Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Door het opzetten van een spin-off kunnen producten of technieken die voortkomen uit onderzoek dat aan de FNWI wordt uitgevoerd worden omgezet in een directe waarde voor de maatschappij.

De FNWI heeft al diverse spin-offs voortgebracht. Onder meer met ondersteuning vanuit het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) en de Innovation Exchange Amsterdam (IXA). Die laatste heeft een kantoor op onze faculteit.

Onderzoekers worden geholpen met kantoorruimte en financiële ondersteuning. Maar ook in het aangaan van samenwerkingen met externe investeerders en toepassingsgerichte partners in bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het is mogelijk om spin-offs onder te brengen in de UvA Holding BV.

  • CellaGenics BV: Biomedische toepassingen

    CellaGenics ontwikkelt biomedische toepassingen op basis van het fundamentele onderzoek dat plaatsvindt in de academische groep van hoogleraar Arie Otte. Een voorbeeld betreft de productie van therapeutische eiwitten, zoals antilichamen die bepaalde vormen van kanker bestrijden. Met behulp van moleculair biologische, genetische en celbiologische technieken wil CellaGenics de productie methodieken voor zulke therapeutische eiwitten verbeteren

  • Confocal.nl: The Dutch microscopy company

    Confocal.nl ontwikkelt microscopen met zogenaamde 'plug-and-play' en 're-scan' technologie en is daarmee een innoverende speler in de microscoopindustrie. Deze RCM-microscopen hebben een sterk verbeterde resolutie en gevoeligheid ten opzichte van standaard confocale microscopen. Het bedrijft streeft ernaar de microscopen uitermate betaalbaar te produceren. Elke microscoop van Confocal.nl is te configureren voor de specifieke doelen van het lab waarin deze zal worden gebruikt. Het bedrijf is opgericht door Dr. Erik Manders, leider van de onderzoeksgroep Controlled light exposure microscopy en Peter Drent.

  • InCatT: Supramoleculaire katalyse voor industrie

    InCatT maakt en test homogene katalysatoren voor cliënten in de farmaceutische, voedsel en geuren, en agrochemische industrie. De technologie van InCatT rust op het concept van supramoleculaire katalyse dat ontwikkeld en gepatenteerd is door de onderzoeksgroep homogene en supramoleculaire katalyse onder leiding van Joost Reek.

    Prof. dr. J.N.H. (Joost) Reek

    Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

    Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences

  • Macrobian-Biotech

    Macrobian-Biotech richt zich op de ontwikkeling van een medicijn tegen de ziekte van Parkinson. Parkinson is een ziekte die een enorme last met zich meebrengt, maatschappelijk en economisch, maar bovenal voor de patiënten zelf. Macrobian Biotech heeft de potentie om een life changing behandeling naar de kliniek te brengen. Het bedrijf is opgezet door Dr. Lars van der Heide en Prof. dr. Marten Schmidt van het Swammerdam Institute for Life Sciences.

    Dr. L.P. (Lars) van der Heide

    Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

    Swammerdam Institute for Life Sciences

    Prof. dr. M.P. (Marten) Smidt

    Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

    Swammerdam Institute for Life Sciences

  • Photanol: Biobrandstof

    In de gepatenteerde technologie van Photanol worden genetisch aangepaste fotosynthetiserende bacteriën ingezet voor de productie van een breed scala aan waardevolle chemicaliën, waaronder ethanol en butanol. In het proces wordt het vermogen van cyanobacteriën om met behulp van zonlicht het broeikasgas koolstofdioxide te binden gecombineerd met het vermogen van fermenterende bacteriën om allerhande producten te synthetiseren. Het proces berust op het verbruik van uitsluitend zonne-energie en CO2, produceert geen afval en is zeer efficiënt. De spin-off komt voort uit onderzoek van prof. dr. Klaas Hellingwerf en prof. dr. Joost Teixeira de Mattos van de Universiteit van Amsterdam. Beide zijn verbonden aan de onderzoeksgroep Molecular Microbial Physiology aan het Swammerdam Institute for Life Sciences.

    Prof. dr. K.J. (Klaas) Hellingwerf

    Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

    Swammerdam Institute for Life Sciences

  • Plantics: Bioplastics

    Na de toevallige ontdekking van een plantaardige plasticsoort door Prof. Gadi Rothenberg en Dr. Albert Alberts van de Heterogeneous Catalysis and Sustainable Chemistry groep aan het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences, richtten zij de spin-off Plantics op. Met dit bedrijf beogen ze de plasticsoort verder te ontwikkelen en marketen voor gebruik in industrieel ontwerp. Opgelost in water breekt het bioplastic volledig af in plantaardige bestanddelen. Het is daarmee een stuk minder belastend voor het milieu dan conventionele plasticsoorten op oliebasis, die pas na enkele honderden jaren oplossen.

    Prof. dr. G. (Gadi) Rothenberg

    Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

    Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences

  • Scyfer: Deep learning technology

    Scyfer is opgericht door Max Welling, hoogleraar Machine Learning aan de UvA. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van hoogwaardige machine learning- en deep learning-technology en het toepassen daarvan in de industrie, media en gezondheidszorg. Inmiddels is Scyfer overgenomen door Qualcomm.

    Prof. dr. M. (Max) Welling

    Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

    Informatics Institute

  • Sightcorp: Technologie voor gezichtsanalyse en emotieherkenning

    Sightcorp specialiseert zich in de ontwikkeling van technologie op het gebied van computer vision, gezichtsanalyse en emotieherkenning. De technologie berust op geavanceerde algoritmen en kan worden uitgewerkt in tal van toepassingen ten behoeve van bijvoorbeeld marktonderzoek, veiligheidssystemen voor de regulatie van verkeer, of in de creatieve industrie. Het bedrijf komt voort uit het werk van dr. Roberto Valenti en prof. dr. Theo Gevers, hoogleraar Computer Vision aan het Instituut voor Informatica.

    Prof. dr. T. (Theo) Gevers

    Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

    Informatics Institute

  • Spark904

    Spark904, is een spin-off van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences van de Universiteit van Amsterdam. Spark904  biedt toegang tot gespecialiseerde analytische en spectroscopische apparatuur.  Het bedrijf is gericht op het oplossen van problemen waar R & D-labs mee te maken hebben.