D (ingang B/C)

Ruimte Locatie

Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam

Medewerkers