Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Sociologie

Menselijke samenleving in al haar onderdelen
Sociologie

Sociologie houdt zich bezig met de menselijke samenleving in al haar onderdelen. Hoe die samenleving bij elkaar blijft en wat haar onderdelen uiteendrijft zijn een paar van de ‘natuurlijke’ sociologische vragen.

Sociologie

Sociologie houdt zich bezig met de menselijke samenleving in al haar onderdelen zowel op micro niveau (waar het gaat om het gedrag van individuen in relatie tot zijn of haar sociale omgeving) als op meso- en macro niveau (waar met meer gaat om instituties en grotere sociale systemen). 

De Amsterdamse sociologie richt zich op de ruimtelijke en sociaaleconomische mobiliteit van de stedelijke bevolking, de opkomst en ondergang van de stedelijke levensstijlen en culturen, de steeds veranderende maatschappelijke verhoudingen tussen individuen en groepen, oude en nieuwe vormen van onderscheid, ongelijkheid, en burgerschap, alsmede de beleidsdimensies daarvan.

Onderzoek

Onderzoek is georganiseerd in drie Sociologie programmagroepen (die onderdeel zijn van het Amsterdam Institute for Social Science Research). 

  • Cultuur sociologie: over cultuur als betekenisvolle dimensie in het menselijke leven, over culturele elementen die mensen in institutionele settings produceren en de relaties tussen deze twee betekenissen van cultuur.  
  • Instituties, ongelijkheid en levensloop: over instituties in de brede zin als formele en informele regels en regelingen in een samenleving die individueel gedrag en sociale relaties besturen. 
  • Politieke sociologie: over relaties van conflict en cohesie die zich in diverse nationale en international settings ontwikkelen, met oog voor de thema's burgerschap, politiek, beleid, sociale bewegingen en de staat.  

Onderwijs

De afdeling Sociologie geeft onderwijs in de Sociologie van Verzorging en Beleid, Stadssociologie, Sociologie van Arbeid, Organisatie en Beleid, Cultuursociologie en Algemene Sociologie.

Bacheloropleidingen

Schakelprogramma

Het schakelprogramma is ontwikkeld voor hbo‐afgestudeerden en degenen die een niet aan Sociologie verwante universitaire bachelor‐ of masteropleiding afgerond hebben en de master Sociologie willen volgen. 

Masteropleidingen

Research masteropleidingen

Zomer en Winterprogramma's

Daarnaast worden er korte en intensieve Engelstalige zomer en winterprogramma's rond specifieke thema's aangeboden waaraan de discipline Sociologie ook haar bijdrage levert. Bijvoorbeeld rond thema's als Seksualiteit, Verslaving, De Stad,  Cultuur en Psychiatrie en Geneeskunde en mensenrechten. 

Contact

Roeterseilandcampus
Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam
Email: secretariaat-soc-fmg@uva.nl
Telefoon: +31 20 5253488
Fax: +31 20 5253010

Prof. dr. O.J.M. (Olav) Velthuis

Afdelingsvoorzitter

Roeterseilandcampus - gebouw B/C/D (ingang B/C)

Ruimte Locatie

Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam

Wetenschappelijke staf