Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

April 2020

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Annemarie van Wezel in Trouw over Arise

Dagblad Trouw schrijft over een groot project genaamd Arise om de volledige Nederlandse biodiversiteit in kaart te brengen, waar ook onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam bij betrokken zijn. Annemarie van Wezel, hoogleraar en directeur van IBED, komt aan het woord.

Henkjan Honing in Cerveau et Psycho

Onderzoek van hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC) wordt aangehaald in het Franse tijdschrift Cerveau & Psycho.

Anna Watts in de Volkskrant

In de Volkskrant van 28 april staat een uitgebreid interview met Anna Watts, hoogleraar High-Energy Astrophysics over haar onderzoek naar de bouwstenen van materie.

Essay van Sennay Ghebreab in Vrij Nederland

Neuro-informaticus Sennay Ghebreab (IvI) zal dit jaar een serie essays publiceren in tijdschrift Vrij Nederland waarin hij ontwikkelingen uit de wereld van informatica in een breder perspectief plaatst. Zijn tweede essay, over parallellen tussen de werkwijze van grote social media bedrijven en autoritaire regimes, is nu verschenen.

Nathalie Degenaar in Het Parool over Hubble Space Telescope

Het Parool heeft een artikel over het 30-jarige jubileum van de Hubble Space Telescope, en sprak daarvoor met UvA-sterrenkundige Nathalie Degenaar (API).

IBED-onderzoeker Judy Shamoun-Baranes in de Volkskrant

Door de coronamaatregelen is veel onderzoek tot stilstand gekomen. Tegelijkertijd duiken er onverwachte studies op die alleen in deze uitzonderlijke tijd kunnen worden gedaan. Zoals waar halen meeuwen hun frietjes nu er geen toeristen zijn en terrassen gesloten zijn? De Volkskrant praat met IBED-onderzoeker Judy Shamoun-Baranes, die gaat onderzoeken hoe de voedselzoekstrategie van meeuwen verandert door de coronamaatregelen.

Primaten kunnen mogelijk een beter kleurzicht ontwikkelen om te overleven

Folia interviewde IBED-onderzoeker Daniel Kissling over het zien van kleuren door primaten. Wij mensen, een primatensoort, kunnen de kleur rood van groen onderscheiden. Maar dat kunnen niet alle primaten. Volgens Daniel Kissling hangt het onderscheiden van kleuren af van het belang dat deze primaten makkelijk vruchten kunnen vinden.

Aandacht voor het AI-songfestival

Het Eurovisie songfestival gaat dit jaar niet door, maar er is een alternatief: het internationale AI-songfestival. Hierin proberen teams met behulp van AI de ultieme songfestival-hit te maken. In een van de twee Nederlandse teams zitten meerdere onderzoekers en studenten van de UvA, van de instituten ILLC en IvI. Je ziet hen in de webserie over de wedstrijd van 3FM, en leest meer over de competitie in De Ingenieur. 

Update 22 april: Ook het populair wetenschappelijke tijdschrift interviewt het UvA team over hun AI-songfestival inzending.

Aandacht voor droogte-onderzoek Franciska de Vries

In diverse media is aandacht voor de nieuwe Science-publicatie van UvA-bioloog Franciska de Vries (IBED). Zij roept hierin de wetenschappelijke gemeenschap op om in de strijd tegen de gevolgen van droogte meer onderzoek te doen naar het wortel-microbioom van voedselgewassen. De Volkskrant heeft een artikel over de gevaren van droogte voor de landbouw en natuur, en diverse vakmedia berichten over de oproep van De Vries.

Florian Schreck bij PhysicsWorld

UvA-natuurkundige Florian Schreck (IoP) reageert bij PhysicsWorld op een nieuwe methode om moleculen in een extreem koude toestand te brengen.

Paola Grosso over de privacy van Corona-apps

Aan welke voorwaarden zou een Corona-app moeten voldoen om privacyvriendelijk te zijn? Paola Grosso (UvA-IvI) vertelt het in Folia.

Verena Schoepf over de koraalcrisis

De nieuwste verbleking van het koraal van het Great Barrier Reef onderstreept de wereldwijde koraalcrisis. IBED McGillavry-collega Verena Schoepf werd hierover onlangs geïnterviewd voor Inside Climate News.

Lucas Ellerbroek in KIJK

Een jaar na de beroemde eerste foto van een zwart gat presenteert een internationaal team van astronomen een nieuwe bijzondere foto die tot stand is gekomen met de Event Horizon Telescope: een jet die uit een zwart gat lijkt te komen. UvA-sterrenkundige Lucas Ellerbroek geeft voor KIJK commentaar.

Max Welling in het FD over corona-tracking

Hoogleraar machine learning Max Welling (UvA-IvI) deed op 7 april in het Financieele Dagblad een oproep tot het instellen van een test & tracking systeem voor het corona-virus.

Henkjan Honing in New Scientist

In de rubriek Eureka van de Nederlandse versie van het blad New Scientist vertelt elke week een wetenschapper hoe hij of zij tot dat ene inzicht kwam dat het verloop van hun carrière bepaalde. Deze week is de beurt aan hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (ILLC).

Jan Pieter van der Schaar in De Volkskrant

Dagblad De Volkskrant heeft een achtergrondartikel over vier opmerkelijke nieuwe onderzoeksresultaten die raken aan de basis van de natuurkunde. UvA-fysicus Jan Pieter van der Schaar (IoP) is een van de experts die commentaar geeft.

Wim Sinke in PV Magazine

Het internationale vakblad PV Magazine, dat zich richt op photovolatic technologies oftewel zonneceltechnologieën, heeft een interview met UvA zonnecel-expert Wim Sinke (IoP).

Joeri van Leeuwen bij BNR radio

UvA-sterrenkundige Joeri van Leeuwen sprak op BNR radio over het inzetten van zelflerende machines om kosmische explosies op te sporen. Het gesprek is nu terug te luisteren.

Renske Vroomans op Kennislink

Wetenschapssite Kennislink heeft een interview met postdoc Renske Vroomans (IvI), die met behulp van simulaties van digitale cellen probeert evolutionaire processen te doorgronden.

Jasper van Wezel bij Gizmodo

Het populaire wetenschapsblog Gizmodo heeft een artikel rond de vraag hoe het kan dat natuurkundigen steeds weer nieuwe toestanden van materie ontdekken. Een van de experts die zij hierover spraken is UvA-natuurkundige Jasper van Wezel (IoP).