Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english
Bachelor
Biomedische wetenschappen
Opslaan in favorieten

Open huis

UvA Bachelorweek
Maak kennis met de bachelor Biomedische wetenschappen en de UvA van 9 t/m 16 oktober 2021.
De bachelor Biomedische wetenschappen in beeld
Benieuwd hoe het is om Biomedische wetenschappen te studeren? Studenten Niels en Bouke en docent Renee van Amerongen vertellen je wat de studie inhoudt en wat je ermee kunt als je afgestudeerd bent.
Presentatie Biomedische wetenschappen terugkijken
In deze presentatie, opgenomen tijdens de Meet & Ask in de Bachelorweken van begin maart, vertelt opleidingsdirecteur Stanley Brul over de opleiding en het beroepsperspectief. Studente Maartje licht toe hoe het is om deze opleiding te doen.
Science Park Campus Tour terugkijken
Op 15 april gaven studenten Zilva en Jurre een live tour van de Science Park campus via Instagram. Zij gingen naar verschillende plekken van de campus, zoals collegezalen, studieplekken en de studieverenigingen. Kijk de opname hier terug.
Minicollege - Fundamenteel onderzoek naar stamcellen en kanker
Om je een idee te geven van het soort onderzoek waar een biomedisch wetenschapper zich mee bezig houdt, heeft universitair docent Renée van Amerongen een minicollege opgenomen over haar onderzoek naar stamcellen en kanker.
Beëindiging van de corona-uitbraak - Proefstudeercollege Biomedische wetenschappen
Prof. Hans Zaaijer, arts-microbioloog, legt in het proefstudeercollege uit hoe de huidige corona-pandemie is ontstaan, hoe dit virus werkt en wat er nodig is om het tij te keren.

Meestgestelde vragen

 • Hoe werkt de selectieprocedure?

  Uiterlijk 15 januari schrijf je je in voor de opleiding via Studielink. Op vrijdag 19 februari of dinsdag 23 februari 2021 neem je deel aan een van de onderwijsdagen. Thuis bestudeer je de lesstof, zodat je op zaterdag 13 maart 2021 de selectietoets kunt maken. De uitslag van de toets bepaalt jouw rangnummer in de selectieprocedure. Half april ontvang je jouw rangnummer.

 • Hoe groot is de kans dat ik word geselecteerd?

  De opleiding heeft jaarlijks 175 plekken beschikbaar. Hoe groot de kans is dat je wordt geselecteerd is niet te voorspellen. Dat hangt samen met het aantal aanmeldingen voor de opleiding. De afgelopen jaren was dat aantal hoger dan het aantal beschikbare plekken, maar hebben we uiteindelijk iedereen die de toets heeft gemaakt een plek kunnen bieden.

  Gedurende het proces valt namelijk een deel van de kandidaten nog af doordat zij bijvoorbeeld toch een andere studie kiezen of niet slagen voor het eindexamen.
   

 • Hoe ziet het onderwijs er nu uit in ‘coronatijd’?

  Biomedische wetenschappen aan de UvA is een voltijdstudie. Dat betekent dat je ongeveer 40 uur per week met de studie bezig bent. Hiervan bestaat ongeveer de helft uit contactonderwijs zoals hoorcollege, werkcollege en practica. De rest van de tijd besteed je aan zelfstudie. Je volgt je colleges en practica op het Science Park én in het Amsterdam UMC, locatie AMC.

  Momenteel is er vanwege de coronamaatregelen minder onderwijs op de campus en in het Amsterdam UMC . Alle studenten hebben één dag per week onderwijs op het Science Park. Het onderwijs is in kleine groepen, ingericht volgens de RIVM-richtlijnen. Je hebt dan bijvoorbeeld tutoraat, een werkgroep of practicum. De rest van het onderwijs is online.

 • Wat kan ik worden met deze opleiding?

  Bij Biomedische wetenschappen word je in de eerste plaats opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Ongeveer de helft van de afgestudeerde biomedisch wetenschappers kiest er voor om na de masteropleiding te promoveren en zo verder te gaan in het wetenschappelijk onderzoek.

  Maar je kunt ook terecht in het bedrijfsleven of bij een non-profit organisatie. Denk aan de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie, het RIVM of het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Typische beroepen voor biomedici zijn naast onderzoeker bijvoorbeeld klinisch chemicus, medisch immunoloog, Clinical Research Associate en Bio-informaticus.

  Ongeveer de helft van de afgestudeerde biologen kiest ervoor om na de masteropleiding te promoveren en zo verder te gaan in het onderzoek, een deel daarvan doet dat aan een buitenlandse instelling.

Een dag uit het leven van...
Studenten Maartje en Naomi laten je in hun vlog een dag uit het leven van een student Biomedische wetenschappen aan de UvA zien.

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Naomi
Hallo, ik ben Naomi en ik studeer Biomedische wetenschappen. Stuur me je vraag over de studie via Instagram.
Stel je vraag aan Naomi
Maartje
Dag mensen, ik ben Maartje. Vragen kun je aan mij sturen via Instagram.
Stel je vraag aan Maartje
Kaiden
Hoi, Kaiden hier! Heb je een vraag over de opleiding? Stuur hem me via Instagram
Stel je vraag aan Kaiden
Anthony
Hoi iedereen, ik ben Anthony. Ik doe de dubbele bachelor Biomedische wetenschappen en Geneeskunde. Stuur me je vraag via Instagram.
Stel je vraag aan Anthony
Video Science Park Campus
Maak kennis met het leven op de Amsterdam Science Park campus.
Ben ik weer... Er is meer te doen in het Open huis.
Neem een virtueel kijkje op de campussen en in Amsterdam.
Laat je inspireren tijdens de themaweken.
Check welke andere studies er zijn.
Geef je op voor aankomende live events en ontvang een reminder.