Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Waar gaat Biologie over?

Biologie studeren aan de universiteit is anders dan het vak biologie op de middelbare school. De studie Biologie gaat over alles wat leeft (mensen, dieren, planten, micro-organismen). Dat bestudeer je op alle niveaus. Van molecuul tot ecosysteem. Ook onderzoek je hoe alles met elkaar samenhangt. Een enorm veelzijdige opleiding dus!

Biologie is aan de ene kant heel fundamenteel. Biologen vragen zich bijvoorbeeld af welke moleculen leven mogelijk maken. Of hoe dit op het niveau van een cel er uit ziet. Maar ook of het mogelijk is om evolutie waar te nemen.​ Aan de andere kant spelen biologen een belangrijke rol in actuele maatschappelijke vraagstukken. Denk hierbij aan de afname van de biodiversiteit door opwarming van de aarde, het wereldvoedselprobleem of de overstap naar duurzame energie. Hiervoor heb je niet alleen biologische kennis nodig, maar ook kennis van scheikunde en geografie. Statistiek en data-analyse spelen een grote rol bij het analyseren van je bevindingen. Al deze onderdelen komen dan ook terug in de bachelor.

Vijf redenen om Biologie aan de UvA te studeren
Van cel tot ecosysteem

Doe zelf onderzoek 

Lees meer
Biologie studeren aan de UvA houdt in dat je zelf veel onderzoek doet in het laboratorium en het veld. Je leert onderzoek doen op alle niveaus, van cel tot ecosysteem, en je ontdekt de verbanden die daar tussen bestaan. Daarbij maak je gebruik van moderne faciliteiten op het Science Park.

Eerst brede kennis opdoen, dan richting kiezen die bij je past

Lees meer
Aan de UvA vinden wij het belangrijk dat je eerst een brede biologische basiskennis ontwikkelt. Daarna kies je vakken in de richting die jou het meest aanspreekt: Ecologie en Evolutie, Zoetwater en Mariene Biologie of Moleculaire Levenswetenschappen. 

Je kennis direct toepassen in practica en projecten

Lees meer
Vanaf dag één ga je zelf aan de slag met actueel onderzoek en relevante maatschappelijke vraagstukken. Elk semester sluit je af met een onderzoeksproject, waarin de kennis en vaardigheden uit verschillende vakken samenkomt en je deze ook direct leert toepassen. 

Kleinschalige opleiding,
veel persoonlijk contact 

Lees meer
Doordat Biologie aan de UvA kleinschalig is, leer je je medestudenten snel kennen en is er veel contact met docenten. Onze studenten geven aan dat ze zich daardoor snel thuis voelen en makkelijker studievaardigheden oppikken. 

Werk samen met bedrijven
in projecten en gastcolleges

Lees meer
Tijdens de opleiding maak je al kennis met het werkveld tijdens projecten en in gastcolleges. Wij werken hiervoor samen met bedrijven en organisaties zoals Micropia, Waternet, SeedValley (plantenveredeling), Koppert (biologische bestrijding) en Natuurmonumenten. 
Copyright: UvA
De opleiding biologie gaat niet alleen over planten. Het gaat ook over schimmels, bacteriën, dieren (waaronder de mens) en nog veel meer. Biologie student, Hidde Ferwerda Wat zeggen onze studenten over de opleiding?

Major Moleculaire levenswetenschappen van start in 2024-2025

Liggen jouw interesses zowel bij (Moleculaire) Biologie, Biochemie, Scheikunde, Biomedische wetenschappen, (Bio)informatica en Kunstmatige intelligentie? Vanaf 2024-2025 kun je je in jaar 2 specialiseren in de major Moleculaire levenswetenschappen.

Lees meer over de major Moleculaire levenswetenschappen

Past Biologie bij jou? 

  • Je hebt een vwo-diploma Natuur en Gezondheid met natuurkunde of Natuur en Techniek met biologie
  • Je bent nieuwsgierig naar alles wat leeft
  • Je wil weten hoe we onze planeet kunnen helpen om in balans te blijven
  • Je wil zelf en met je medestudenten experimenten doen

Lees meer over toelating en inschrijven

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Biologie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56860
Locatie
Science Park