Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Januari 2020

Peter Sloot in De Volkskrant over criminele netwerken

Dagblad De Volkskrant heeft een artikel over wat er zal gebeuren in de wereld van de cocaïnehandel nu Ridouan T. is gearresteerd. Peter Sloot, hoogleraar complexe systemen (UvA-IvI) geeft commentaar op basis van zijn onderzoek naar wat er gebeurt binnen criminele netwerken als een kopstuk wegvalt.

Michael Walter in New Scientist

De Nederlandse versie van het magazine New Scientist heeft een artikel over het werk van Michael Walter (UvA-KdvI en UvA-ILLC). Walter heeft een experiment uitgedacht voor een nieuwe vorm van quantumteleportatie, waarbij twee wolken sterk gekoelde atomen zich zouden gedragen als een wormgat.

Media-aandacht voor Noushine Shahidzadeh’s kerstbomen van zoutkristallen

Een team natuurkundigen geleiden door Noushine Shahidzadeh (UvA-IoP) heeft gepubliceerd over de beste manier om zoutkristallen omhoog te laten kruipen. Op de foto’s van hun experiment zagen de pilaren van zoutkristallen eruit als besneeuwde kerstbomen; diverse media pikten dit nieuwtje daarom rond de kerst op. In PhysicsWorld komt Shahidzadeh ook aan het woord over het experiment.

Fleur Visser bij Vroege Vogels

Radioprogramma Vroege Vogels interviewde marien bioloog Fleur Visser (UvA-IBED) over haar onderzoek naar hoe het kan dat walvissen zo groot kunnen worden. Het gesprek is nu terug te luisteren.

Henkjan Honing in NRC

Hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC) reageert in NRC Handelsblad op een Japanse studie die laat zien dat ook chimpansees spontaan gaan bewegen op de maat van muziek

AI-student AI Janne Spijkervet op NPO Radio1

Janne Spijkervet, masterstudent AI, vertelt op NPO Radio 1 over haar onderzoek naar hoe kunstmatige intelligentie ingezet kan worden in het maken en analyseren van muziek. In haar eigen muziek gebruikt ze 'nieuwe instrumenten' gemaakt door zulke algoritmes.

Media-aandacht voor gevolgen van vuurwerk voor vogels

Diverse media haalden rond de jaarwisseling onderzoek aan van uva-biologen Judy Shamoun-Baranes en Willem Bouten (beide IBED) dat laat zien dat vuurwerk miljoenen vogels opschrikt en verjaagt.

Jan van Maarseveen in Tubantia

Regionaal dagblad Tubantia heeft een interview met UvA-chemicus Jan van Maarseveen (HIMS) over zijn Enschedese achtergrond en zijn werk als hoogleraar.

Kenzie Nimmo bij CNN over mysterieuze radioflitsen

Het Amerikaanse nieuwsmedium CNN bericht over onderzoek van onder meer UvA-sterrenkundigen naar mysterieuze, repeterende snelle radioflitsen. Kenzie Nimmo (UvA-API) komt in het artikel aan het woord.