Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mei 2020

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Rasa Muller in Het Parool

Natuurkundige Rasa Muller (IoP) vertelt in een interview in Het Parool over haar onderzoek aa neutrino’s.

Het Parool over preciezer vaststellen tijdstip van overlijden

Dagblad Het Parool bericht over onderzoek van het Amsterdam UMC naar een methode om het precieze tijdstip van iemands overlijden nauwkeuriger vast te stellen. Bij dit onderzoek waren ook scheikundigen van HIMS betrokken.

Veel media-aandacht onderzoek Daniel Bonn

UvA-natuurkundige Daniel Bonn (IoP) onderzocht met behulp van lasers hoe lang heel fijne druppeltjes vocht, zogenaamde aerosolen, in de lucht blijven hangen in geventileerde en niet-geventileerde ruimtes. Dat is van belang voor de potentiele verspreiding van het coronavirus. Zijn onderzoek is daarom door tal van binnen- en buitenlandse media opgepikt. Een kleine bloemlezing.

Annemarie van Wezel in Het Parool

Een nieuwe Amsterdamse bezorg-supermarkt levert alle producten verpakkingsvrij, zonder gebruik te maken van plastic. Hoogleraar milieu-ecologie Annemarie van Wezel (UvA-IBED) geeft in een artikel in Het Parool commentaar op het gebruik van plastic in verpakkingsmaterialen en de mogelijkheden om deze plastics in de ban te doen.

In Memoriam Aida Beatrijs Paalman-de Miranda in NRC

NRC Handelsblad heeft een uitgebreide In Memoriam van wiskunde-hoogleraar Aida Beatrijs Paalman-de Miranda (UvA-KdVI), die onlangs overleed.

Jiming Li op AgriHolland

Vaksite AgriHolland besteed aandacht aan de promotie van Jiming Li (UvA-SILS), die onderzocht welke genetische factoren in Fusarium oxysporum de gastheer-voorkeur van deze beruchte gewasschimmel bepalen.

Henkjan Honing in nieuwe wetenschapspodcast en op Vlaamse radio

Hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing was de hoofdgast in de nieuwe wetenschapspodcast Talk That Science, en sprak op het Vlaamse Radio 1 over de behoefte om samen te zingen in coronatijd.

Mark Vermeij in KIJK

Maandblad KIJK schrijft dat Australische onderzoekers in hun lab hittebestendig koraal hebben gekweekt. Koralen hebben erg te lijden onder klimaatverandering, en dit zou een oplossing kunnen bieden. UvA-bioloog Mark Vermeij (UvA) geeft commentaar op het onderzoek.

Aandacht voor onderzoek naar fabricage ultramarijn

Hoe maakten de vroegere meester-schilders het pigment ultramarijn? Onderzoek onder leiding van UvA-chemicus Katrien Keune (HIMS), tevens Head of Science bij het Rijksmuseum, werpt hier nieuw licht op. Het onderzoek werd opgepakt door een aantal binnen- en buitenlandse media; een kleine bloemlezing.

Franciska de Vries bij Nieuwe Oogst

Vakblad Nieuwe Oogst heeft een interview met UvA-hoogleraar Franciska de Vries (IBED) over haar onderzoek naar hoe je landbouwgewassen beter bestand kunt maken tegen droogte.

Wim Sinke in NRC Handelsblad

NRC Handelsblad bericht over een nieuwe, koelende gel die zou zorgen dat zonnepanelen efficiënter worden. UvA-hoogleraar en zonnecellenexpert Wim Sinke (IoP) geeft commentaar.

Onderzoek naar eilandbiodiversiteit opgepakt door Groene Ruimte

Weblog Groene Ruimte bericht over het onderzoek van UvA-biologen (IBED) wat laat zien dat de biodiversiteit van eilanden minder te lijden heeft onder de invloed van de mens als de natuur bestaat uit ruige gebieden.

Mark Golden in De Volkskrant

UvA-natuurkundige Mark Golden (IoP) reageert in De Volkskrant op ophef die is ontstaan rondom beroemd onderzoek van hoogleraar Leo Kouwenhoven naar het marjorana-deeltje.

Opnieuw aandacht voor AI Songfestival

Diverse regionale kranten besteden aandacht aan het internationale AI Songfestival, waar ook een team met onderzoekers en studenten van de UvA aan mee doet. Hetzelfde artikel erover verscheen in onder meer het Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Dagblad. Verder is via het youtube-kanaal van 3FM de laatste video over het nummer van het UvA-team te zien. Op 12 mei is de finale en wordt het winnende nummer gekozen.

Annemarie van Wezel in NRC over schuursponsjes

Hoe veel microplastics komen er in het milieu als je afwast met een schuursponsje? NRC Handelsblad vroeg het aan hoogleraar Annemarie van Wezel (UvA-IBED).

UvA-sterrenkundigen reageren op ontdekking van nabij zwart gat

Sterrenkundigen menen een zwart gat te hebben ontdekt op slechts 1000 lichtjaar van de aarde; al is  nog niet de hele sterrenkundige gemeenschap overtuigd van de vondst. In Scientific American reageert UvA-sterrenkundige Ed van den Heuvel (API) op het nieuws. Sera Markoff (UvA-API) voorziet de vondst van commentaar in The Atlantic.

Onderzoek van Jorik van de Groep op EngineeringNet

De Vlaamse website EngineeringNet besteedt aandacht aan een nieuw type lens op nanoschaal, met een aan- en uitschakelaar, ontwikkeld door het team van UvA-natuurkundige Jorik van de Groep (IoP).

C2W over UvA-onderzoek naar synthese van achtringen

Platform C2W bericht over onderzoek van UvA-chemici Minghui Zhou, Marianne Lankelma, Jarl Ivar van der Vlugt en Bas de Bruin (allen HIMS) waarmee ze een nieuwe manier hebben ontwikkeld om zogenoemde achtringen te maken, een ringvormig koolwaterstof-molecuul met acht koolstofatomen in de basis.

Piet Verdonschot in Metro over muggen

Wordt 2020 een ‘goed’ muggenjaar? Dagblad Metro vroeg het aan bijzonder hoogleraar Piet Verdonschot (UvA-IBED).

Judy Shamoun-Baranes bij NOS over meeuwentellingen

Zijn er, nu het zo veel rustiger is in steden door de coronacrisis, minder meeuwen in de stad? De NOS vroeg het onder meer aan vogelexpert Judy Shamoun-Baranes (UvA-IBED).