Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Talentenprogramma

Talentenprogramma ondervertegenwoordigde groepen

Het talentenprogramma komt voort uit de Nota Diversiteit (2019).  Met de werving en selectie van gekwalificeerde onderzoekers voor het programma zet de UvA een stap om de etnische diversiteit van het (wetenschappelijk) medewerkersbestand te helpen vergroten.

De door het College geselecteerde kandidaten hebben de kwalificaties voor een positie als universitair docent (UD), en doen mee aan een meerjarig facultair traject, dat na succesvolle afronding resulteert in een bevordering tot universitair hoofddocent (UHD) met een vast dienstverband.

Met het talentenprogramma wil de universiteit de instroom van wetenschappers uit in Nederland ondervertegenwoordigde groepen onderzoekers helpen stimuleren. Het programma bevordert de verdere ontwikkeling van een inclusieve werkomgeving, door onder andere netwerkvorming en de zichtbaarheid van het wetenschappelijke potentieel van onderzoekers uit ondervertegenwoordigde groepen. Hierbij valt te denken aan kandidaten met bijvoorbeeld een achtergrond uit Azië, Afrika, Caraïben, Centraal- en Zuid-Amerika en/of Turkije.

Financiering en procedure

In 2021/2022 kunnen de decanen van de 7 faculteiten bij het CvB 50% financiering aanvragen voor één gekwalificeerde onderzoeker uit de doelgroep. Per faculteit kan dus één persoon meedoen aan het talentenprogramma. De door de decanen voorgedragen kandidaten mogen geen dienstverband hebben als universitair docent bij de UvA of bij een andere Nederlandse universiteit.

Faculteiten verzorgen zelf de werving van de kandidaten in afstemming met P&O en de Faculty Diversity Officers. Decanen kunnen vervolgens een kandidaat voordragen bij het College van Bestuur. Het College besluit over de eventuele honorering van voordrachten.