Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Organisatie en Contact

Faculteit Maatschappij en Gedrag

In Europa en daarbuiten neemt de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) een vooraanstaande positie in. De faculteit is de grootste onderwijs- en onderzoeksinstelling op het gebied van de maatschappij- en gedragswetenschappen in Europa.

Maatschappelijke en mensgerichte vraagstukken

Onderwijs en onderzoek aan de faculteit gaan in op maatschappelijke en mensgerichte vraagstukken, vanuit wetenschappelijke nieuwsgierigheid gedreven, maar ook met oog voor actuele thema's. Bijvoorbeeld de impact van media en communicatie op individuen en samenleving, zorgvraagstukken, verstedelijking wereldwijd, de menselijke ontwikkeling, de rol van politieke instituties, begrip van de menselijke geest, groeiende ongelijkheid, diversiteitsvraagstukken en veranderende maatschappelijke verhoudingen​. 

Onze strategische prioriteiten voor 2020-2026

FMG Strategisch Plan
FMG Strategisch Plan

Vier domeinen

Het onderwijs en onderzoek van de faculteit wordt vanuit 4 domeinen vorm gegeven. Tussen de domeinen vindt de uitwisseling van inter- en multidisciplinaire kennis plaats:

  1. Communicatiewetenschap
  2. Pedagogische en Onderwijswetenschappen
  3. Psychologie
  4. Sociale Wetenschappen (Antropologie; Geografie, Planologie & Internationale Ontwikkelingsstudies; Politicologie en Sociologie)

Ruim 1300 medewerkers dragen bij aan het onderwijs en onderzoek aan de FMG.

Maak kennis met de Faculteit Maatschappij & Gedrag

Maak kennis met de Faculteit Maatschappij & Gedrag
Maak kennis met de Faculteit Maatschappij & Gedrag

Onderzoek

De faculteit kenmerkt zich door een breed perspectief en een rijk aanbod aan thema's, theorieën en onderzoeksmethoden. Het onderzoek, dat plaatsvindt binnen de verschillende onderzoeksinstituten van de faculteit, is omvangrijk, innovatief en heeft een sterke internationale focus. De onderzoeksinstituten voeren fundamenteel onderzoek uit op het gebied van de maatschappij- en gedragswetenschappen, maar ontwikkelen ook activiteiten en praktische toepassingen om dit onderzoek met externe partners te delen en voor hen relevant te maken. 

Onderwijs

Aan de FMG studeren bijna 8.000 studenten uit binnen- en buitenland.  De faculteit biedt 15 bacheloropleidingen in het interessegebied Mens en Maatschappij aan en 79 masterprogramma's met diverse specialisaties. Colleges verzorgen de opleidingen op bachelorniveau. Internationaal georiënteerde Graduate Schools verzorgen de masteropleidingen en de PhD-programma's.