Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

M.P. (Milou) van Hout MA

Faculteit der Geesteswetenschappen
Capaciteitsgroep Europese studies

Bezoekadres
 • Kloveniersburgwal 48
Postadres
 • Postbus 1619
  1000 BP Amsterdam
Contactgegevens
 • Profiel

  Milou van Hout (1989) is als onderzoeker verbonden aan de Amsterdam School for Regional, Transnational and European Studies (ARTES). Haar werk richt zich op kennisvraagstukken rond samenleven in diversiteit, burgerschap, identiteitspolitiek, met een bijzondere interesse in Europa's grensregio's.

  Ze promoveerde in het voorjaar 2020 op Rediscovering Cityness in the Adriatic Borderland. Imagining cultural citizenship in Rijeka and Trieste across the long twentieth century. Dit proefschrift (gefinancierd door de NWO) analyseert de manieren waarop burgers en lokale overheden in het Adriatisch gebied – de regio die historisch gezien de meeste conflicten, grensverschuivingen en migratie van Europa kent – hun cultureel diverse samenleving vormgeven en alternatieve manieren van burgerschap ontwikkelen. Momenteel werkt Milou aan een publiekspublicatie van dit onderzoek.

  Milou behaalde haar BA en MA in Europese Studies en rMA in Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en studeerde in diezelfde tijd aan de Università degli Studi di Firenze (Italië). Voor haar scriptie over Italiaans irredentisme in Fiume/Rijeka, won ze de 2015/16 scriptieprijs van de Werkgroep Italië Studies. Tijdens haar studies ontving ze meerdere onderzoeksbeurzen van het KNIR in Rome om veldwerk mogelijk te maken. Voor haar komst naar de UvA werkte ze als docent bij de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht, waar ze doceerde in moderne Europese geschiedenis bij de opleidingen Geschiedenis, Taal & Cultuur Studies en Liberal Arts and Sciences. Voor het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) ontwierp ze de honours module Cities, Borders and Identities en ze was mede-initiator van de gelijknamige winterschool aan het KNIR in Rome.

  Ze is tevens werkzaam als beleidsmedewerker bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de Directie Samenleving & Integratie.

 • Onderzoek

  Europese grensvraagstukken en de herontdekking van stedelijkheid

  (Gefinancieerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek NWO)

  Milou van Hout onderzocht de herontdekking van de stad en stedelijk burgerschap in Europese grensregio’s. Haar onderzoek brengt in kaart hoe inwoners van grenssteden een uniek besef van stedelijkheid voor de dag leggen. Voor burgers die leven in grensregio’s met een lange geschiedenis van politieke onrust en verschuivende grenzen, brengt deze ervaring van stedelijkheid alternatieven voor het vaak problematische nationale burgerschapsidee waarin ze zich moeten voegen. De stad biedt hen strategische manieren om te navigeren tussen de verscheidenheid aan politieke werelden en grenzen waartussen ze dagelijks leven, zo luidt de conclusie.

  Deze lokale identiteitsdynamiek biedt mogelijkheden voor een urgente Europese uitdaging. Een globaliserende wereld, een uitbreidende Europese Unie en de toenemende migratie aan Europa’s grenzen, resulteren in een zeer complexe identiteitspolitiek voor Europa’s samenleving ‘verenigd in diversiteit.’ De vraag hoe gemeenschappelijk draagvlak te creëren in zo’n diverse culturele en politieke unie wordt daarom steeds urgenter.

  Van Hout richtte haar onderzoek op de identiteits-en burgerschapsdynamiek in de Adriatische regio, de regio die historisch gezien de meeste grens- en politieke verschuivingen van Europa heeft gekend en daarom een unieke politiek-historisch context vormt om dit vraagstuk verder te onderzoeken. Het proefschrift toont hoe politici, beleidsmakers, intellectuelen en cultuurdragers in de steden Triëst en Rijeka hun stedelijke samenlevingen als unieke politieke werelden representeerden en zo nieuwe vormen van cultureel burgerschap ontwierpen. Hierbij ontrafelt het de processen waardoor Triëst en Rijeka konden ‘verkosmopolitiseren’.

   

  Titel proefschrift: “Rediscovering Cityness in the Adriatic Borderland. Imagining cultural citizenship in Rijeka and Trieste across the long twentieth century.”

  De verdediging van dit proefschrift vindt plaats op woensdag 29 april 2020, 13.00 uur.

 • Publicaties

  2019

  • van Hout, M. P. (2019). In search of the nation in Fiume. Irredentism, cultural nationalism, borderlands. Nations and Nationalism. https://doi.org/10.1111/nana.12583
  • van Hout, M. P., & Peverelli, T. (2019). "Leeuwarden moet meer Ljouwert worden". Een eeuw Friese stadsfestivals in Leeuwarden. De Vrije Fries, (99), 10-21.

  2018

  • van Hout, M. (2018). D’Annunzio, Gabriele. In J. Leerssen (Ed.), Encyclopedia of Romantic Nationalism in Europe (Vol. 1, pp. 277-278). Amsterdam University Press. [details]
  • van Hout, M. (2018). The beach as microcosm of a cosmopolitan city: Imagining and experiencing urban encounters at Trieste's Pedocin beach. Journal of Urban Cultural Studies, 5(2), 125-145. https://doi.org/10.1386/jucs.5.2.125_1 [details]
  • van Hout, M. (2018). [Italian:] History-writing. In J. Leerssen (Ed.), Encyclopedia of Romantic Nationalism in Europe (Vol. 2, pp. 1139-1141). Amsterdam University Press. [details]
  • van Hout, M., & Jongsma, J. (2018). Risorgimento: Italian political nationalism. In J. Leerssen (Ed.), Encyclopedia of Romantic Nationalism in Europe (Vol. 2, pp. 1129-1131). Amsterdam: Amsterdam University Press. https://doi.org/10.5117/9789462981188 [details]

  2018

  Prijs

  • van Hout, M. (2016). Thesis award Werkgroep Italië Studies (WIS) Research group for Italian Studies.

  2020

  This list of publications is extracted from the UvA-Current Research Information System. Questions? Ask the library or the Pure staff of your faculty / institute. Log in to Pure to edit your publications. Log in to Personal Page Publication Selection tool to manage the visibility of your publications on this list.
 • Nevenwerkzaamheden
  Geen nevenwerkzaamheden bekend