Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wil je na je hbo-opleiding door met een master Communicatiewetenschap aan de UvA? Dan moet je eerst een deel van ons bachelorprogramma volgen. Je bent met een hbo-diploma dus niet direct toelaatbaar tot de masteropleiding Communicatiewetenschap. Je hebt hiervoor een bachelordiploma Communicatiewetenschap nodig.

We maken onderscheid tussen hbo-opleidingen die verwant zijn aan Communicatiewetenschap en hbo-opleidingen die niet verwant zijn aan Communicatiewetenschap. Houd er rekening mee dat als je hbo-opleiding niet verwant is, je je als reguliere bachelorstudent zal moeten aanmelden voor 15 januari. 

Hieronder vind je een lijst met verwante hbo-opleidingen. Deze lijst is niet uitputtend.

  • Mogelijkheden met een verwante hbo-opleiding aan Communicatiewetenschap

    Als jouw hbo-opleiding verwant is aan Communicatiewetenschap aan de UvA, dan kun je mogelijk in een versneld traject je universitaire bachelordiploma behalen. Dit noemen we de verkorte bachelor. Dit programma is alleen in het Nederlands te volgen.

    Twijfel je of je hbo-opleiding verwant is? Meld je dan uiterlijk 10 december 2023 aan voor de verkorte bachelor Communicatiewetenschap, zodat wij jouw hbo-opleiding en gecertificeerde cijferlijst op tijd kunnen beoordelen. Je leest meer over hoe je je aanmeldt onder ‘Heb je een verwante hbo-opleiding?’. Mocht je opleiding niet verwant zijn en wil je alsnog Communicatiewetenschap gaan studeren, dan zul je je voor 15 januari moeten aanmelden voor de reguliere bachelor en de numerus fixus selectieprocedure moeten doorlopen.

  • Mogelijkheden met een niet verwante hbo-opleiding aan Communicatiewetenschap

    Als jouw hbo-opleiding niet verwant is aan Communicatiewetenschap aan de UvA, dan zul je je als reguliere bachelorstudent moeten aanmelden. Let op dat de aanmelddeadline 15 januari is en dat er een numerus fixus geldt voor de reguliere bachelor Communicatiewetenschap. 

    Er is geen standaard verkort programma mogelijk voor studenten met een niet-verwante hbo-opleiding. 'Niet-verwant' betreft opleidingen waarin geen of in weinig aandacht is voor communicatie in brede zin. Voorbeelden hiervan zijn de PABO, Schoevers-opleidingen, ALO en TMO.

    Afhankelijk van de gevolgde opleiding wordt op individuele basis bekeken of het mogelijk is om vrijstellingen in de bachelor toe te kennen. Er worden maximaal 46 studiepunten vrijgesteld op basis van een niet-verwante hbo-bachelor. In de praktijk betekent dit doorgaans dat (een deel van) de keuzeruimte en/of de stage worden vrijgesteld. Afhankelijk van het aantal vrijstellingen en je studievoortgang is het mogelijk om het bachelorprogramma enkele maanden in te korten. Neem voor advies contact op met de studieadviseurs van communicatiewetenschap.

Heb je een verwante hbo-opleiding?

Dan zijn er twee opties om de verkorte bachelor te volgen. Let op: tijdens je hbo-opleiding beginnen, kan je een voordeel opleveren in je studiekosten. Bekijk dus uitvoerig of deze route voor jou van toepassing is.

  • Begin na je hbo-opleiding

    De verkorte bachelor bestaat uit 90 studiepunten en duurt 1,5 jaar. Er is jaarlijks één startmoment: september. Rond je de verkorte bachelor succesvol af? Dan krijg je een bachelordiploma en de titel Bachelor of Science. Hiermee ben je toelaatbaar tot de masteropleiding Communicatiewetenschap.

    Vereisten voor deelname aan de verkorte bachelor:

    • Afgeronde vierjarige hbo-opleiding (240 EC incl. propedeuse), verwant aan Communicatiewetenschap.

    Aanmelding voor verkorte bachelor

    Je moet je voor 1 mei aanmelden voor het verkorte bachelorprogramma. Kies in Studielink voor de bachelor Communicatiewetenschap en meld je aan als ‘hogerejaarsstudent’ (‘na studieonderbreking’, dus niet voor het schakelprogramma of als bijvakstudent). Je hoeft dan niet deel te nemen aan de numerus fixus selectieprocedure die geldt voor de reguliere bachelor. Vul daarna, maar ook voor 1 mei, onderstaand formulier in.

    Voeg daarin de volgende (gescande) bijlagen toe:

    • een kopie van je propedeusediploma (mits dit wordt uitgereikt)
    • een officiële recente cijferlijst (met stempel van de opleiding)
    • een kopie van je hbo-bachelordiploma (mits al behaald en ontvangen)
  • Begin tijdens je hbo-opleiding

    Je kan ook het eerste semester van de verkorte bachelor al starten tijdens je hbo-opleiding; in dit scenario spreken we van de hbo-doorstroomminor (30 EC). Dit programma is alleen in het Nederlands te volgen. Na afronding van je hbo-opleiding hoef je dan nog maar één jaar te doen van de verkorte bachelor.

    Vereisten voor deelname aan de hbo-doorstroomminor:

    • Minimaal 180 studiepunten behaald in een verwante hbo-opleiding
    • Goede studievoortgang
    • Cijfergemiddelde van minstens een 7

    Aanmelding voor de hbo-doorstroomminor

    Je moet je voor 1 mei aanmelden voor de hbo-doorstroomminor. Kies in Studielink voor de bachelor Communicatiewetenschap en meld je aan als ‘hogerejaarsstudent’ (‘na studieonderbreking’, dus niet voor het schakelprogramma of als bijvakstudent). Je hoeft dan niet deel te nemen aan de numerus fixus selectieprocedure die geldt voor de reguliere bachelor. Vul daarna, maar ook voor 1 mei, onderstaand formulier in.

    Voeg daarin de volgende (gescande) bijlagen toe:

    • een kopie van je propedeusediploma (mits dit wordt uitgereikt)
    • een officiële recente cijferlijst (met stempel van de opleiding)

Aandachtspunt: de studiekosten

Het starten met een wetenschappelijke bacheloropleiding (incl. de verkorte bachelor) ná afronding van een hbo-opleiding kan hoge studiekosten opleveren. Deelname aan de hbo-doorstroomminor tijdens je opleiding kan je later een voordeel opleveren in je studiekosten omdat je dan een overlap hebt in inschrijving voor beide programma’s. Oriënteer je dus goed op de studiekosten waar jij mee te maken gaat krijgen via de website van Duo, via de collegegeldmeter of de Central Student Service Desk

 

 

Bas Peetsold, student in de hbo-doorstroomminor.
Het grootste verschil tussen hbo en wo vind ik de gerichtheid op theorie en onderzoek doen. Lees hier Bas' hele verhaal