Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Cultuurwetenschappen

Vergelijk

Een tentoonstelling, een monument, een toneelstuk: met kunst en cultuur kom je dagelijks in aanraking. In de bachelor Cultuurwetenschappen leer je over het dagelijks functioneren van het culturele bedrijf én bestudeer je de historische en sociologische achtergronden van diverse cultuuruitingen.

Achtergronden van 'hoge' en 'lage' cultuur

Beeldende kunst, klassieke muziek, theater: in de bachelor Cultuurwetenschappen bestudeer je het functioneren van de traditionele ‘hoge kunsten’. Maar ook bestudeer je het functioneren van ‘populaire cultuur’, zoals films, popmuziek, tv-programma’s. Achter deze cultuurvormen schuilt een heel bedrijf dat ervoor zorgt dat het publiek er kennis van kan nemen. Naast de kunstenaar moet er bijvoorbeeld iemand zijn die contracten opstelt, locaties en ruimtes regelt, de juridische aspecten in de gaten houdt, de financiering organiseert en de publiciteit verzorgt. Bij de verspreiding en waardering van cultuur spelen overheidsbeleid en management een belangrijke rol.

De laatste jaren zijn ook de media steeds belangrijker geworden. Cultuur bereikt via de media een groter en diverser publiek dan ooit tevoren. Er heeft zich binnen de culturele sector bovendien een verhoogde mate van organisatie voorgedaan. De sponsoring door bedrijven neemt toe. Ingrijpende politieke maatregelen dwingen de culturele sector tot reflectie, zelfonderzoek en vindingrijkheid. In de bachelor Cultuurwetenschappen onderzoek je al deze recente ontwikkelingen, naast de sociale en historische facetten van de kunst- en cultuursector. Je krijgt een academische scholing, maar de studie richt zich ook op de beroepspraktijk. Je kunt je academische basis bovendien aanvullen met een stage of een studieverblijf in het buitenland.

UvA-bachelor Cultuurwetenschappen iets voor jou?

Bekijk hier de webinar met uitleg over ons programma en ontdek hoe de studenten de opleiding ervaren.

15-20 eerstejaars

Persoonlijke aandacht

Amsterdam

Samenwerking met culturele instellingen

Mogelijkheid studieverblijf buitenland

Internationale oriëntatie

Gericht op de beroepspraktijk

Keuzeruimte en stagemogelijkheden

Waarom Cultuurwetenschappen aan de UvA?

  • Multidisciplinair 
    De bachelor Cultuurwetenschappen aan de UvA is multidisciplinair, Europees gericht en heeft een sterke sociologische en historische component, met aandacht voor de actualiteiten.
  • Ideale studieomgeving
    Deze stad is bij uitstek geschikt voor studenten met interesse in kunst en cultuur. Je vindt hier talloze culturele instellingen die het bezoeken waard zijn en inspireren om kunst en cultuur te bestuderen en onderzoeken. De docenten onderhouden veel contacten met deze instellingen, met stagemogelijkheden als gevolg.
  • Buitenland
    Je kunt een deel van je studie in het buitenland doen. In het kader daarvan is er één semester in het derde jaar vrij geroosterd.

Na je bachelor

Na je bachelor Cultuurwetenschappen kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van letterkunde, kunst en cultuur, geschiedenis, politiek of taalkunde.  Afgestudeerden van de bacheloropleiding Cultuurwetenschappen zijn zowel academisch als praktisch geschoold. Zij zijn hierdoor breed inzetbaar op de arbeidsmarkt. Alumni van Cultuurwetenschappen komen terecht in functies als beleids- en managementfuncties bij een bedrijf of culturele organisaties.

Brochure Cultuurwetenschappen

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma BA Cultuurwetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50004
Locatie Universiteitskwartier