Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Cultuurwetenschappen
Vergelijk

Christiaan de Wolf

Kunst en cultuur voor iedereen

Culturen zijn diffuse identiteiten, ze lopen door elkaar heen. Juist deze onvatbaarheid maakt de opleiding zo interessant. Je kijkt niet alleen naar cultuur als uiting van kunst, maar ook naar cultuur als manier van samenleven of als politiek machtsmiddel. Ik word opgeleid tot cultuurwetenschapper met een grondige kennis van de waarde en kracht van cultuur op historisch, theoretisch, politiek en sociaal vlak. Als cultuurwetenschapper probeer ik om op een kritische manier deze situaties te doorgronden. Dat je ook veel musea, concerten en theatervoorstellingen bezoekt is natuurlijk mooi meegenomen. 

Cultuurwetenschappen is zo interessant omdat het niet alleen kijkt naar cultuur als uiting van kunst, maar ook naar cultuur als manier van samenleven of als politiek machtsmiddel

Cultuurwetenschappen ook iets voor jou?

Wél als je, net als ik, geïnteresseerd bent in cultuur in de breedste zin van het woord. Zo komen er interessante gastdocenten hun expertise delen en ga je regelmatig op excursie in binnen- en buitenland. Ik vind het fijn dat er veel keuzeruimte is om mijn studie zelf vorm te geven met een stage, minor of zelfs studie in het buitenland. Dat je zelfstandig moet werken – naast de hoorcolleges en werkcolleges – vind ik prettig. Dit moet je liggen; ik neem zelf graag initiatief en zoek dingen uit.

Waarom ik koos voor Cultuurwetenschappen aan de UvA

Het sprak me aan dat Cultuurwetenschappen aan de UvA een unieke opleiding is waar veel disciplines samenkomen. Zo is mijn studie de enige bacheloropleiding die een cultuurhistorische, theoretische, maatschappelijke en politieke invalshoek combineert met meer praktijkgerichte vakken.

Later wil ik graag als professional in culturele veld werkzaam zijn. Met een grondige kennis van het Nederlandse, maar ook internationale, culturele veld heb je mogelijkheden in de wereld van kunst- en cultuur, moderne media, politiek en diplomatie.
Bij de UvA kun je je eigen studiepad uitstippelen naar een specifiek beroepenveld of specifieke master. Bijvoorbeeld door het lopen van een stage. Zo heb ik net een stage afgerond bij de Cello Biënnale Amsterdam. Daarbij vind ik Amsterdam een hele leuke stad, ook met het oog op mijn studie. De stad loopt op cultureel vlak voorop en is, ook internationaal, hot and happening.