Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Februari 2020

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Ralph Wijers over het fenomeen schrikkeljaar

Twee Amerikaanse hoogleraren menen dat het fenomeen schrikkeljaar beter kan worden afgeschaft. Een goed idee, of niet? Universiteitsblad Folia legde de kwestie voor aan Ralph Weijers, hoogleraar en directeur van het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde. Zijn oordeel is duidelijk: niet doen.

Reportage over onze sterrenkijkavond in Het Parool

Het UvA Anton Pannekoek instituut voor Sterrenkunde organiseert regelmatig sterrenkijkavond voor het algemene publiek. Dagblad Het Parool kwam tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen een kijkje nemen, en sprak onder meer met rondleiding David Modiano (UvA-API).

Lucas Ellerbroek over de nieuw ontdekte mini-maan

De aarde blijkt naast onze vertrouwde maan ook een mini-maan te hebben, die zich tijdelijk in een baan om onze planeet heeft genesteld. Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API) duidt de ontdekking van de mini-man voor het populairwetenschappelijke blad Kijk.

Teun Munnik in NRC Handelsblad

Bioloog Teun Munnik (UvA-SILS) geeft in NRC Handelsblad commentaar op nieuw onderzoek naar een tot nu toe onbekende groeistrategie van plantencellen.

Maarten de Rijke in Nederlands Dagblad

Het Nederlands Dagblad bericht over een pakket aan maatregelen vanuit de Europese Commissie om als Europa niet achter te lopen op het gebied van digitale technologieën, waaronder AI. Hoogleraar Maarten de Rijke (UvA-IvI) is een van de experts die commentaar geeft.

Sindo Núñez Queija in het Noordhollands Dagblad

Het Noordhollands Dagblad heeft aandacht voor de benoeming van Sindo Núñez Queija als hoogleraar aan het UvA Korteweg de Vries Instituut voor Wiskunde.

PARADISE consortium op C2W

Vakblad C2W besteedt aandacht aan het nieuwe PARADISE consortium, waar onder meer chemici van het UvA Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences bij zijn betrokken. Het consortium gaat zich richten op geautomatiseerde methodes voor multidimensionale karakterisering van ingewikkelde natuurlijke en synthetische stoffen.

Sillke Allman op phys.org en Horizon Magazine

Populair-wetenschappelijke website phys.org bericht over nieuw onderzoek naar planten die kunnen ‘ruiken’ of hun buren worden aangevallen. In het artikel wordt ook onderzoek van UvA-bioloog Silke Allmann (UvA-SILS) besproken. 

Max Welling en Maarten de Rijke over achterblijvende financiering voor AI

Vakblad Bits & Chips heeft een artikel met onder meer UvA-hoogleraren Max Welling en Maarten de Rijke (beide UvA-IvI) over de gevolgen van het internationaal gezien achterblijven van financiering voor AI onderzoek in Nederland.

Internationale aandacht voor blauwalg-onderzoek

Diverse landelijke en internationale media berichten over het onderzoek van UvA-biologen, waaronder Jolanda Verspagen (UvA-IBED), dat aantoont dat we vaker problemen zullen krijgen met giftige blauwalg als het CO2 gehalte van de atmosfeer verder toeneemt.

Annemarie van Wezel en Franciska de Vries over de stikstofproblematiek

Er is weer veel te doen rondom de oorzaken en gevolgen van de hoge stikstofdepositie in Nederland. Deze week kwam een foutief bericht naar buiten dat mede op basis van cijfers van de UvA zou blijken dat boeren voor een lager aandeel van de stikstofuitstoot verantwoordelijk zijn dan het RIVM beweert. Hoogleraar Annemarie van Wezel (UvA-IBED) heeft dit rechtgezet en in diverse media van commentaar voorzien. Daarnaast is RTV Oost een podcast rondom stikstof begonnen; hoogleraar Franciska de vries (UvA-IBED) legt in de eerste aflevering uit wat stikstof precies is en wat het doet met planten.

Alex de Koter bij NOS

Sterrenkundige Alex de Koter (UvA-API) vertelt op nos.nl over de mogelijk op handen zijnde ontploffing van rode superreus Betelgeuze.

Rene Gerritsma bij Physics World

Website Physics World bericht over het onderzoek naar quantumeffecten in supergekoelde ionen van UvA-natuurkundige Rene Gerritsma (IoP).

Sennay Ghebreab over discriminerende AI in New Scientist, Het Parool en Vrij Nederland

Neuroinformaticus Sennay Ghebreab (IvI) maakt zich hard voor beter bewustwording rond discriminerende algoritmes en AI. Tijdschrift New Scientist heeft een interview met hem hierover, dat ook is doorgeplaatst in Het Parool. Daarnaast schrijft Ghebreab komende tijd een serie essays voor maandblad Vrij Nederland. De eerste, rond de vraag hoe AI de wereld voor iedereen beter kan maken, staat in het huidige nummer.

Alex de Koter in NRC over ster Betelgeuze

Zullen we binnenkort getuige zijn van hoe de beroemde ster Betelgeuze in sterrenbeeld Orion explodeert? Nieuwe observaties aan de rode reus laten in ieder geval duidelijke lichtverzwakking en vormverandering zien. Sterrenkundige Alex de Koter (API) was betrokken bij deze observaties en geeft commentaar in NRC Handelsblad.

Plantenonderzoek Marijn Knip uitgelicht in Folia

Universiteitsblad Folia heeft aandacht voor het onderzoek van bioloog Marijn Knip (SILS), rond een nieuwe methode om het immuunsysteem van planten gericht te activeren.

Emily Petroff in New Scientist over radioflitsen

De Nederlandse versie van tijdschrift New Scientist bericht over de ontdekking dat mysterieuze radioflitsen uit de kosmos toch een patroon blijken te bevatten. Astrofysicus Emily Petroff (API) geeft commentaar.

Sterrenkundige Kenzie Nimmo bij Fox News en The Times

UvA-sterrenkundige Kenzie Nimmo (API) geeft in diverse internationale media, waaronder Fox News and The Times, toelichting op de ontdekking van een mysterieus nieuw radiosignaal uit de ruimte.

Henkjan Honing bij Science & Cocktails

Hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (ILLC) trad op 27 januari op in een uitverkochte editie van Science & Cocktails in Paradiso. Zijn optreden draaide om  de vraag: wat is muzikaliteit? En komt dit verschijnsel ook voor bij dieren? De video van het event is nu beschikbaar via YouTube.

Aandacht voor opening AIM Lab

Vakmedium Emerce besteedt aandacht aan de opening van het nieuwe AI voor Medical Imaging Lab (AIM Lab). AIM Lab is een onderzoekssamenwerking tussen het Inception Institute of Artificial Intelligence (IIAI) van de Verenigde Arabische Emiraten en de Universiteit van Amsterdam.

Aandacht voor quantum-onderzoek Thomas Feldker

Een aantal vakmedia berichten over het onderzoek van het team van UvA-natuurkundige Thomas Feldker (IoP) rond het koelen van een mengsel van atomen en ionen tot quantumregime. Een dergelijk ultra-koud mengsel van deeltjes kan gebruikt worden voor onder meer quantumcomputers.

Lucas Ellerbroek in National Geographic Magazine

Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API) heeft een maandelijkse column in National Geographic Magazine. In de editie van februari schrijft hij over menselijke objecten die de sterrenhemel vervuilen.