Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
Opslaan in favorieten

Online open dag

Wil je weten of deze studie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze studie in?

Wat ga je leren bij deze studie, wat zeggen studenten en docenten? Bekijk het in de video.

Wat maakt deze opleiding uniek?

Docent Tina Harris vertelt wat deze opleiding uniek maakt. En wat vindt student Ava van Waes het leukste aan Culturele antropologie en Ontwikkelingssociologie?

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

Roos Metselaar
Student Culturele antropologie en Ontwikkelingssociologie
Hoi, ik ben derdejaarsstudent. Kan ik je helpen bij je studiekeuze?
Stuur me een bericht via Instagram
Ava van Waes
Student Culturele antropologie en Ontwikkelingssociologie
Hoi, ik ben Ava. Je kunt me alles vragen over deze studie.
Stuur me een bericht via Instagram
Loïs Kok
Student Culturele antropologie en Ontwikkelingssociologie
Hoi! Mijn naam is Loïs. Heb je een vraag voor me?
Stuur me een bericht via Instagram.

Veelgestelde vragen

 • Wat is antropologie?

  Antropologen bestuderen de manieren waarop mensen de wereld om hen heen waarnemen en er betekenis aan toekennen. Antropologen verdiepen zich in alledaagse onderwerpen zoals politiek, sociale ongelijkheid, taal, identiteit, kapitalisme, gezondheid, gender, ras, migratie en religie. Door middel van uitgebreid veldwerkonderzoek proberen antropologen hun onderzoeksgroep goed te leren kennen en te begrijpen, om zo kloppende antwoorden te kunnen vinden op hun onderzoeksvragen.

 • Wat leer ik tijdens de studie antropologie?

  In de opleiding is er veel aandacht voor het ontwikkelen van academische schrijfvaardigheden en onderzoeksvaardigheden. Daarbij ontwikkel je een nieuwsgierige, kritische blik op de wereld en zul je niets als vanzelfsprekend aannemen. Daarnaast kies je gedurende de bachelor een thematische specialisatie, waardoor je een expert op een bepaald vakgebied kunt worden.

   

 • Hoe ziet een gemiddelde week eruit?

  In het eerste jaar van de bachelor heb je ongeveer 12 contacturen per week. Dit betekent dat je 12 uur per week lessen volgt, met je hele jaarlaag of in een kleine groep. De totale studielast komt echter neer op 40 uur per week. Dit betekent dat de overige uren worden besteed aan zelfstudie, bijvoorbeeld door voorafgaand aan een college literatuur te lezen, een presentatie voor te bereiden of aan opdrachten te werken. In de latere jaren neemt het aantal lesuren af ​​tot ongeveer acht uur, terwijl de tijd dat je zelfstandig werkt toeneemt.

 • Wat is het verschil tussen antropologie en sociologie?

  Antropologie en sociologie hebben overeenkomsten: beide disciplines zijn gericht op het begrijpen van menselijk gedrag. Er is echter een verschil in de werkwijze die elk van deze disciplines hanteert. Sociologen werken regelmatig met statistiek: ze gebruiken bijvoorbeeld vragenlijsten om uitspraken te doen over de ervaringen van grotere groepen mensen. Dit wordt ook wel kwantitatief onderzoek genoemd. Antropologen zijn daarentegen gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek. Antropologen onderzoeken meestal kleinere groepen mensen, maar op een diepgaande manier. Dit betekent dat antropologen graag willen begrijpen hoe iemand zijn persoonlijke ervaring verwoordt, en om deze missie te laten slagen, focussen ze zich op het investeren in persoonlijk contact. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat een antropoloog een veldwerkproject uitvoert waarbij een groep mensen een jaar lang wordt gevolgd. Door onderdeel te worden van de persoonlijke omgeving van mensen en actief mee te doen aan de activiteiten waaraan ze deelnemen, proberen antropologen hun onderzoeksgroep volledig te begrijpen.

 • Hoeveel medestudenten kan ik verwachten?

  De bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie biedt sinds collegejaar 2020-2021 zowel een Nederlands-Engelse track als een volledig Engelse track aan, wat tot een groei in studentenaantallen heeft geleid. Dat jaar startten er bijna 200 studenten, waarvan bijna de helft internationale studenten.

   

 • Hoeveel vrijheid heb ik om mijn eigen interesses binnen antropologie te verkennen?

  Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de UvA heeft interessante en relevante specialisaties zoals: toegepaste antropologie, visuele antropologie en medische antropologie. Binnen de bachelor zijn er 30 ECTS beschikbaar die je naar eigen inzicht kunt besteden. In het tweede jaar krijg je de eerste mogelijkheid om een keuzevak naar wens te kiezen. Je kiest ook een regionale cursus en twee specialisatiecursussen uit een lijst met opties dat jaar. In het derde studiejaar heb je veel vrijheid om je eigen programma samen te stellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een minor bij een andere opleiding te volgen, stage te lopen of te studeren aan een buitenlandse universiteit.

 • Hoe moeilijk is de studie?

  We begrijpen dat je mogelijk nerveus bent over het niveau van de opleiding. Bij de vormgeving van het programma is echter rekening gehouden met de leercurve van studenten. Dit betekent dat je niet direct in het diepe wordt gegooid, maar ondersteund wordt bij het ontwikkelen van academische vaardigheden. Gedurende het eerste jaar heb je bijvoorbeeld een eigen mentor die je ook begeleidt tijdens de werkgroepen.

  In het eerste jaar zijn er wat studenten die met de opleiding stoppen. Dit heeft echter vaak te maken met iemands persoonlijke voorkeuren en verwachtingen. Een student komt er bijvoorbeeld achter dat een andere studie beter bij hem/haar past. In de latere jaren van de opleiding vindt bijna geen uitval plaats.

   

 • Hoe ziet studeren eruit in tijden van de COVID-19-pandemie?

  We snappen dat je graag wilt weten hoe je studie eruit gaat zien gedurende de corona-pandemie. Een groot deel van het onderwijs wordt online aangeboden. Via Zoom volg je bijvoorbeeld colleges. Daarnaast proberen we studenten de mogelijkheid te bieden om ook fysiek onderwijs te volgen. Uiteraard houden wij rekening met de corona-maatregelen en handelen wij conform de richtlijnen van het RIVM. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, waardoor de onderwijsvorm aan verandering onderhevig kan zijn. Lees meer over studeren in tijden van corona en recente updates van de UvA.

  COVID-19 beïnvloedt de sociale wereld van veel mensen en antropologen willen er graag meer over weten. Benieuwd hoe je de effecten van de pandemie op antropologische wijze kunt analyseren? Tijdens het vak Practicing Ethnography zijn verschillende veldwerkprojecten uitgevoerd, bijvoorbeeld gericht op de impact van COVID-19 op het sociale netwerk van kwetsbare groepen en over de emotionele effecten van uitgestelde zorg.

 • Wat maakt de afdeling antropologie van de Universiteit van Amsterdam uniek?

  De Sociale Wetenschappen van de UvA staan ​​hoog op de ranglijsten van (internationale) universiteiten. Ze worden beschouwd als de beste van Nederland en # 64 wereldwijd in de Times Higher Education World University Rankings per onderwerp. We bieden een actueel en relevant studieprogramma en stimuleren studenten kritisch en onafhankelijk te denken. De antropologie-afdeling van de UvA is de grootste in Nederland, waardoor we een grote variatie in thematische specialisaties kunnen aanbieden. Daarbij wordt de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aangeboden in het Nederlands en in het Engels. Tot halverwege het tweede jaar is het mogelijk om van taalvariant te switchen. Hierdoor heb je de vrijheid om de studie te volgen in een taal naar keuze.

 • Welke carrièremogelijkheden heb ik met een diploma in antropologie?

  Omdat antropologen zich bezighouden met een reeks alledaagse onderwerpen en verschillende vaardigheden ontwikkelen, kun je een carrière in verschillende gebieden nastreven. Antropologen komen bijvoorbeeld terecht bij goede doelen, mensenrechtenorganisaties, musea, gemeenten, architectenbureaus of de gezondheidsdiensten. Ook kun je als diplomaat, consultant, wetenschapper, documentairemaker of cultureel attaché aan de slag.

 • Heeft antropologie aan de Universiteit van Amsterdam een ​​studievereniging?

  De antropologische studievereniging van de Universiteit van Amsterdam heet Kwakiutl. Ze organiseren regelmatig evenementen. Sommige evenementen zijn studiegericht, zoals examentraining voor eerstejaars studenten of een jaarlijkse conferentie waar alle antropologie-studenten naartoe kunnen. Andere evenementen zijn gericht op sociale interacties, zoals (online) filmavonden. Meer informatie over Kwakiutl is te vinden op https://www.kwakiutl.nl.

Houd me op de hoogte

In het voor- en najaar kun je Meet & Ask-sessies bijwonen per studie en/of proefcolleges volgen. Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en de aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaand formulier.