Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

M.F.S. (Phie) van Rompu MA

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen
Programmagroep: Cultural Sociology
Fotograaf: Marcos Paulo Ferreira da Silva

Bezoekadres
 • Nieuwe Achtergracht 166
 • Kamernummer:B6.01
Postadres
 • Postbus 15508
  1001 NA Amsterdam
Contactgegevens
Social media
 • Over Phie van Rompu

  Phie van Rompu is promovendus in de Programma Groep Culture Sociologie en deel van het Group Violence Research team aan het AISSR (Amsterdam Institute for Social Science Research. Tevens is zij member van het ACCS (Amsterdam Centre for Conflict Studies) en de ESC (European Society of Criminology). van Rompu heeft een Bachelor in Rechtsgeleerdheid (Universiteit van Amsterdam) en een Master of Arts in Global Criminology (Utrecht Universiteit). Haar onderzoeksinteresses zijn: (groeps)dynamica op het gebied van emotie-regulatie en geweld, stigma's en (de)criminalisering. 

  Al vanaf jongs af aan is van Rompu geïnteresseerd geraakt in maatschappelijke kwesties doordat zij als kind in landen als Vietnam heeft gewoond waar zij met armoede en sociale ongelijkheid werd geconfronteerd. Dit heeft zich op latere leeftijd verder ontwikkeld door actief deel te nemen in vrijwilligerswerk, onder andere in de daklozen gemeenschap en voor Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

  Haar passie voor onderzoek naar sociale vraagstukken heeft nog meer vorm gekregen nadat van Rompu in 2015 Global Criminology is gaan studeren. Voor haar masterthesis heeft ze de lokale en internationale impact van stigmatisering van Braziliaanse favelas onderzocht. Dit heeft geleid tot een publicatie aangaande de internationale stigmatisering van favelas op basis van film en een aanstaande publicatie over de positieve impact van lokale favela tourcompanies op de beeldvorming over favelas van toeristen.

  Omdat van Rompu de cultuur zo goed mogelijk wilde begrijpen, woonde zij voor de duur van haar veldwerk in een van Rio de Janeiro’s favelas. Nadat van Rompu uit het veld terugkwam en haar scriptie in Nederland afmaakte, besloot zij terug te gaan naar de favelas van Rio de Janeiro om als junior onderzoeker te werken voor een onderzoeksplatform dat zich inzet om de stem van favela inwoners te betrekken bij onderzoeks- en nieuwsartikelen (www.rioonwatch.org).

  Voornamelijk door het wonen en werken in favela’s is van Rompu's fascinatie voor groepsprocessen tijdens gewelddadige confrontaties tot stand gekomen. Ook dit heeft weer meer vorm gekregen door zich te storten op onderzoek naar een, wederom gestimatiseerde, groep (nachtclub- en evenementbeveiliging). 

  Naast haar onderzoek, is van Rompu een gepassioneerd docent in de Bacheloropleiding Sociologie, iets dat goed tot uiting komt in uitstekende onderwijsevaluaties van de cursussen 'Sociologische Theorie 2018-2019 en 2019-2020' en in de minor voor het vak 'The Violence Project'. van Rompu draagt actief bij aan de PhD-gemeenschap van de AISSR door te dienen als PhD vertegenwoordiger van de programma groep Culturele Sociologie (2019-heden).

 • Onderzoeksproject Groepsgeweld

  Als promovenda concentreert Phie van Rompu zich op het begrijpen van groepsdynamica welke een rol spelen bij de-escalatietechnieken van beveiligingsteams in de horeca en evenementenbranche. Wanneer, waarom en hoe gespannen/dreigende situaties zich ontvouwen probeert van Rompu te begrijpen vanuit een belichaamd en emotioneel (micro) sociologisch perspectief.

  Hoewel de media vaak de indruk geeft van deze veiligheidsfunctionarissen als openlijk agressief en 'trigger happy', constateert dit onderzoek dat het beveiligingsvak bestaat uit een breed scala van de-escalatie technieken en strategieën die vaak onbekend blijven bij het publiek vanwege de subtiliteit van deze acties.

  Met dit door ERC gefinancierde onderzoek probeert het Group Violence ERC onderzoeksproject een nieuwe micro-sociologische theorie te creëren die een bijdrage kan leveren aan hoe groepsdynamica antagonistische situaties beïnvloedt.

 • Onderwijs

  In 2017 als junior onderzoeker:

  • Seminar: Favela beeldvorming door popular culture (Rio de Janeiro)
  • Seminar: How to 'do' research as a foreigner in Brazil (NHTV, Breda)

  In 2017 - 2018 als promovendus:

  • Klassieke Sociologische Theorie II biedt een kennismaking met de theorieën van de vroeg twintigste eeuwse sociologische denkers. Over het werk van Weber, Simmel, Mead en de Frankfurter Schule (UvA, Amsterdam)
  • Seminar: Nocturnal Fieldwork Experiences: doing qualitative research on night-life security (MA Sociology, UvA, Amsterdam) 
  • UvA Matching (UvA, Amsterdam)

  In 2018-2019 als promovendus:

  • De vernieuwde Klassieke Sociologische Theorie II (POWER, CULTURE & IDENTITY) biedt een kennismaking met de theorieën van Marx, du Bois, Fanon, Hall & Hebdige (UvA, Amsterdam)
  • The Violence Project in de minor Violence (UvA, Amsterdam)
  • UvA Matching (UvA, Amsterdam)
  • Stagebegeleiding Bachelor Sociologie (UvA, Amsterdam)

  In 2019-2020 als promovendus:

  In 2020-2021 als promovendus:

  • Bachelor Scriptie begeleiding (geweldsgerelateerde topics) (UvA, Amsterdam)
  • UvA Matching (UvA, Amsterdam)

   

   

   

 • Publicaties

  2020

  2019

  2017

  • van Rompu, P. (2017). From the Screen to the Streets: The de facto impact of the contemporary favela films. Entropia , 2(2), 90-130. [details]
  This list of publications is extracted from the UvA-Current Research Information System. Questions? Ask the library or the Pure staff of your faculty / institute. Log in to Pure to edit your publications. Log in to Personal Page Publication Selection tool to manage the visibility of your publications on this list.
 • Nevenwerkzaamheden
  • Geen nevenwerkzaamheden