Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Onderzoek

Het onderzoek aan de FNWI beslaat de volle breedte van de bètawetenschappen. Verdeeld over acht instituten richten onze onderzoekers zich op de sterrenkunde, natuurkunde, wiskunde, informatiewetenschappen, levenswetenschappen, chemie en biologie. Maar of zij nu een microscoop of telescoop gebruiken, zich richten op de aarde of op het heelal, het heden, verleden of de toekomst, een ding hebben zij gemeen: onze wetenschappers worden gedreven door een grote nieuwsgierigheid.

Nieuwsgierigheid naar hoe de wereld op een fundamenteel niveau in elkaar zit. Maar ook naar hoe we deze kennis kunnen inzetten om de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd te kunnen oplossen. Daarom werken onze instituten samen aan verdiepende multidisciplinaire onderzoeksthema’s, en hebben zij de handen ineen geslagen met tal van maatschappelijke en industriële partners.
 

Excellentie in onderzoek

Om de positie van excellente onderzoeksuniversiteit te handhaven en te vergroten heeft de UvA twintig onderzoekszwaartepunten aangewezen. De FNWI is betrokken bij vijf van deze en heeft hier vier zwaartepunten aan toegevoegd. De faculteit profileert zich nationaal en internationaal op deze negen zwaartepunten.

Partnerschap in onderzoek

Wetenschap speelt zich steeds meer af op het snijvlak van begrijpen en creëren. Om hier op constructieve wijze aan bij te dragen is samenwerking essentieel. Zo maakt de FNWI deel uit van diverse consortia met andere academische instellingen. Internationaal zijn wij partner in diverse Europese Horizon 2020 projecten. In toenemende mate worden er bij consortia en onderzoeksprojecten ook toepassingsgerichte industriële partners betrokken uit binnen- en buitenland.

Samenwerking UvA - VU

De bètafaculteiten van UvA en VU werken al jaren op vele gebieden samen. Deze samenwerking heeft als doel om het onderwijs, onderzoek en kennisvalorisatie te verbeteren. Dit wordt bereikt door bundeling van inhoudelijk verwant onderzoek. Door het delen van specialistische faciliteiten. Door samenwerking bij de bèta bacheloropleidingen. En door het creëren van een wetenschappelijke omgeving die aantrekkelijk is voor externe partijen.

Onderzoeksinstituten

Aan de FNWI zijn acht onderzoeksinstituten verbonden in de disciplines Sterrenkunde, Informatica, Biologie, Logica, Natuurkunde, Wiskunde, Levenswetenschappen en Scheikunde. Bezoek de websites van de onderzoeksinstituten voor uitgebreide informatie over FNWI onderzoekers en de onderwerpen waarmee zij zich bezighouden:

  • Anton Pannekoek Institute for Astronomy
  • Informatics Institute
  • Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics (IBED)
  • Institute for Logic, Language and Computation (ILLC)
  • Institute of Physics
  • Korteweg-de Vries Institute for Mathematics
  • Swammerdam Institute for Life Sciences
  • Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences