Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

September 2020

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Sennay Ghebreab op NU.nl

Het sociale medium Twitter blijkt bij foto’s waar zowel witte als zwarte mensen op staan steevast de witte mensen uit te lichten in de preview. Aanleiding voor nieuwssite NU.nl om een artikel te schrijven over discriminerende algoritmes; aan het woord komt onder meer neuro-informaticus Sennay Ghebreab (UvA-IvI).
 

Aandacht in vakpers voor onderzoek Dominique Narain-Ford

Verschillende vakbladen berichten over het onderzoek van promovendus Dominique Narain-Ford (UvA-IBED) naar de mogelijkheden om behandeld rioolwater te gebruiker voor irrigatie in de landbouw. Een bloemlezing.
 

NRC en De Volkskrant over het ‘wiebelende’ zwarte gat

Het team dat niet lang geleden de eerste ‘foto’ van een zwart gat wist te maken, laat in een nieuw onderzoek zien dat de lichtgevende schaduw van dit zwarte gat door de tijd heen ‘wiebelt’. UvA-astronoom Sera Markoff (UvA-API) heeft een prominente positie binnen dit internationale team. Zowel NRC Handelsblad als De Volkskrant spraken met haar over deze nieuwe ontdekking. In het Volkskrantartikel komt ook natuurkundige Marcel Vonk (UvA-IoP) aan het woord.

Brede aandacht voor onderzoek Daniël Bonn naar aerosolen in liften

Hoe lang blijven aerosolen, minuscule uitgeademde druppeltjes waar in deze tijd mogelijk virusdeeltjes in zitten, hangen in liften? UvA-natuurkundige Daniël Bonn (UvA-IoP) zocht het uit. Net als zijn eerdere onderzoek naar de verblijftijd van aerosolen in geventileerde en niet geventileerde ruimtes krijgt ook deze studie brede media-aandacht. Een kleine bloemlezing.

Aandacht in vakpers voor ‘moleculaire verwarmers’ van planten

De door Wybren Jan Buma (UvA-HIMS) en Teun Munnik (UvA-SILS) ontwikkelde technologie om via speciale moleculen de temperatuur van planten te verhogen, waar onlangs een patent op is verleend, wordt opgepikt door de gespecialiseerde pers. Onder meer AgriHolland, Food & Agri Business en Greenity berichten erover.

Bob van der Zwaan op NU.nl over kernenergie

Kunnen we het klimaatprobleem oplossen door in te zetten op kernenergie? Nieuwssite NU.nl legde die vraag voor aan enkele experts, waaronder hoogleraar kernfysica Bob van der Zwaan (UvA-IoP en TNO).

Donkere materie nog ongrijpbaarder dan gedacht

Weblog Astroblogs besteedt aandacht aan het nieuwe onderzoek van Shin’ichiro Ando (UvA-IoP). Dit laat zien dat donkere materie nog ongrijpbaarder is dan al werd gedacht.

 

Astrid Groot bij Vroege Vogels over de grootste stinkerds uit de natuur

Welke Nederlandse dieren en planten produceren de grootste stank? In deze uitzending van het radioprogramma Vroege Vogels vertellen meerdere experts wat volgens hen de meest onwelriekende organismen van ons land zijn. Een van hen is bioloog Astrid Groot (UvA-IBED).

Jacob van den Eijnden in podcast NEMO weet raad

Wetenschapsmuseum NEMO en NEMO Kennislink hebben een gezamenlijke podcast waarin jonge wetenschappers verrassende inzichten delen. In deze aflevering vertelt astronoom Jacob van den Eijnden (UvA-API) over liefde tussen sterren.

Franciska de Vries in Eindhovens Dagblad over de stikstofproblematiek

Het stikstofprobleem in ons land blijft de gemoederen bezig houden. Het Eindhovens Dagblad heeft een artikel over de ruil van stikstofquota. In het stuk legt bioloog Franciska de Vries (UvA-IBED) uit dat verschillende stikstofhoudende verbindingen elk een ander effect hebben op de bodem en daarmee het milieu. 

Alex de Koter in De Volkskrant en KIJK

Een internationaal team van sterrenkundigen, waaronder Alex de Koter (UvA-API), publiceerde in vakblad Science nieuwe inzichten rond de vorming van planetaire nevels. Het nieuws werd opgepikt door De Volkskrant en maandblad KIJK.

Miranda Cheng in nieuwe wetenschapsserie van de VPRO

Deze week is een nieuwe televisieserie over wetenschap van start gegaan bij de VPRO op NPO2, genaamd Grote vragen. Op donderdag 1 oktober draait de uitzending om wis- en natuurkundige Miranda Cheng (UvA-IoP). De uitzending is die dag om 22:15 en zal erna terug te zien zijn via de website van het programma.

Lucas Ellerbroek in de 5 uur show, SBS6

Ook sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API) sprak met de media over het nieuws dat er in de atmosfeer van Venus moleculen zijn gevonden die zouden kunnen wijzen op leven. Hij was te gast in de 5 uur show op SBS6. De uitzending is nu terug te zien.

Gerard Muijzer in NRC over mogelijk leven op Venus

Het is op het moment groot nieuws dat er moleculen zijn gevonden op Venus die zouden kunnen wijzen op leven op deze planeet. Gerard Muijzer (UvA-IBED), expert in microbieel leven, waarschuwt in NRC Handelsblad om niet te snel enthousiast te worden over deze vondst.

Noor Abdulhussain in C2W over chromatografie-kolommen printen

Vakblad C2W bericht over een nieuwe methode om chromatografie-kolommen te maken met een 3D printer, die is ontwikkeld in de groep van UvA-chemicus Peter Schoonmaken (HIMS). Promovendus Noor Abdulhussain geeft uitleg.

Oscar Macias Ramirez in New Scientist over donkere materie

De Nederlandse versie van New Scientist heeft een nieuwsbericht over een nieuwe studie van onder meer Oscar Macias Ramirez (UvA-IoP). De fysici toonden aan dat de grote hoeveelheid straling in het centrum van onze Melkweg niet te verklaren is vanuit een hypothese rond donkere materie.

Rens Bod in Het Parool over de scheiding tussen alfa, bèta en gamma

Het idee dat er binnen de wetenschap een duidelijk onderscheid is tussen alfa, bèta en gamma binnen de wetenschap is vaak onzinnig, betoogt hoogleraar Rens Bod (UvA-ILLC) in Het Parool. De verschillende richtingen zijn vaak behoorlijk verweven, ook qua methodiek, en ze hebben elkaar nodig.

Selma de Mink bij New Scientist

Net als de KIJK besteedt New Scientist deze week aandacht aan de ontdekking van zwaartekrachtgolven die zijn uitgestoten door de botsing van twee immens massieve zwarte gaten. Zij spraken erover met sterrenkundige Selma de Mink (UvA-API & Harvard).

Geert Raaijmakers in KIJK over bijzondere zwaartekrachtgolven

Sterrenkundige Geert Raaijmakers (UvA-API) legt op het populair-wetenschappelijke medium KIJK uit wat er zo bijzonder is aan onlangs opgepikte zwaartekrachtgolven. Deze zijn afkomstig van de meest massieve samensmelting van zwarte gaten die sterrenkundigen tot nu toe hebben kunnen waarnemen.

Computable over afschaffen numerus fixus UvA AI opleiding

Vanaf volgend studiejaar geldt er geen numerus fixus meer voor de UvA bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie (AI). Computable besteed aandacht aan het wegvallen van deze begrenzing op het aantal studenten, en haalt hoogleraar Maarten de Rijke (UvA-IvI) aan over de beweegredenen.

Omroep Max over de Deep Fake Quiz van Theo Gevers

Omroep Max heeft op de website aandacht voor Deepfake Video’s, met behulp van AI gemaakte videobeelden die steeds lastiger van echt te onderscheiden zijn. Hoe goed ben jij in het onderscheiden van echte video’s van neppe? Theo Gevers (UvA-IvI) ontwikkelde een online quiz waarmee je dit kunt testen.

Maarten de Rijke over de samenwerking met Huawei

De UvA en de VU hebben de handen ineengeslagen met de Chinese telecomgigant Huawei, om samen te werken aan het verbeteren van de AI achter zoekmachines. Universiteitshoogleraar Maarten de Rijke (UvA-IvI) sprak met zijn collega Frank van Harmelen (VU) met zowel Het Parool als het Financieel Dagblad over deze in sommige kringen gevoelig liggende samenwerking.
 

De Ingenieur over het promotieonderzoek van Karlijn Bezemer

Karlijn Bezemer (UvA-HIMS) ontwikkelde voor haar promotieonderzoek twee nieuwe analysemethoden waarmee kan worden opgespoord wie een bepaald explosief heeft gefabriceerd. Vakblad De Ingenieur besteedt aandacht aan haar werk.

Jelle Zuidema en Dieuwke Hupkes in Trouw

AI bestaat in de basis uit zelflerende algoritmes. Maar welke regels leren die algoritmes zichzelf precies aan? De makers hebben, om hun eigen creatie te doorgronden, een nieuwe wetenschap nodig, vertellen Jelle Zuidema en Dieuwke Hupkes (beide UvA-ILLC) in een achtergrondartikel in Trouw.

Marc Davidson in De Volkskrant over de klimaatcrisis

Marc Davidson (UvA-IBED) is het oneens met de stelling dat de klimaatcrisis alleen door overheden kan worden opgelost. In een opiniestuk in De Volkskrant betoogt hij dat niet het handelen van één partij maar dat van meerdere partijen ertoe doet, inclusief ons eigen handelen.