Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Maart 2020

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Alex de Koter in KIJK

Hoe zwaar kunnen sterren worden? Maandblad KIJK vroeg het aan UvA-sterrenkundige Alex de Koter (API).

Erik Verlinde in De Volkskrant over tijd

Waarom tikt de klok vooruit, en niet terug? De Volkskrant sprak over het fenomeen tijd met een aantal natuurkundigen, waaronder UvA-fysicus Erik Verlinde (IoP).

Corina Brussaard over virussen in Trouw

Waartoe zijn virussen op aarde? Dagblad Trouw vroeg het aan onder meer hoogleraar Corina Brussaard (IBED).

Fred Brouwer bij RTL over ontsmetten van mondkapjes

Door de coronacrisis is er veel aandacht voor het (het)gebruik van mondkapjes. Kun je ze bijvoorbeeld ontsmetten met UV-licht? In principe wel. Chemicus Fred Brouwer (HIMS) legt bij RTL Nieuws uit hoe het werkt.

Aandacht voor bevindingen rond microplastics

Biologen van de UvA, onder wie hoogleraar Annemarie van Wezel (IBED), hebben samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit op zeer nauwkeurige wijze microplastics en -rubbers in meerdere Nederlandse rivieren en rioolwaterzuiveringsinstallaties gemeten. Diverse vakmedia besteden aandacht aan hun bevindingen, waaronder Innovation Origins en De Groene Ruimte.

James Allan bij BBC 

UvA-bioloog James Allan (IBED) is een van de hoofdauteurs van een nieuwe studie die laat zien dat veel centrales voor duurzame energie zich bevinden in kwetsbare natuurgebieden waar ze de biodiversiteit bedreigen. Het nieuws is internationaal opgepakt door tal van (vak)media, waaronder de BBC.

Wim Sinke over zonneparken in De Gelderlander

Dagblad De Gelderlander zet drie problemen die spelen bij de aanleg van zonneparken in de provincie op een rij. Hoogleraar Wim Sinke (UvA-IoP) is een van de deskundigen die aan het woord komt.

Jef Huisman over dinoflagellaten bij De Correspondent

Online journalistiek platform De Correspondent heeft een uitgebreid artikel over dinoflagellaten. UvA-bioloog Jef Huisman (IBED) is een van de deskundigen die vertelt over zijn fascinatie met deze bijzondere eencellige wezens.

Rasa Muller op BNR Radio

Tijdens de internationale dag van het getal Pi sprak deeltjesfysica Rasa Muller (UvA-IoP) op BNR Radio over haar werk aan het NIKHEF en de Universiteit van Amsterdam. Het ging onder meer over een nieuw experiment op de bodem van de middellandse zee en hoe Einstein nog altijd terug te vinden is in het huidige werk van natuurkundigen. De uitzending is nu terug te luisteren.

Jan Pieter van der Schaar over Pi-dag

Op 14 maart, oftewel 3/14 in Amerikaanse notatie, is het traditioneel de internationale dag van het getal Pi. In dagblad Het Parool geeft natuurkundige Jan Pieter van der Schaar (UvA-IoP) uitleg over de betekenis van deze dag.

Sander Klous in FD over eerlijke algoritmes

Het Financieele Dagblad heeft een artikel over de noodzaak van eerlijke, transparante algoritmes. Hoogleraar en big data specialist Sander Klous (UvA-IVI) is een van de experts die aan het woord komen.

Jason Hessels in KIJK

UvA-sterrenkundige Jason Hessels (API) geeft bij het populair-wetenschappelijke blad KIJK commentaar opeen studie naar nieuwe details rond een in 2017 waargenomen samensmelting van twee neutronensterren.

Joeri van Leeuwen in Dagblad van het Noorden

De krant Dagblad van het Noorden schrijft over het werk van UvA-sterrenkundige Joeri van Leeuwen met de vernieuwde radiotelescoop in Westerbork.

Annemarie van Wezel over medicijnresten in afvalwater

Het Europees Parlement zet stappen om te voorkomen dat medicijnresten via het afvalwater in het milieu terecht komen. Radio 1 bespreekt de kwestie met onder meer hoogleraar ecotoxicologie Annemarie van Wezel.

Koushik Chatterjee in New Scientist

Sterrenkundige Koushik Chatterjee duidt in de Nederlandse versie van het tijdschrift New Scientist een onderzoek naar een radiosignaal dat zou wijzen op het bestaan van een sterrenstelsel met maar liefst drie zwarte gaten in het centrum.

Lucas Ellerbroek over de ‘grote vuurbal’

Op 2 maart was vanuit grote delen van Nederland een grote vuurbol aan de nachtelijke hemel te zien. Sterrenkundige Lucas Ellerbroek geeft commentaar op het verschijnsel in diverse regionale dagbladen uit de AD-groep, waaronder het Brabants Dagblad.

Henkjan Honing op Radio 4

In het radioprogramma Avondconcert interviewde Wouter Pleijsier hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC) over muziek en zangvogels.