Augustus 2020

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Kateřina Dohnalová Newell bij Engineers Online

Vakmedium Engineers Online schrijft over het werk van Kateřina Dohnalová Newell (UvA-IoP). Het tema dat zij leidde heeft een nieuwe manier ontwikkeld om de optische eigenschappen van silicium-nanokristallen aanzienlijk te verbeteren.

Auke Pieter Colijn in Het Parool

Het Parool heeft een uitgebreid artikel over het werk dat natuurkundige Auke Pieter Colijn (UvA-IoP) straks zal gaan uitvoeren met XENONnT, op zoek naar donkere materie.

Bas de Bruin bij RTL Nieuws

Chemicus Bas de Bruin (UvA-HIMS) vertelde aan RTL Nieuws hoe je uit de kleur van de rookwolken bij de mega-explosie in de haven van beiroet kon afleiden om wat voor soort explosie het waarschijnlijk ging.

Judy Shamoun-Baranes in NRC

Dagblad NRC heeft een reportage over windmolens op het Ijsselmeer, en wat dit betekent voor de vele vogels in het gebied. Judy Shamoun-Baranes (UvA-IBED) vertelt in het stuk over haar onderzoek op dit vlak.

Theo Gevers in De Volkskrant

Theo Gevers vertelt in De Volkskrant over de problemen die algoritmes hebben met automatische gezichtsherkenning als mensen een mondkapje dragen.

Gerard Oostermeijer op nu.nl

Ecoloog Gerard Oostermeijer (UvA-IBED) gaat op nu.nl in op recente ‘maaiblunders’ waarbij het leefgebied van zeldzame diersoorten kapot is gemaaid.

Marieke van Ham op nu.nl

Immunoloog Marieke van Ham (UvA-SILS) geeft op nu.nl uitleg over het menselijk immuunsysteem en de mogelijke rol van T-cellen bij corona infecties.

Sennay Ghebreab bij FunX

Het populaire radiostation FunX heeft een item over discriminerende algoritmes, waarin onder meer Sennay Ghebreab (UvA-IvI) aan het woord komt.

Daniel Bonn in Nieuwsuur, Het Parool, RTL Nieuws e.a.

Op 17 juli zat Daniel Bonn in Nieuwsuur om te vertellen over het belang van goede ventilatie in de strijd tegen het coronavirus. De uitzending is terug te zien via de link. Enkele dagen later sprak hij zich in Het Parool uit voor het gebruik van mondkapjes in drukke winkelstraten.

Begin augustus kwam Bonn opnieuw in allerlei media aan het woord, dit keer over het belang van goede ventilatie op scholen zodra deze weer opstarten. Hij sprak onder meer met RTL Nieuws en Het Parool.

Saer Samanipour in The Economist

Tijdschrift The Economist heeft een artikel over het werk van chemicus Saer Samanipour (UvA-HIMS), dat laat zien wat je zoal over de bewoners van een bepaald gebied kunt afleiden uit het rioolwater.

HenkJan Honing in Het Parool

Het Parool heeft een rubriek waarin wetenschappers vertellen over dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalde. Dit keer viel de eer aan Henkjan Honing (UvA-ILLC).

Franciska de Vries in De Volkskrant

Hoe kan de natuur zichzelf beschermen tegen droogte? UvA-bioloog Franciska de Vries (IBED) is een van de experts die in De Volkskrant ingaan op deze vraag.

Paul Planken bij BNR Nieuwsradio

Natuurkundige Paul Planken (UvA-IoP & ARCNL) vertelt bij BNR nieuwsradio hoe hij de nanostructuur van computerchips kon detecteren met geluidsgolven. Het gesprek met hem is terug te luisteren als podcast.