Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Projectenoverzicht

Aan welke samenwerkingsverbanden doen de FNWI en de verschillende onderzoeksinstituten mee? Onderstaand overzicht zet ze op een rijtje.

 • Co van Ledden Hulsebosch Center

  Deelnemende partijen: UvA (penvoerder), AMC-UvA, NFI, TU Delft

  Het Co van Ledden Hulsebosch Center (CLHC) is een interdisciplinair expertise centrum voor forensisch en medisch onderzoek in Amsterdam. Het CLHC brengt forensische expertise samen van de UvA-FNWI, het AMC (UvA), het Nederlands Forensisch Instituut en de afdeling Biomechanical Engineering van de TU Delft.

 • Delta Institute for Theoretical Physics

  Deelnemende universiteiten: UvA (penvoerder), UL, UU

  Het Delta Instituut voor Theoretische Natuurkunde verbind the bestaande instituten voor theoretische natuurkunde van de UvA, Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht. Het consortium kreeg een flinke impuls in 2013, toen het een subsidie ontving van 18,3 miljoen euro van de NWO als onderdeel van diens 'Gravitation Program'. The aan het instituut verbonden wetenschappers zijn vastberaden hun traditie van wetenschappelijk excellentie voort te zetten door het aangaan van de grote uitdagingen in de moderne natuurkunde en het aantrekken van een nieuwe generatie van toptalent.

 • PAinT - Paint Alterations in Time

  Deelnemende organisaties: UvA (penvoerder), Mauritshuis, Museum Boymans van Beuningen, Van Gogh Museum,  Frans Hals Museum, Rijksmuseum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag

  Het PAinT project richt zich op de ontwikkeling en verbetering van wetenschappelijk gefundeerde technieken voor conservatie. Een beter begrip van de onderliggende mechanismen en waar deze door worden beïnvloed is cruciaal voor de evaluatie van historische en huidige technieken voor de conservatie van olieverf schilderijen. Het PAinT team zal de verouderings-, verslechterings- en migratieprocessen van olieverven onderzoeken in relatie tot pigment-gebonden interacties.

   

 • QUVA-lab

  Deelnemende organisaties: UvA en Qualcomm

  QUVA-lab is een gezamenlijk onderzoekslab van de UvA en Qualcomm, een marktleider in processor- en radiotechnologie voor mobiele apparaten en smartphones. De missie van QUVA-lab is om toponderzoek uit te voeren op het gebied van deep vision. Deep vision maakt gebruikt van deep learning technieken om automatisch te kunnen interpreteren wat waar, wanneer en waarom gebeurt in beeld en video. Onderzoeksprojecten in het lab richten zich onder andere op leerprocessen in objectherkenning in foto's, technieken voor gepersonaliseerde detectie van gebeurtenissen en samenvattingstechnologie voor video en deep learning met behoud van privacy.

  QUVA-lab is voortgekomen uit de overname van de UvA spin-off EUvision door Qualcomm in 2014. Het management wordt gevormd door Max Welling, professor Machine Learning aan het Instituut voor Informatica (IvI), Arnold Smeulders, professor Computer Vision (IvI) en Cees Snoek, principal engineer bij Qualcomm en UHD aan de UvA.

 • Solardam

  Deelnemende organisaties: UvA (penvoerder), VU, AMOLF, ECN

  Solardam is een multidisciplinair consortium, gevestigd in Amsterdam, dat zich richt op innovatief onderzoek naar zonne-energie. Het consortium ontving een startsubsidie van de  Amsterdam Academic Alliance (AAA). Met deze subsidie voor Solardam zijn de VU en de UvA in de unieke positie om een coherent onderzoeksprogramma op te zetten op het gebied van zonne-energie gebaseerd op de in Amsterdam aanwezige expertise. Het consortium omvat veel van de wetenschappelijke disciplines die aan de Amsterdamse bètafaculteiten worden bedreven en maken optimaal gebruik van de nabijheid van AMOLF en het Energy research Center of the Netherlands (ECN).

 • Delta Lab

  Deelnemende organisaties: UvA en Bosch

  De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Bosch zijn gestart met het Delta Lab (Deep Learning Technologies Amsterdam) op het Science Park in Amsterdam. Hier werken tien promovendi en postdocs. Doel van de samenwerking is fundamenteel en toegepast onderzoek elkaar te laten versterken door kennis uit te wisselen. De tien promovendi en postdocs, onder leiding van UvA-hoogleraren Max Welling en Arnold Smeulders van het Instituut voor Informatica, zullen nauw samenwerken met onderzoekers van het Bosch Center for Artificial Intelligence op de onderzoekscampus van Bosch in het Duitse Renningen.

 • Nationale Big Data infrastructuur

  Deelnemende organisaties: UvA, SURFsara en TNO

  Onderzoekers en bedrijven kunnen beter innoveren als ze gemakkelijk data met elkaar kunnen delen in een veilige omgeving. Om de waarde van gedistribueerde datasets te ontsluiten is een infrastructuur nodig voor het veilig delen van data en high performance computing. Deze fysieke infrastructuur heeft als doel het bieden van een veilige, digitale omgeving voor het uitwisselen van data om zo innovatie te stimuleren.