Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mercator Sapiens

Op 9 januari 1632 hield Caspar Barlaeus zijn beroemd geworden rede getiteld 'Mercator Sapiens' -de wijze, erudiete koopman- ter gelegenheid van de opening van het Atheneum Illustre, de huidige Universiteit van Amsterdam.

Barlaeus schetste de burger-koopman-bestuurder die Amsterdam in de Gouden Eeuw tot het centrum van de wereld had gemaakt en die tegelijk aan het ideaalbeeld van de renaissance-mens voldeed door ook wetenschapper, filosoof en kunstenaar te zijn.

Ten overstaan van 300 kooplieden wees Barlaeus op de waarde van praktische kennis als kennis van andere landen, geografie, producten, mensen, culturen en talen en wees hij anderzijds op ethische en morele waarden als eerlijkheid, prudentie, spaarzaamheid, zelfbeheersing en vrijgevigheid als behartigenswaardig.

Deze rede zou tot op de dag van vandaag een inspiratiebron betekenen voor denkers over economie en bedrijfskunde.   

Het bijzondere centenniumboek The Book of a Century reflecteert op de wijze koopman in het licht van de uitdagingen van onze tijd en schets een portret van de idealen en drijfveren van de huidige generatie studenten aan UvA Economie en Bedrijfskunde.