Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Communicatiewetenschap
Vergelijk

"Je zult zien dat het dan uiteindelijk allemaal én wel meevalt, én dat het stiekem ook nog eens leuk kan zijn"

Bregje van Groningen, docent Methoden van Communicatie Onderzoek en Beschrijvende statistiek.

Bregje van Groningen

Ik ben Bregje van Groningen en geef sinds 2002 Methoden van Communicatieonderzoek en Beschrijvende Statistiek aan de eerstejaars Bachelorstudenten. Zelf heb ik, naast filosofie, ook Communicatiewetenschap aan de UvA gestudeerd en weet nog goed dat ik zo opzag tegen het ‘grote statistiek gebeuren’. En eerlijk is eerlijk, het viel me ook niet mee. Des te meer een uitdaging om de colleges op een begrijpelijke en soms speelse manier over te brengen aan de eerstejaars.

Statistiek is onontbeerlijk in deze studie. Het heet niet voor niets Communicatie wetenschap. En dat betekent onder andere dat je onderzoek gaat doen naar bijvoorbeeld het effect van een gezondheidsboodschap op gedrag, of naar de houding die kinderen hebben ten aanzien van een bepaald televisieprogramma, of het effect van de schrijfstijl in een bepaalde krant op de emoties die ervaren worden; de mogelijkheden van onderzoek zijn bijna eindeloos! Dat impliceert wel dat je moet weten hoe je die onderzoeken moet uitvoeren (welke methoden je kunt gebruiken, welke meetinstrumenten je kunt gebruiken), en daarna ook welke mogelijkheden je hebt om de data die je krijgt door middel van je onderzoek, te analyseren. En daar heb je veelal statistiek voor nodig. 

In het eerste jaar beperken we ons tot de beschrijvende statistiek. Hoe kun je zien of er een verband is tussen hoeveel sociale media studenten gebruiken en hun leerprestaties? En is dat dan een sterk verband of een zwak verband? Verschillen mannen en vrouwen van elkaar wat betreft hun gevoeligheid voor reclameboodschappen? Heeft een voorlichtingsfilm effect op de houding die mensen hebben? Je leert met welke methode je dit soort vragen het beste kunt onderzoeken, en de statistieken helpen ons om dit op een makkelijke manier te beschrijven en te presenteren.

Het is een intensieve cursus (twee keer per week hoorcollege en twee keer per week werkgroepen), waarbij we alle gangbare methoden binnen de communicatiewetenschap en een aantal beschrijvende statistieken zullen behandelen. Het zal een basis vormen voor de rest van je studie, waarbij vaak het doen van onderzoek centraal zal staan.

Is het een stom vak? Nee. Is het een moeilijk vak? Soms. De meeste studenten vinden het achteraf allemaal wel meevallen en maakten zich er in het begin meer druk om dan nodig is. Je moet het wel bij blijven houden. Net als leren lopen, praten, autorijden: je kunt het niet in één keer. Maar we hebben een ervaren en gedreven docententeam dat je alle stapjes, woordjes en handelingen zal leren. En je zult zien dat het dan uiteindelijk allemaal én wel meevalt, én dat het stiekem ook nog eens leuk kan zijn.