Mijn naam is Laura Keesman en ik ben promovendus in culturele sociologie en deel van het Group Violence Research project aan de Universiteit van Amsterdam en Amsterdam Institute for Social Science Research. Ik ben gelieerd aan The Amsterdam Center for Conflict Studies (ACCS) en in voorjaar 2022 Visiting Fellow aan the Centre for Criminological Research, University of Alberta Canada. Ik heb een Bachelor in Maatschappelijk werk en dienstverlening (Hogeschool van Amsterdam) en Master in culturele sociologie (Universiteit van Amsterdam).
Mijn onderzoeks interesses zijn (the micro-sociology of) violence - the sociology of emotions - policing – the sociology of emotions – embodiment studies – ethnomethodology – symbolic interactionism – phenomenology – performativity – and visuele methoden. Ik ben ook geinteresseerd in klassieke sociologie en culturele sociologie in het algemeen.
Voorheen werkte ik als maatschappelijk werker en sociaal pedagogisch hulpverlener in een crisisopvang voor mishandelde vrouwen en kinderen in Sioux Falls, South-Dakota, U.S.A. en in de dak- en thuislozenopvang van het Leger des Heils op de Wallen te Amsterdam. Ik werkte en studeerde gelijktijdig en dit heeft geleidt tot ruim zeven jaar ervaring in de daklozen gemeenschap en zorg- en opvangsector. Het is hier waar ik geïntrigeerd raakte door geweld en groepsdynamiek tijdens gespannen interacties. Om deze reden heb ik voor mijn master thesis in Sociologie onderzoek gedaan naar situationele en emotionele dynamiek van gewelddadige situaties en de geleefde ervaringen van spanning en angst door sociaal werkers in de daklozenopvang. Dit heeft geleidt tot een publicatie over de emotionele en lichamelijke processen van sociaal werkers en hoe zij hiermee omgaan tijdens gespannen en bedreigende situaties in Journal of Social Work: ‘Bodies and emotions in tense and threatening situations’. In 2016-2017 werkte ik als junior lecturer op de afdeling Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en als onderzoekers bij RIGO Research en Advies, een commerciaal onderzoeksbureau.
Momenteel, als promovendus, bestudeer ik geweldsincidenten in politiewerk. I focus specifiek op hoe politiemensen omgaan met gespannen en dreigende interacties (zie meer bij The Group Violence Research Program). Zie voor mijn recente publicatie over het kijken en analyseren van videos van geweldsincidenten samen met agenten die deze situatie meemaakte(n) 'Action accounts of police-civilian interactions: Using video elicitation to explore police officers’ how-to knowledge' en hoe agenten soms 'bevriezen' in the face of violence: ‘FREEZE?’ An analysis of police officers accounts of self-enclosing experiences'.
Tot slot, in aanvulling op mijn onderzoek, geef ik les in theoretische vakken voor de BA sociologie, supervise ik BA thesissen over geweld, sexual harassment, en politie gerelateerde onderwerpen zoals police brutality, geef ik gast lessen in MA vakken zoals de 'Minor Violence' en 'Body Emotions and Culture', alsmede een individual reading course in the Research Master Social Sciences, en ben ik een departmental intership supervisor.
Mijn project in het Group Violence Research Program focust geweldsincidenten in politiewerk. Politiemensens worden soms geconfronteerd met gespannen, bedreigende en gewelddadige situaties tijdens hun werk. Zij lopen een verhoogd risico op de blootstelling aan agressief en gewelddadig gedrag van individuen. Om om te kunnen gaan met dergelijk gedrag en dergelijke situaties moeten agenten controle verkrijgen. Tegelijkertijd worden zij verantwoordelijk gehouden voor hun acties. Het doel van dit onderzoek is tweeledig. Eerst, probeer ik te begrijpen hoe agenten collectief controle verkrijgen in antagonistische situations, en hoe zij samenwerken in gespannen en dreigende situaties. Ten tweede: ik probeer te begrijpen hoe agenten geweld ervaren; mentaal, fysiek en emotioneel. De politie wil graag ‘controle’ hebben over (gewelds)situaties. Hoe verwerven agenten controle, en vooral, hoe doen zij dit gezamenlijk?
Ik ben met name geïnteresseerd in hoe politie agenten omgaan met conflictueuze situaties. Hoe zorgen zij bijvoorbeeld voor ‘controle’ in een situatie, en wat er gebeurt er als het verkrijgen hiervan niet lukt of wanneer geweld escaleert? Hoe werken agenten samen als team en nog specifieker: hoe gebruiken zij hun lichaam wanneer zij dit doen. Welke (non)verbale communicatie gebruiken zij, en hoe grijpen zij in tijdens de vroege stadia of fasen van gespannen interacties? Hoe zorgen zij voor een succesvolle de-escalatie, en wanneer lukt het hen niet om dit te bereiken? Ik kijk expliciet naar hoe agenten omgaan met angst, spanning of andere (negatieve) emoties. Dit onderzoek gaat over politieagenten hun ervaringen met geweldsinteracties, vooral vanuit hun perspectief.
Om de ingewikkelde dynamiek van gespannen situaties waar politiemensen mee te maken krijgen te begrijpen heb ik verschillende politie teams geobserveerd in heel Nederland. Ik ging mee tijdens dagelijkse diensten, surveillance, heb meegedaan aan politie trainingen, ben meegeweest met de ME en met Arrestatieteams. Naar aanleiding van dit veldwerk heb ik de leden van de geobserveerde teams geinterviewd over specifieke geweldsincidenten. Op deze manier probeer ik hun ervaringen te begrijpen en analyseren. In de praktijk reconstructueer ik hun ervaren conflictueuze situaties. Tot slot heb ik samen met politieagenten video's van gewelddadige situaties bekeken om details (acties, communicatie, amenwerking) van ervaren situaties te bespreken en te begrijpen hoe zij deze situaties managen. Dit heeft geleid tot een publicatie in Poetics (zie publicaties). Door een etnografische methode te combineren met interviews probeer ik de emotionele processen en situationele groepsdynamiek van gewelddadige situaties, en in het bijzonder hoe politieagenten hier mee omgaan tijdens gewelddadige interacties, in kaart te brengen.
In het kort ziet mijn onderzoeksprofiel er zo uit:
- kwalitatief onderzoek; etnografisch veldwerk/participant observation in verschillende eenheden in Nederland, en in depth/reconstructive interviewing
- visuele methodologiën; video's, tekeningen van geweldsituaties, en body maps
- kwalitatieve data analyse in Atlas.ti
- publiceren (peer reviewed) artikelen
- presentaties op internationale conferenties en seminars
Van 2017 tot heden als promovendus:
In 2016 - 2017 als junior lecturer: